[Elemzés] Messerschmitt Bf 109 K-4

Kedves játékosok!

Hadd mutassam be új [Elemzés] cikkírónkat Borsányi Mátét, aki a következőekben hasznos tanácsokkal próbálja ellátni a War Thunder Hungary közösséget.


Áttekintés

Messerschmitt Bf 109, ki ne halott volna errõl az ikonikus Luftwaffe vadászgép szériáról ? Típusai a háború elsõ napjától az utolsóig aktív szolgálatban álltak. Az utolsó sorozatgyártott modell a K (Kurfürst) 4-es , amit az eddigi legerõsebb DB (Daimler–Benz) motorral láttak el. A gép elérte a határait , a konstrukció 1944-45-re már elavult. A gép könnyû szerkezete miatt nem lehetett erõsebb fegyverzetet vagy nagyobb hajtómûvet beépíteni. Az új típus tervezését 1943 tavaszán kezdték és az elsõ prototipus már õszre elkészült. A sorozatgyártás csak 1944 Augusztusában kezdõdött az apró módosítások és a DB605D motorok késése miatt. A háború végéig 1593 db K4-es készült. A Magyar Királyi Légierõ már nem kapott az új modellbõl. A gép tervezési hibái ellenére felvette a versenyt az ellenséges gépekkel , de a tapasztalatlan pilóták és utánpótlási gondok miatt a 109-es széria nem volt képes nagy erõt kifejteni a  számbeli fölényben lévõ jól képzett pilóták ellen.

Fegyverzet

- 1 db az orrba helyezett 30mm-es MK108-as 65db lõszerrel vagy 20mm-es MK151 200db lõszerrel.
- 2 db a gép orrán elhelyezkedõ 13mm MG131 600db lõszerrel.

A játékban mint páran tudják a MK108-as gyakran "spark"-ol magyarul talált de nem okozott sebzést. Ennek történelmi hitelessége erõsen vitatott , de nemrég sokat javult a helyzet egy frissítés keretében. A legfõbb problémát az alacsony lõszermennyiség jelenti ,amin nem segít az alacsony torkolati sebesség sem. A fegyver 400m felett nagyon pontatlan és elveszti mozgási energiáját így a kritikus találatok esélye alacsony.

Ezzel szemben a MK151/20 lövedékei magas torkolati sebességgel és remek ballisztikai tulajdonságokkal rendelkeznek , így akár 600 méteres távolságból is képesek komoly károkat okozni. Valamint a rendelkezésünkre álló lõszermennyiség elég akár 4-5 gép kiiktatására is.

A 13-as géppuskák szinte jelentéktelenek.... vagy mégsem. Érdemes õket is használni , a megfelelõ lõszertípussal képesek hosszában átütni a gép törzsét, megrongálni az üzemanyag tartályokat vagy kárt okozni a hûtõrendszerekben. Kitûnõ taktika ha ezekkel úgymond "bait"elünk , sokan pánikba esnek és éles, energiát pazarló fordulatokba kezdenek amivel nõ a fölényünk és nem pazaroltunk jelentõs lõszermennyiséget.

A szárnyak alá helyezhetõ 2x20mm-es lerontja a gép teljesítményét ezzel jelentõsen korlátozva a lehetõségeinket. Szerintem jobb nélkülük.

Motor , mozgékonyság

A gép egy erõs motorral relndelkezik , hihetetlenül jól tartja meg az  energiát. Remek emelkedés és 5000 méter feletti manõverezhetõség. Vertikális manõverekben a saját BR szintjén a legjobb , képes akár a 2-3 gép lefoglalására. Nagy sebesség esetén (>500km/h) jelentõsen romlik a manõverezhetõség ezért érdemes olyan 400-500km/h között manõverezni.

Javasolt fejlesztések

Előnyök és hátrányok:

Elõnyök (teljesen kifejlesztve "aced") 

     -Remek emelkedés
     -Nagy magasságokban jó manõverezhetõség.
     -Kiváló energiaháztartás.
     -Mind a 20-as és 30-as képes 1 pass 1 kill-re.
     -Hihetetlen vertikális manõverek alacsony energiaköltséggel.
     -A játékstílus nagyon hasonlít az elõzõ 109 modellekéhez.
     -Rendelkezik mindhárom trimmlappal. (Joysticknál fontos!!!)
     -Magas skillcap. (Sokáig tart teljesen elsajátítani de akkor verhetetlen)

Hátrányok

     -STOCK GRIND !!! (Felfejleszteni szenvedés de nem tart olyan sokáig)
     -Alacsony sebességen és magasságon alulteljesít.
     -A 30-as ágyúban kevés lõszer és sok spark.
     -Egy hiba az életedbe kerülhet.
     -Magas skillcap (NAGYON SOKÁIG !!!)

Alkalmazás

Nem kérdéses a gép a vertikális energiaharcokban a legjobb , próbáljuk ellenfelünk belekényszeríteni egy ilyenbe. Lehetõség szerint 5000m feletti harcokat kell kikényszeríteni.
Alacsony G erõt kifejtõ fordulók a lehetõ legtöbb energia megõrzésére. Használd az oldalkormánylapot (Rudder). Sokszor mentheti meg az életed egy 6 órás betyártól. Gondolkodj elõre , tervezd meg a támadást/menekülést. Ne veszíts sok energiát , ha megteszed akkor "You have a hole in your left wing). Gyakorolj sokat !!! A gép majdnem tökéletes elsajátításához 200+ játék a MINIMUM. NE ADD FEL !!!

 


FELHÍVÁS

Kedves játékosok!

Továbbra is kérünk minden kedves tapasztalt játékost, hogy amennyiben affinitást érez tapasztalat megosztásban, akkor küldjetek be bátran játékbeli repülőgép és harckocsi-harcjármű (normál és prémium is) Elemzéseket a kapcsolat@warthunder.hu email címre.

A lényeg, hogy a felépítése az Elemzésnek kövesse a fentebb láthatóakat (illetve harckocsi elemzéseknél a harckocsiknál látottakat), hogy legyen összehasonlítási alap. A szerzőket persze fel fogom tüntetni (vagy kérésre nem) nicknévvel vagy facebook linkel.

FELHÍVÁS


Eddigi elemzések:

 

Forrás: Borsányi Máté PGFritz