[Elemzés] Pz.Kpfw. VI Ausf. B (H) azaz a Királytigris

Kedves játékosok!
 
Bemutatom a következő elemzést a Pz.Kpfw. VI Ausf. B (H) német nehézharckocsiról a 6.7 BR királyáról a méltán népszerű Királytigrisről!
 
Előszó

Ez a tank 2015 szeptembere(minden tier5 tank 7.7 br) előtt szerintem a legjobb volt a játékban. Azóta sajnos szembekerülhet 1. generációs hidegháborús harckocsikkal, amik ellen nincs sok esélye, mivel a 300+ átütés. Ha viszont a saját közegébe kerül akkor verhetetlen. Erre a tankra mindenféleképpen megéri a Talizmán (2. csatára kipörgette a játék :) ).

Áttekintés

A Citadella-hadművelet(Kurszk) a német vezetés levont néhány következtetést, és többek között arra jutott, hogy kéne még egy nehezebb tank mint a Tigris. A kifejlesztésének alapját a Párduc és a Tigris adta. Külsőre is inkább Párducos, egy 150 mm-es döntött páncélt kapott, egy új felfüggesztési rendszert, és a 88-as ágyú hosszabbik változatát. A toronyból megint egy Porsche-Henschel szembeállás keletkezett, amiből megint a Henschel került ki győztesen, bár 50 db-ot Porsche toronnyal gyártottak, azokból végül parancsnoki változat lett. A harcokban félelmetes fegyver lett, egyetlen hibája, hogy nem gyártottak belőle 500-nál többet. Készült belőle tankvadász (Jagdtiger). Tervben volt egy könnyű változat is, a Klein Tiger, viszont ez csak papíron létezett. Az oroszok válasza az IS-3 volt, ami megjelent Berlinben és harcolt Mandzsúriában. Német jelölése az Sd. Kfz. 182.

Fegyverzet


1 db 88 mm-es KwK 43/3 L71 típusú harckocsiágyú, ami simán át tudja ütni az összes tankot, amivel szembekerülhet. Nagyon pontos, ezért megengedheti magának, hogy távol maradhasson. Lőszerek terén az alap lőszert kell használni, mivel a többi nem jó semmire sem. Összesen 77 lőszerrel gazdálkodhatunk az elosztása nálam 33 APCBC, 22 APCR. A páncélnál kitérek, hogy miért. Töltés terén is nagyon jól állunk, még mindig 10 mp környéke, így az IS-2 lövése után van kb 3 esélyünk. Találta után rendszerint elviszi elsőre a tankot, esetleg kell a második kegyelem lövés. Összegezve egy álomszép és az egyik legjobb ágyú tier4-ben. Van még egy MG34, ami itt sem ér semmi, viszont eredetileg nem volt neki géppuskája. Számomra legjobbkor jött be, mivel így le tudtam szedni egy Yer-2-t, ami felém jött. Volt is anyázódás rendesen...

Páncél
 
150/80/80 és 185/80/80. Le kell szögezni, hogy oldalról minden át fog menni rajta, viszont szemből... Ha valaki nem hidegháborús lőszerrel lövi meg, akkor a tornyát célozza, mivel kb. a testéről minden más le fog pattanni, kivéve természetesen a hasa, viszont itt egy 122-esnek is szerencse kell, hogy elsőre elvigye. Ha gyorsan ki akarjuk ütni, akkor a hatásos megoldás a torony alatti lőszerek megcélzása, mert az a legbiztosabb pont. Ha nem kap ammoracket, még akkor is a toronynak vége. A toronyra rátérve ez az elsődleges célpontja az ellenfélnek. Itt sem mindegy hol találjuk el. A lövegpajzs sebezhetetlen, a legjobb, ha a lövegkezelő oldalán az alsó részt találjuk el, mert akkor a repeszhatás lefele is érvényesül. Ha viszont HEAT-FS, APFSDS, ATGM is van a tarsolyunkban, akkor bárhol lőhetjük. Nos miért is kell kivenni 22 lőszert? Mert akkor a tornyot ért találat után nem kapsz ammoracket. Rengeteg emberkét vittem úgy, hogy kapott egy APCR-t a toronyba, és bumm. 
 

 
Mozgékonyság
 
Maybach HL 230 P30, ami megfelelő meghajtást képes biztosítani a tanknak. Igazából a tank igazi hátrányát a mozgás jelenti, bár ez nem meglepő egy 68 tonnás szörnyetegtől. Szintén igaz. hogy a motornak pörögni kell, hogy forgolódjon, és az, hogy az üzemanyag tartály eltalálása után kampó a gépnek.
 
Előnyök, hátrányok
 
Előnyök:
 
- Félelmetes fegyverzet
- Sok lőszer
- Erős páncél
- Alapvető Squadron tank
- az igazi ellenfél egy másik Királytigris, ha saját szinten játszol(és arcadeban)
- Még mindig gyorsan tölt
- terepen és városban is használható
 
Hátrányok:
 
- Terepen elégé nehezen lassul
- A toronyból pakolászni kell
- APFSDS, HEAT-FS, ATGM ellen nem ér semmit a páncél
- A tornya közelharcban sebezhető
 
 
Javaslat
 
Ez a tank eléggé kötelező. Inkább bunkernek kell használni, mivel oldalról nagyon sebezhető. Ez terepen mesterlövész üzemmódot jelent, de nem a kezdőn(!!!!!!!!), városban pedig be kell állni egy utcába, szögellni a páncél(ha van lehetőség, akkor a hasat is takarni), majd állni a sarat. Kezdők inkább kérdezzenek meg haladókat, hogyan kell vele játszani, mivel sokan elbízzák magukat, és aztán jön egy Sztálin Jóska ... Aki haladó annak egy igazi élvezet tud lenni. Ha esetleg 7.7-be bedobnak, akkor viszont követni kell valakit, mivel egyedül szétcincálja valami Vietnámból.
 

A fenti elemzést köszönjük szépen Kenéz Viktor játékos társunknak! Csak így tovább!


FELHÍVÁS

Kedves játékosok!

Továbbra is kérünk minden kedves tapasztalt játékost, hogy amennyiben affinitást érez tapasztalat megosztásban, akkor küldjetek be bátran játékbeli repülőgép és harckocsi-harcjármű (normál és prémium is) Elemzéseket a kapcsolat@warthunder.hu email címre.

A lényeg, hogy a felépítése az Elemzésnek kövesse a lentebb láthatóakat, hogy legyen összehasonlítási alap. A szerzőket persze fel fogom tüntetni (vagy kérésre nem) nicknévvel vagy facebook linkel.

FELHÍVÁS
Eddigi elemzések:

Forrás: Kenéz Viktor PGFritz