[Elemzés] IS-2 mod. 1944

Áttekintés

A harckocsi család elődje a KV nehéztank család volt. A család első tagja az IS-1(IS-85, *ИС – Иосиф Сталин*), prototípusa a KV-13, melyben a KV nehéztankok hibáit szerették volna javítani. Kettő tankot fejlesztettek ki: IS-85, mely a jól ismert 85 mm-es D-5T-t hordozta és a IS-122, mely a kurszki csata tanulságai miatt a 122 mm-es D25-T vodkalövőt. Az IS-1 nem túl dicsőséges bemutatkozása után, a szovjet vezetés az IS-122 mellett döntött, így alakult ki az IS-2 mod. 1943. Nem sokkal később elrendelik az IS-2-n való alakítást, így született meg az IS-2 mod. 1944. A Vörös Hadsereg ezzel (meg a tetemes mennyiségű T-34-el) szabadítja föl (és felejti ott magát) Kelet-Európát. A tankra végül egy önjáró löveget is kifejlesztenek: ISU-152. A tankot végül az Orosz Fegyveres Erők vonják ki a szolgálatból.

Felépítés

Torony

A tornyot a KV-85-től örököltük (családi ereklye?). 100mm/80/mm80mm. 6.7-ben ez már elég kevés, de tud lepattanót kicsikarni, főleg, ha nem jól lövik meg (torony szélei, nem az ágyú mellett közvetlenül). Jó pont, hogy a tornyon van egy 12,5 mm-es DShk nehéz géppuska, amivel elég jól megtudjuk védeni magunkat + elvakítjuk az ellenfelet is. A 7,62-es géppuska csak dísznek van, de vakítani az is jó. A toronyban van a 4 legénységi tag(újabb rossz pont) közül 3, és a lőszerfejek. Találat esetén a tank mehet a levesbe, minimum a 12,5-s jó téteményétől mondjunk le, és örüljünk. Rosszabb esetben a töltésidő 1 perc fölé(!), megy, ami egyenlő egy öngyilkossággal. A harmadik eset az, hogy meghaltunk és irány egy új tank/repülő vagy a garázs.

Test, alváz

Az elődjéhez képest azonnal szembetűnik a különbség, hogy 120 mm teljesen döntött páncélt kapunk. A felső frontját csak a (C)HEAT-FS* fogja beverni, esetleg az APDS/CR, viszont ne nagyon döntögessük, mivel elég retard páncélja van, döntés esetén könnyen beüthető a vezető által kezelt géppuskák környékén. De ennek is ott van a hasa, ami csak 100 mm (valahogy teljesíteni kellett az 5 éves tervet). A lánctalp elemek esetleg megfognak valamit, de találat esetén vagy a legénység megy kirándulni, vagy a Napalm B-t tartalmazó üzemanyagtartály (az az érzésem, hogy az van benne) felrobban. Jobb eset ha szimplán meggyullad. A test páncélzata egyébként 120mm/80mm/60mm. Oldalról nagyon sebezhető. És most jön a lovas íjász. Ezt 2 féleképen lehet értelmezni. Az egyik az, hogy a tank nagyon jól tolat (néha az az érzésem, hogy hátramenetben gyorsabb, de az Archer-t nem veri meg) a maga 16 km/h-val és gyorsan el is éri. Sok embert lehet látni, hogy hátrafele megy, és ennek egy oka van: találat esetén csak a csak a motortér megy gallyra (rossz esetben is csak meggyullad), így a vezető védve marad + a wotból ismert "sidescrape" művelet kivitelezhető és még a (C)HEAT-FS ellen is védve marad viszonylag. A másik értelmezés nagyon egyszerű: a fronttal szemben kell keresni egy szövetséges dombot, majd arra fel kell mászni, tornyot hátracsapni, és kész is a nomád IS-2. Ilyenkor az ágyúsüllyedés hiányát lehet kiváltani az ágyú emelkedésével. Hátránya, hogy így elég szép célpontok vagyunk. Mozgásra teljesen korrekt, egy 520 lóerős dízelmotort kaptunk (from CCCP with love), ahol a pacik teljesen jól dolgoznak. A hátramenetéről ódákat lehetne zengeni.

Fegyverzet


Térjünk is rá nyomban. A D-25T-t nem kell bemutatni senkinek, az elődjéről mindenki ismeri, legalább is mint ellenfelelt. A alap lőszere(BR-471), sajnos nem üt át olyan nagyot, mint a vetélytársa a Királytigris, viszont rombolóerőben mindent visz. A következő az repesz(OF-), amely kiválóan használható M103, és a Pattonok ellen például(Russian Bias). A másik 2 lőszert már ki kell grindelni. Ez nem túl hosszadalmas, de tűzoltókészletig elég macerás. A BR-471B elhanyagolható; nem rossz, viszont nem üt át annyival nagyobbal, bár Tiger II (H) tornya ellen ez sokat tud számítani. Kiemelendő esetleg, hogy a Ferdinánd frontja innentől nem akadály közelről. Ami a lényeges lőszer az a BR-471D. Régen az IS-3/4-nek volt meg, de mióta a Gaijin megvariálta a BR rendszert, azóta megvan neki ez a lőszer, amire szüksége is van. Ezzel a lőszerrel a BH-s tigris tornya nem akadály akár 700 m-ről sem, a Ferdi a holdig száll örömében a Jagdpantherrel karöltve és a Pattonok sem szeretnek kimaradni a buliból (kivétel az M60).

Egyszóval, ez a lőszer üt, és robbant is, viszont 795-800m/s-al repül mindegyik lőszer, és sokat esik (RB-ben jön elő nagyon), mi egy rossz pont. Az ágyú másik előnye az, hogyha meglátják, akkor a tapasztalatlanabb játékosok, sokszor akár többen is, félnek tőle, mivel vagy egy lövéseznek vagy critical és fire, majd lehet szerelni. Egy tapasztalt játékosnak is ügyesen kell ellen játszani, mivel egy kezdő kezében is tud meglepetést okozni. De mivel mindennek, ennek is van hátránya, és elég súlyosak. Az első a 27,1-es újratöltés. Igen jól olvasod: 27,1. Bár legénységgel ezt kb 5 mp-vel le lehet redukálni akkor is borzaszóan sok. A másik ebből vezethető le: a lőszert 2 fázisban tölti, tehát mindenütt lőszer van a tankban és így is csak 28 db-t tud csatába vinni (de általában hamarabb kilőnek, vagy vége van a csatának, mielőtt ezen elkezdenék rágódni). A harmadik, hogy a szovjet vezetés valószínűleg imperialista-kapitalista dolognak vélt, ha a tank le tudja hajlítani az ágyúját, így csak 3 fokot tud lefelé mozgatni, amitől sírni támad az ember kedve, már ránézésre is. Bár egyéb trükkökkel (oldalra fordítva és a lovas íjász taktika) kicsikarható jobb eredmény, ne várjunk jézusi csodákat.

Előnyök és hátrányok

Előnyök
-Vodkalövő oroszmedvepuszi ágyú
- Erős döntött és öntött frontpáncélzat
- Nomád taktika
- Jól tűri a hibákat
- Igaz multifunkciós tank
- Tolatásbajnok a szintjén
- 2 géppuska
- Russian Bias
- Jó városi harcokra a kis távolságok miatt


 Hátrányok
- Gyenge torony
- Könnyen lángol/robban
- Mindenhol lőszer
- Kevés a legénység(viszont előrevetíti az utódokat)
- Sokáig tölt
- Nincs ágyúsüllyedés

Alkalmazás  
Igazi mindenre jó, de semmire sem tökéletes harckocsi. Lehet vele URRRRAA rohamokat indítani, de a tigrisek az Urálig vágnak haza minket + 27,1 mp töltés alapból. Lehet vele vele támogatni is a népet, viszont a lőszere nehéz, sokat esik, és jól kell célozni. Lehet vele egyedül is operálni, mivel félnek tőle, lehet vele farkas falkában menni, mert akkor megint nem mernek ellenük jönni. Mindez saját BR és környéke. 7.7-ben már óvatosan kell menni, és a nagyfiúkat kell követni, majd a töltés közbe lévő tankokat ki lehet pukkantani(vagy ágyút ellőni, és esetleg a lánctalpat). Kinek ajánlott? Mindenkinek. Kezdőknek teljesen jó tanulásra, és megfelelő a 6.7 világában, haladóknak pedig jó időtöltést tud nyújtani. Viszont sok türelmet igényel, de aki megtanul vele játszani szinte mindig 6-7 killen fog végezni. Sokszor látni, mivel egy lövésből el tud pusztítani egy tankot, a repeszével pedig a „hulldownozó” angolszász erőket kepés kifüstölni. Teljes mértékben egyenrangú a szintje minden nehéztankjával. Oldalról beveri a Kugel, de annyi baj legyen. A légvédelmi .50 kaliberesével pedig tud meglepetést okozni. Egy másik előnye, hogy nagyon jól mozog még realban is a többi heavy ellenében.
 


! FELHÍVÁS !

Kedves játékosok!

Kérem, hogy az Elemzéseket saját tapasztalattal itt a komment részbe bátran egészítsétek ki és kérlek titeket kerüljétek a "mindenszarawarthunderben" és a "vesszenagaijin" jellegű hozzászólásokat. Próbáljuk meg egymást segíteni a pozitív vagy negatív kritikákkal a játék technikáit illetően.

Egyben kérek minden kedves tapasztalt játékost, hogy amennyiben affinitást érez ilyen jellegű tapasztalat megosztásban, akkor küldjetek be bátran játékbeli repülőgép és harckocsi-harcjármű (normál és prémium is) Elemzéseket a kapcsolat [kukac] warthunder.hu email címre.

A lényeg, hogy a felépítése az Elemzésnek kövesse a fentebb láthatóakat, hogy legyen összehasonlítási alap. A szerzőket persze fel fogom tüntetni (vagy kérésre nem) nicknévvel vagy facebook linkel.

! FELHÍVÁS !

 


A fenti elemzést köszönjük szépen Stewie Griffin nevű játékos társunknak! :) Csak így tovább! :)

 

Forrás: Stewie Griffin PGFritz