[Elemzés] Spitfire F Mk. 24

Kedves játékosok!

Folytatódik az [Elemzés] sorozat a IV. rangú angol Spitfire F Mk. 24 vadászbombázó repülőgéppel.

 

Áttekintés

A Supermarine Spitfire brit együléses vadászrepülőgép, melyet a Brit Királyi Légierő megrendelésére fejlesztettek ki. A típust a II. világháborúban nagy számban alkalmazták, majd azt követően főként a brit Nemzetközösség tagjainál állt szolgálatban, egészen az 1950-es évek végéig. A Spitfire a legnagyobb darabszámban gyártott szövetséges vadászrepülőgép-típus volt, az egyetlen szövetséges vadászrepülőgép-típus, ami a háború kitörésekor már gyártás alatt állt és azon két gép közül az egyik, amelyet még a második világégést követően is gyártottak (a másik a Vought F4U Corsair volt, francia megrendelésre).

A Spitfire F Mk. 24-t 1946 márciusától kezdték el gyártani és mindösze 54 darab készült el belőle.

Fegyverzet

Rendelkezik 4 db 20 mm-es Hispano–Suiza HS.404 gépágyúval csövenként 120 db lőszerrel. Ezt a felszerelést a valóságban ritkán alkalmazták. Ez a lőszermennyiség mind AB-ben, mind RB-ben bőven elég. A négy darab gépágyú nagyon erős, nagyon hatékony!  A fegyverösszetartást ( ITT találtok róla további információt) nagyon be kell állítani és be kell tartani a tüzelési távolságot, mert mind a négy 20 mm-es a szárnyban van elhelyezve és ezért a maximális pusztítás csak a beállított távolságon érhető el. Persze minél közelebb annál jobb elve itt is érvényesül. Én 300 m-re állítottam, de ez persze változó lehet mindenkinél, a lényeg a távolság betartása. Ezen felül a gépre fel lehet rakni maximum 3 db 500 font-os bombát illetve a 250- és az 500 font-os bombák különböző variációit. Azonban a legjobb fegyver ami függesztményként felszerelhető rá az a 8 db RP-3-s rakéta, amely nagyon pontos, nagyon erős. Bármely földi célpontot lehet vele hatástalanítani. A rakéta jól alkalmazható tankok ellen, mivel viszonylag egyenesen repül célozni is könnyű vele.

Motor, mozgékonyság

Egy, egyébként az Spitfire F MK. 21-en alkalmazott erősebb Griffon motor és az immár 3,35 méter (11 láb) átmérőjű ötlapátos légcsavart gondoskodik arról, hogy menjen a gép. Nem is akárhogy. Végsebessége 711 km/h és a fordulási sebessége 19.6 s. Emelkedési sebessége 14,4 m/s. Felszállni nagyon gyorsan lehet vele, 150-200 km/h között már fel lehet emelni a gépet, amit nagyon gyorsan el tud érni. Tehát sebessége nagyon jó, emelkedőképessége optimális, fordulása kiváló. Nem csoda, hogy a Század csaták kedvenc légi harceszköze RB-ben. Könnyű vele repülni, talán kicsit túl könnyű is. Sokan mondják rá, hogy OP...talán nem jogtalanul, de nem csodafegyver attól még.

Előnyök és hátrányok:

előnyök

- jó manőverezhetőség, nagy sebesség, könnyű kezelhetőség
- komoly hordozható fegyvermennyiség ( 250-500 font-os bombák kombója és a 8 db RP-3 rakéta)
- erős fegyverzet (4db 20 mm-es gépágyú) és elegendő lőszermennyiség
- modulok jó elhelyezkedése
- hibákat könnyen bocsájtja
- jó emelkedőképesség
- század csaták kedvence

hátrányok

- komolyabb fegyverzet hordozásával már elveszti előnyeit és lassabb, kevésbé fordul jól (persze így is komoly)
- szárnyakon van a fegyver, így fontos a fegyverösszetartás a stealth
heveder csak tapasztalt játékosnál eredményes

Alkalmazás

Két lehetőség van. (vagyis több, de két alap lehetőség)

1. Ha bombákkal, rakétákkal terheltük szét magunkat akkor Booming and Zooming (BnZ). Emelkedünk, majd lecsapunk és a támadás után már emelkedünk is azonnal. A fegyverzet elég arra, hogy 1 vagy 2 sorozat után leszedjen egy gépet, a külső fegyverzet meg elég, hogy bármely földi célpont elpusztuljon. A nagy motor erő és a mozgási energia pedig elég arra, hogy újra támadási magasságba emelkedjünk vele.

2. Ha nem vittünk másodlagos fegvyerzetet csak a komoly gépágyúinkat, akkor pedig a BnZ mellé már alkalmazhatjuk a fordulóharc szabályait is. Abban is nagyon kiváló egy repülőgép.

Csatában simán feldob a sugárhajtású gépekhez, de van esélyünk ellenük, persze üldözni hiábavaló, ha nincs elég mozgási energiád. Jó kezekben realban hozhatja a 3-4 killt, árkádban pedig a határ szó szerint a csillagos ég. Szemberepülést nem muszáj kerülni, mivel a 12,7 mm páncél és a 42,8 mm-es páncélozott szélvédő a kisebb kaliberű fegyverek ellen simán véd. Természetesen meg kell válogatni kivel akarunk puszilkodni az égen. De ez igaz minden gépre.

Összeségében tehát a szintjén (4-es rang, 5.7 BR) az egyik legjobb vadászbombázó repülőgép. Hibázni lehet vele, könnyen megbocsájtja. (az ellenfél persze nem!)FELHÍVÁS

Kedves játékosok!

Továbbra is kérünk minden kedves tapasztalt játékost, hogy amennyiben affinitást érez tapasztalat megosztásban, akkor küldjetek be bátran játékbeli repülőgép és harckocsi-harcjármű (normál és prémium is) Elemzéseket a kapcsolat@warthunder.hu email címre.

A lényeg, hogy a felépítése az Elemzésnek kövesse a fentebb láthatóakat (illetve harckocsi elemzéseknél a harckocsiknál látottakat), hogy legyen összehasonlítási alap. A szerzőket persze fel fogom tüntetni (vagy kérésre nem) nicknévvel vagy facebook linkel.

FELHÍVÁS


Eddigi elemzések:

 

 

Forrás: [@source] PGFritz