[Elemzés] SU-152

Előszó
 
Még régebben szakaszoztam sokat Reálban SU-152-vel, és ott állapította meg az egyik szakasztársam, hogy ezzel a SU-152-vel olyan vagyok mint egy csótány, miután Whiterock-on kimásztam egy híd alól és több lövést is túléltem a Tigristől.
 
 

Áttekintés

A Szovjetunió éppen örömmámorban úszott, mivel legyőzték a német 6. hadsereget, amikor a Kremlbe megérkezett a hír: a németeknek van egy új játékuk, a Tigris nehéz harckocsi. A Tigriseket először a Keleti Fronton, Leningrád(ma Szentpétervár) 900 napos ostromán vetették be. Az összesen 4 db korai cicóka gyorsan tönkrement a műszaki hibák miatt, viszont megmutatták mit is tudnak. A zsákmányolt példányokat tesztelték, és kiderült, hogy a szabványosított 76,2 mm-es ágyúk teljesen hatástalanok 100 m-nél nagyobb távolságról, 100 méteren belül is csak a festéket karcolgatja. Az első megoldást a 85 mm-es légelhárító ágyú ígérkezett(OP AAA-k), mely végül a T-34/85 fő ágyúja lett. A másik viszont egy sokkal érdekesebb ötlet volt. A 152,4 mm-es ML-20 tarackot rá kéne rakni valamire megint (KV-2), majd azzal kéne próbálkozni. A szerencsés valami a KV-1 alváza lett szintén megint, mivel a T-34 nem bírta volna el, az IS pedig még egy gondolat sem volt. A teszteken sikeresnek bizonyult, 2000 m-ról is hazavágta az összes akkori német tankot, a cicákkal beleértve. Az első éles bevetése Kursz mellett volt, ahol megszerezte a Зверобой ,vagyis az Állatvadász nevet. Használták még indirekt(tüzérségi megfigyelő koordinátái alapján) módon is. Neve: SU-152 (oroszul: Самоходная установка, magyar átírásban: Szamohodnaja usztanovka, jelentése Önjáró Tüzérség). Karrierje nem ilyen szép, mivel a Katyusa sokkal félelmetesebb volt és a KV tankcsalád gyártását megszüntették. A (méltó) utódja az ISU-152.
 
Felépítmény
 
Standard KV-1, nem kell sokra számítani, kivéve a lövegpajzs, ami troll, sokat képes benyelni. Kb. senki nem fog lepattanni, ha nem egy agyhalott, ami sajnos mostanában nagyon igaz a játékosokra. A modulok szintén közel vannak, ahogy az emberek is, ráadásul a sofőr és a lövész egy vonalban, mellettük lőszerrel. Ez azt jelenti, hogy kis "szerencsével" csak harcképtelen vagy, más esetben robbansz is. A motortér gyullad, viszont nem olyan vészesen, mint a KV-1-nél. Nagyon jó pontja, hogy viszonylag lapos a tank, könnyen elrejthető. Bombára csak akkor érzékeny, ha nagyon közelre esik.
 
Ágyú
 
A kis dorong. Ez a legtrollabb ágyú a játékban. Lőszerek: APHE, még egy AP és egy HE. A második AP-t felejtsük el, mivel kisebb az átütése, mint az első lőszernek. Nos jön a dilemma, milyen lőszerrel használjuk. Én vegyesen használom az a roppant kevés lőszert (20 db a maximum és ez történelmileg hiteles), 10 APHE, 10 HE. A saját tier-jében teljesen jó az APHE, viszont a HE akkor kell, ha megyünk már 6.3 fölött. Nos miért kell a HE és a 75 mm átütés kire jó? A tetőpáncél átlövésére! nincs a játékban olyan tank, aminek vastagabb lenne a teteje 50 mm-nél. Ez azt jelenti, hogyha a egy tankot pl. kupoláján kapunk el, akkor minden felrobban. Garantált a siker, feledteti a tier 5 élményeit(ház mögé belövés a rakétával). A lőszer viszont sokat esik, ez reálban nagyon rossz érzés, mikor tüzelsz, 2 cm-re mellé megy, majd 20 mp töltés. Viszont ha betalál...
 
 
Mozgékonyság
 
Egy TD-hez képest tűrhető. Nem gyors, viszont nem is fogunk lemaradni mindenről. Csak akkor szeret forogni, ha már jár a motor max fordulatszámon. A hegyek mászásával nem lesz probléma a gyűlölet rendesen meghajtja, de nem egy Hellcat.
 
Fejlesztés
 
A szokásos, minél gyorsabban a Protectiont, majd utána mindenki a saját szája-íze szerint. A legénységnek olyan skill kell, amivel gyorsabban tölt és a Vitallity.
 
Előnyök/Hátrányok:
 
Előnyök:
 
- Kiválló ágyú
- Troll lövegpajzs
- OP lőszerek
- Könnyel el lehet rejteni(relatíve)
 
Hátrányok:
 
- Sokáig tölt
- nehézkesen mozog
- Könnyen kilövik

Alkalmazás
 
Soha sem menj előre. Sokáig tölt és félik, így gyorsan kilövik. Ha szakaszban vagy, akkor menj előre, ha lesz valaki, aki megvédjen téged. Mivel TD vagy, nem kötelező pontot foglalni, csak akkor, ha ezen múlik a győzelem. keress egy olyan helyet, ahova vissza tudsz menni, miközben töltesz, vagy szerelsz. Ha ezeket csak félig betartod garantált a siker. Nagyon nagy előnye a KV-2-vel szemben, hogy kisebb, gyorsabban tölt, és több Fejlesztési Pontot hoz a házhoz, így bátran használjátok.
 

A fenti elemzést köszönjük szépen Kenéz Viktor játékos társunknak! Csak így tovább!


FELHÍVÁS

Kedves játékosok!

Továbbra is kérünk minden kedves tapasztalt játékost, hogy amennyiben affinitást érez tapasztalat megosztásban, akkor küldjetek be bátran játékbeli repülőgép és harckocsi-harcjármű (normál és prémium is) Elemzéseket a kapcsolat [kukac] warthunder.hu email címre.

A lényeg, hogy a felépítése az Elemzésnek kövesse a lentebb láthatóakat, hogy legyen összehasonlítási alap. A szerzőket persze fel fogom tüntetni (vagy kérésre nem) nicknévvel vagy facebook linkel.


Eddigi elemzések:

FELHÍVÁS


 

Forrás: Kenéz Viktor PGFritz