[Elemzés] Medium Tank M46 Patton (73 tank batalion)

Áttekintés

Az M46 lényegében a korábbi M26 Pershing továbbfejlesztése mely kijavítja az előd legtöbb hibáját, anélkül hogy újak jelennének meg. Egy köztes állomás volt a korábbi M26 és az utána következő M47 majd M60 harckocsik között. Szolgálati ideje viszonylag rövid volt, 1949-57-ig volt az amerikai hadsereg aktív állományában. Egyedül a Koreai háborúban vetették be ahol a megbízhatatlan és lomha Pershing tankokat váltotta le. Jóval hatékonyabbnak bizonyult mint a T34-85 ami a fő ellensége volt Koreában. Megjegyezném még hogy az elemzés az M46 Tiger néven futó 4-es rangú prémium tankra vonatkozik, de helytálló a nem prémium ágon  5-ös rangú M46 Patton-re is, mivel a két tank minden tulajdonsága azonos. Illetve még hozzátenném hogy a leírtak RB-re vonatkoznak elsősorban, de ez arcade-ben csak annyit jelent, hogy gyorsabban mozog minden a tankon.

Felépítés

Torony:

A torony egy az egyben ugyanúgy néz ki mint az előd M26 tornya. Szögletes torony domború lövegpajzzsal az elején 101mm, 76mm, 51mm védelemmel. Ez 6.7-ben igen sovány ám amit nem jelez a statisztika a játékban az az hogy a toronypáncél néhány helyen benyúlik a lövegpajzs alá ahol az értékek összeadódnak és olyan 200-210 mm páncélokat is kaphatunk. Ám ebben bízni nem lehet, előfordul hogy Királytigris pattog a toronyról, de volt már rá precedens hogy T34-85 is át tudta lőni. Pozitívuma a toronynak hogy gyorsan forog illetve, hogy az 5-ből csak 3 legénység van benne. Ez azt jelenti hogy ha nem a max lőszerkészletet visszük hogy az se legyen benne akkor csak az orosz hajóágyúk fognak onehitelni minket.  

Test

Ha megnézzük a tank felépítését rá kell jönnünk hogy a korábbi M4 Sherman harckocsik frontjára a döntött lemez csak véletlenül került ugyanis ezen annyi ív vagy döntöttség sincs mint az Alföldön. Itt is azokat az értékeket kapjuk mint a tornyon ( 101, 78, 51 ) viszont itt nincs troll lövegpajzs. A front 45 fokos döntöttsége a 101mm mellett olyan 130-140 effektív páncélt eredményez ami 6.7-en pont egy fokkal jobb mintha nedves zsebkendőből lenne a tank eleje. AA-t megfogja kivéve ha az a ZSU-57 illetve ha az egész korrekt oldalpáncélt kihasználva beforgatjuk a tankot akkor kisebb kaliberű ágyúk ellen védhet, de mint a toronynál itt sem szabad apellálni rá. Ha találat éri legtöbbször véged van, de legalábbis annyira megsérülsz hogy esélyed sem lesz menekülni vagy visszalőni. A páncélt leszámítva viszont minden el van találva a gépen. A lőszer nincs szétszórva, egy központi rekesz van a padlóba süllyesztve ami tapasztalataim szerint ritkán kap találatot. A legjobb tulajdonsága a masinának az a motor. Hamburgeren hizlalt közel 44 tonnás masinánkat egy 810 lóerős erőforrás hajtja ami ezt a gépet a játék legmozgékonyabb közepes tankjai közé teszi. A 46 km/h-t egyenes terepen gyorsan eléri és még terepen is tartja. Hegyet úgy mászik mint egy zerge és a forgása is első osztályú. Nem mellékes még hogy 15 km/h-val tolat. A mobilitás páratlan ezen a szinten.

Fegyverzet:

Fő fegyverünk egy 90mm-es M3A1 löveg lesz ami jó amerikai hagyományokat követve megvan áldva vagy 6 különböző lőszerrel amiből mindegyik másra jó szóval a hotkey-ek szerelmesei imádni fogják. Az hogy ez a cső hogyan teljesít teljes mértékben attól függ hogy mit töltünk bele és az ennek a tanknak az esetében nem egyértelmű. Mivel mindenki máshogy játszik ezért itt azt fogom leírni hogy szerintem melyik lőszerekkel teljesít a legjobban egy adott szituációban. Vélemények változhatnak.

Elsődleges lőszernek én az M348 HEAT lövedéket használom Ez 210mm átütést ad függőleges páncél ellen minden távon. Ballisztikai tulajdonságai miatt nem tartozik a legpontosabb töltelékek közé ezen a szinten.  Valahová a Tigris I AP lövedékének a magasságába helyezném. Nincs veszedelmes esése de 800+-on már macerás vele a célzás. Előnyei hogy nem fogy az átütés a távolsággal és meglepően jól viszi a döntött páncélt. Ha nem forgatja be még a későbbi T54 típusok ( 49, 51) frontját is átégeti mindent ami ezeknél vékonyabb pedig röhögve olvaszt át. Hátránya hogy HEAT. Van, hogy az első lövés szénné égeti az ellenség tankját és szétrobbantja a lőszert vagy hosszában visz mindent mint a piros ász, de az is előfordul hogy a rádiós a találattól elolvad a székében és más egyéb nem történik. Érdemes először a löveget hatástalanítani majd apránként szétszerelni a tankot. Másodlagosnak az M332 APCR-t használom ami 10m-en 271 acélt visz át 1000m-en pedig még 217-el boldogul. Ez a lőszer 600 méterről még simán belövi a Maus tornyán a lapos részeket az ágyú mellett ha feléd néz és veszett pontos is szóval Kurszkra érdemes pakolni belőle. viszont a döntött páncélt utálja 600m-ről nem viszi be a Párduc frontját. Limitált mennyiségben még érdemes pakolni az M82-es APCBC-ből. Ez az egyetlen AP lőszer a tankon ami tartalmaz robbanóanyagot szóval ha betalál az nagyon fáj viszont az átütése 6.7-re nagyon sovány ( 170mm 10m-en ) és a döntött páncélt se nagyon szereti. Lövegsüllyedésünk 10 fok ami kiváló illetve az újratöltés is olyan 10sec körüli amit legénységgel bőven le lehet vinni.

Az ágyún kívül van még egy 50-es kaliberű géppuska a tetőn ami kiváló légvédelmi masinák és mérsékelten repülők ellen + vakítani is lehet vele illetve van egy 30-as kaliberű géppuska az ágyú mellett ami azon kívül hogy vakít vele az ember haszontalan. A lőszer mennyiségébe nem megyek bele mert annyi van hogy azt lehetetlen mind elfogyasztani viszont arra figyelni kell hogy kb 10-db-ot otthon kell hagyni hogy a torony üres legyen illetve az elosztásra is figyelni kell. A legtöbbet abból vigyen az ember amit elsősorban használ, esetemben HEAT, a többit meg pályától és ízléstől függően lehet állítgatni.

Előnyök és Hátrányok

Előnyök

 • Páratlan mobilitás jó és rossz terepen egyaránt
 • Kiváló lövegsüllyedés és forgás
 • Jó átütés a HEAT és APCR lőszereken
 • Gyors újratöltés
 • Multifunkciós. Pályától és szituációtól függetlenül jól lehet vele teljesíteni
 • 5 fős legénység és a lőszer elhelyezése miatt ritkán szedik ki egy lövésből
 • Bivalyerős motor
 • 2 géppuska
 • Üzemanyag hátul van szemből nem gyullad
 • Még 2 legénnyel is vállalható a töltésidő.

Hátrányok

 • Megbízhatatlan páncél
 • Az ágyú megállító ereje kicsi. Legtöbbször több lövés kell hogy kilőjünk valamit
 • Nagy méret. Nehezebb eldugni egy bokorban.
 • A legütőképesebb lövedék átütése nagyon sovány.
 • A könnyű kezelhetőség ellenére is rosszul tűri a hibákat. Okosan kell vele játszani.

Alkalmazás

Ez egy ízig vérig közepes tank aminek ideális esetben semmi keresnivalója az első sorban még akkor sem ha jó a matchmaking. Viszont a támogató közepes tank kategóriából a legjobb a Párduc II-vel karöltve a 6.7-es szférában ( legalábbis amíg a T44-100 meg nem jelent de azzal még nem találkoztam annyiszor hogy elhelyezzem a sorban ). A mobilitást kihasználva el lehet foglalni a jó lövészpozíciókat a játék elején és kezdődhet a durrogtatás. Főleg azokra a tankokra kell rámenni akik nem tudják hogy ott vagy, illetve ha mással vannak elfoglalva. Ha tüzel az ember akkor azt az ágyúsüllyedéssel kombinálva domb/ fedezék mögül kell tenni hogy minél kevesebb látszódjon ki a tankból, a lövés után pedig azonnal tolatás és pozícióváltás ha úgy látja az ember hogy válaszlövés is érkezhet ( shoot and scoot ). Figyelni kell a térképet és ha valahol nyitva maradt egy oldal vagy utca ahol át lehet csúszni érdemes megtenni hogy oldalról lehessen zaklatni az ellent.

Összességében véve ez egy nagyon sokoldalú gép ami a támogató szerephez többféleképpen is hozzá tud állni. Távolról mesterlövészkedés, flankelés, de kellő nehéztankkal a környéken még akár a közelharc is opció. A lényeg hogy mindig akkor támadj amikor nem figyelnek rád oda és tűnj el mire visszavághatnak. A fent leírtak igazak akkor is ha 7.7 be kerülsz és akkor is ha te vagy a legnagyobb kutya. Különbség csak annyi hogy 7.7-ben különösen oda kell figyelni hogy ne te legyél az ellenség arcában. De ez igaz minden tankra ami a sajátjához képest +1 szintre kerül. Nem mellékes még hogy ez egy prémium tank szóval kiváló fejlesztésre és pénzszerzésre.

 


! FELHÍVÁS !

Kedves játékosok!

Kérem, hogy az Elemzéseket saját tapasztalattal itt a komment részbe bátran egészítsétek ki és kérlek titeket kerüljétek a "mindenszarawarthunderben" és a "vesszenagaijin" jellegű hozzászólásokat. Próbáljuk meg egymást segíteni a pozitív vagy negatív kritikákkal a játék technikáit illetően.

Egyben kérek minden kedves tapasztalt játékost, hogy amennyiben affinitást érez ilyen jellegű tapasztalat megosztásban, akkor küldjetek be bátran játékbeli repülőgép és harckocsi-harcjármű (normál és prémium is) Elemzéseket a kapcsolat [kukac] warthunder.hu email címre.

A lényeg, hogy a felépítése az Elemzésnek kövesse a fentebb láthatóakat, hogy legyen összehasonlítási alap. A szerzőket persze fel fogom tüntetni (vagy kérésre nem) nicknévvel vagy facebook linkel.

! FELHÍVÁS !


A fenti elemzést köszönjük szépen MrPitics nevű játékos társunknak!  Csak így tovább!

Forrás: MrPitics PGFritz