[Elemzés] Pz.Kpfw. IV Ausf. H

Áttekintés

A Pz.Kpfw. IV (továbbiakban Pz 4 illetve Pz 4H) egy második világháborús német harckocsi, amely a háború elejétől végéig szolgált, sőt a háború után Szíria is vásárolt az egykori szovjet hadizsákmányból. Sokoldalúságát mutatja, hogy gyártása során támogató szerepköréből valódi közepes harckocsivá nőtte ki magát, miközben egyes változatait műszaki mentő járművé alakították át. A Panzer IV-et a második világháború végéig gyártották. Hivatalos német típusjelzése Panzerkampfwagen IV, vagy rövidítve PzKpfw IV volt.

A Pz 4H a War Thunder egyik legtöbbet használt német járműve a III. rangban, 4.3-as BR besorolással és egyben a harmadik (Pz 4F2 és Pz 4G után) német harckocsi ami már normálisan használható is az orosz, brit és amerikai ellenfelek ellen. Általában ezt használjuk (a Pz III M-el közösen), hogy kifejlesszük a az "igazi nagyágyúkat" (Tiger H1 és Panther D). Már aki ugye így csinálja...

Felépítés

Torony

A torony páncélvastagsága 15-50 mm, szemből az 50 mm nem sok, de 1-2 lepattanót el lehet vele érni, ballisztikai védelme nincs nagyon, mert elég szögletes mindene, de ez az egész harckocsira jellemző. Viszont már laposabb, mint az előd verzióké ami nagyban nehezíti belőhetőségét. A parancsnok, az irányzó és a töltőkezelő helyezkedik el a torony küzdőterében.

Test, alváz

Páncélvastagsága 10-80 mm, de nagyon szögletes, nincs döntött rész benne, ezért nagyon sebezhető, könnyen átüthető. A vezető és a rádiós lövész helyezkedik itt el.

Fegyverzet

1 darab 7,5 cm Kwk 40 L/48, 7,92 mm géppuska. Az ágyú kiváló és pontos, a legtöbb azonos rangú jármű könnyedén kilőhető vele.

Motor

Maybach HL120 TRM V-12, 265 LE 3000/min fordulatszámon. A motor elég erős és nyomatékos a tank mozgatásához, azonban a Pz 4H nem ér fel a T-34 mozgékonyságával.

Előnyök és hátrányok

Előnyök:

  • rangjához méltó fegyverzet
  • aránylag jó mozgékonyság
  • kiegészítő páncélzat

Hátrányok:

  • gyenge páncélvédelem
  • szögletes felépítés (előzővel összefügg)
  • torony személyzete könnyen sebezhető a nagy parancsnoki kupola miatt
  • a küzdőtérben 4 helyen van a lőszer elhelyezve ezért könnyebb felrobbantani akár egy találattal (nagyobb az esély egy végzetes találatra)

Alkalmazás

A Pz 4H-t (és minden német harckocsit a Tiger H1-ig) nem szabad alkalmazni az előrenyomulás fő vonalában, mert gyenge páncélzat miatt könnyedén eliminálják. Érdemes vele az oldalak felé menni, esetleg megkerülni az ellenfelet és így a pontos és gyors ágyút kihasználva jó pár harckocsit kilőhetünk mielőtt mi kerülünk a veszteség listára. Kerülni kell továbbá a nyílt terepet és inkább a szegdelt terepen vagy a házak-romok között kell előretörni. Érdemes továbbá nem egyedül támadni (ez is alap a közepes harckocsiknál) hanem többen összefogva (ha nem szakaszban vagy, akkor kövess valakit-valakiket) harcolni és így nagyobb a hatékonyság. Ezzel a géppel is megfontolandó kihagyni az Árkád csatákat és Realisztikusban (vagy Szimulátorban) nyomulni, mert ott sokkal ügyesebben lehet használni és nagyobb a siker élmény is. De ezt még sokszor és sokan el fogjuk mondani.


! FELHÍVÁS !

Kedves játékosok!

Ezzel az elemzéssel szeretnék elindítani egy új sorozatot itt a War Thunder Hungary oldalán. Szerintem eddig ez a jellegű tapasztalat megosztás (!) hiány volt a War Thunder magyar közössége részére, részéről. Kérem, hogy az Elemzéseket saját tapasztalattal itt a komment részbe bátran egészítsétek ki és kérlek titeket kerüljétek a "mindenszarawarthunderben" és a "vesszenagaijin" jellegű hozzászólásokat. Próbáljuk meg egymást segíteni a pozitív vagy negatív kritikákkal a játék technikáit illetően.

Egyben kérek minden kedves tapasztalt játékost, hogy amennyiben affinitást érez ilyen jellegű tapasztalat megosztásban, akkor küldjetek be bátran játékbeli repülőgép és harckocsi-harcjármű (normál és prémium is) Elemzéseket a kapcsolat [kukac] warthunder.hu email címre.

A lényeg, hogy a felépítése az Elemzésnek kövesse a fentebb láthatóakat, hogy legyen összehasonlítási alap. A szerzőket persze fel fogom tüntetni (vagy kérésre nem) nicknévvel vagy facebook linkel.

! FELHÍVÁS !


 

Forrás: [@source] PGFritz