[Elemzés] Yak-15

Kedves játékosok!

Alábbiakban a Yakoljev Yak-15 szovjet sugárhajtóműves vadászrepülőgépről olvashattok Elemzést. A Yak-15 V.rangú, de 6.7-es harci minősítéssel rendelkezik.


Áttekintés

A Szovjetuniót a második világháború lelassította a Nyugat repülőgép-fejlesztéséhez képest. Az ilyen hiányosság elviselhetetlen volt a szovjet diktátornak, Josef Stalinnak és a repülőgép fejlesztése kiemelt fontosságot kapott, amint a nyugat felé fordult.

Az Alexander Yakovlev irányítása alatt működő légiközlekedési tervező iroda vezető szerepet töltött be az első generációs szovjet jet vadászgépek fejlesztésében. A Yak-15, Yak-17 és Yak-23 repülőgépek hasznos szolgálatot nyújtottak a szovjet erőknek és előkészítették az "utat" a fejlettebb repülőgép számára. A Yakovlev számos más kísérleti egyhajtóműves vadászt is kifejlesztett, amelyek nem érték el a sorozatgyártási-rendszeresítési státuszt.

A Szovjetuniónak sietős volt a sugárhajtás korszakába lépés, hogy komolyan fel vetették a Yakovlev Irodának a német Messerschmitt Me-262 egy példányának előállítását. Yakovlev és mérnökei azonban olyan alternatív javaslattal áltak elő, amelynek több értelme volt. (végül a Sukhoi építette meg a "Fecske" szovjet verzióját). A Yak-3 könnyű dugattyús vadászgép rendkívül alkalmazkodónak bizonyult és azt javasolták, hogy az egyik Me-262 Junkers Jumo 004B axiális áramlású hajtóművét illesszék a Yak-3-ra a repülőgép dugattyús motorja helyett. A meglévő Yak-3 szerelvények használata egyszerűsítené és felgyorsítaná a gyártást, a rendszeresítést és a karbantartást is.

Az új repülőgépet jóváhagyták és 1946. április 24-én Yak-15 -ként jelölték meg. A Yak-15 volt a második szovjet jet, amely a Mikoyan MiG-9 első repülését követően ugyanazon a napon emelkedett a levegőbe és 1947-ben lépett be a Vörös Hadsereg Légierejének kötelékébe. A Yak-15-t egy pár Nudelman-Suranov NS-23 23 milliméteres ágyúval fegyverezték fel, amelyek az orr tetején kerültek elhelyezésre, csövenként 60 db lőszerrel.

Fegyverzet

 • 2x 23 mm NS-23 gépgyú, 60 lőszer ágyúnként = 120 lőszer összesen

A fegyverek leghatékonyabb használatához közel legyél a célhoz. Ennek két oka van: Először is, a korlátozott lőszermennyiség azt jelenti, hogy a lövéseket "számolni" kell. Rövid sorozatokat használj. Ha közel vagy a célodhoz, akkor a magasabb esélyed lesz a találatokra. A második ok a 23 mm-es lőszer ballisztikájának köszönhető. A lövedék kezdősebessége nem túl magas vagyis nehéz vele célozni-találni, mert a fizikai erők gyorsabban befolyásolják a röppályáját. Ha közelebb vagy a célodhoz, könnyebb eltalálni.

Gyakorlással lehetséges, hogy egy kapacitás lőszerrel 3 légi ellenfelet is leszedj RB-ben, de nagy tapasztalat kell hozzá. Az Air Targets lőszerek használata a leghatékonyabb. A támadó bombázók inkább a nagyobb teljesítményű (és tűzerejű) repülőgépekre hagyhatók, mivel a Yak-15 nem rendelkezik elég tűzerővel vagy lőszerrel ahhoz, hogy a nehéz bombázókat megbízhatóan lelője vagy komoly károkat okozzon.

Fejlesztés

A "23 mm-es ágyú" módosítása a legjobb választás, mivel nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a fegyverzetben. Ezután próbáld fejleszteni a "kompresszor" és a "motor" frissítéseket, mivel mindkettő növeli a hajtómű tolóerejét, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy jobban tudj manőverezni erőből, mivel az egyik leggyengébb jet a játékban. Végül fejlezd a teljesítménynövelés többi részét, mivel együttesen növelik a csúcssebességet, csökkentik a fordulási időt és növelik az emelkedési ráta mértékét.

Előnyök és hátrányok:

előnyök

 • kiváló fordulás egy jethez képest
 • jó fegyverzet (ha betalál)
 • jó szögsebesség
 • jól bírja a nagy sebességű zuhanást (hasznos a B'n'Z-nál)

hátrányok

 • leglassabb jet a játékban
 • alacsony lőszer mennyiség
 • közepes emelkedés jethez képest
 • gyenge gyorsulás
 • páncélvédelem hiányzik
 • nincs kiegészítő fegyverzet

Alkalmazás

Első meglepetést nekem a gép a - sok lehúzás olvasása után (a hivatalos fórumon) - fordulási sebességével és idejével okozta, mert nagyon jól fordul. Nagyon szépen lehet lekövetni már alap (stock) állapotban is a megtámadott ellenfél minden manőverét és energia harcban (amíg van - nem sokáig) lehet ügyesen manőverezni vele. De amint elfogy az energia akkor véged, szóval csak nagyon kicsit szabad a rácsapás után üldözni. Ha nem tudod le lőni pár másodperc alatt akkor gyorsan állj neki emelkedni (amíg van mivel). Mint már írtam a Fegyverzetnél, a 23 mm-es gépágyú nagyon erős,de a lövedék alacsony kezdő sebessége miatt közel kell menni (100-200 m) ellenfélhez és rövid sorozatokat használva gyorsan lelőni, mert a 120 lőszer hamar elfogy, de ügyesen használva mégis elég 1-2-3 célpontra. Persze ez AB-n nem probléma annyira, mert az újratöltési idő alatt pont újra támadó pozícióba tudsz helyezkedni.

A Yak-15 bombázók ellen nem hatékony a kevés és gyenge lőszer miatt, de vadászok és támadó gépek ellen elég. Nem a legjobb jet, ez nem kérdés, de türelemmel kifejlesztve már egész jól használható amíg figyelembe vesszük hátrányos tulajdonságait.Yak-15P

A fenti Elemzés a Yak-15P-re is érvényes, mert a fegyverzeten (csak 1db 23 mm-es gépágyúja és 60 db lőszere van) kívül nincs köztük a játékban különbség. Nem is értem a fejlesztési sorrendjüket, mivel a Yak-15P csak BR 6.0-ás. Talán a Yak-15P-t a repülőgép gyűjtőknek tették be, mert amúgy nem sok haszna van.FELHÍVÁS

Kedves játékosok!

Továbbra is kérünk minden kedves tapasztalt játékost, hogy amennyiben affinitást érez tapasztalat megosztásban, akkor küldjetek be bátran játékbeli repülőgép és harckocsi-harcjármű (normál és prémium is) Elemzéseket a kapcsolat@warthunder.hu email címre.

A lényeg, hogy a felépítése az Elemzésnek kövesse a fentebb láthatóakat (illetve a légi jármű elemzéseknél az azoknál látottakat), hogy legyen összehasonlítási alap. A szerzőket persze fel fogom tüntetni (vagy kérésre nem) nicknévvel vagy facebook linkel.

FELHÍVÁS


 

                      [Elemzések]                          

Szárazföldi erők

         Német

          USA

          Angol

          Szovjet

          Japán

Légierő

          USA

          Szovjet

          Angol

          Német

           Olasz

          Japán

                      [Elemzések]                          

Forrás: [@source] PGFritz