[Történelmi háttér] T-54 közepes harckocsi

Kedves játékosok!

Folytatom a [Történelmi háttér] sorozatot egy fontos és jelentős közepes harckocsival a szovjet T-54-essel. Kezdetben a T-54 széria [Elemzés] rovatába került volna az Áttekintés bekezdésbe, de olyan hosszúra sikerült, hogy inkább egy külön cikkben részletezem a harckocsit.Előszó

A T-54-es nem csak azért jelentőségteljes, mert a világ legnagyobb darabszámban gyártott páncélosa, hanem fontos, hogy első harci alkalmazása az 1956-os forradalomban Budapesten történt, és a továbbiakban meghatározta a következő generációs szovjet/orosz harckocsikat, valamint felújított, modernizált változatai mai napig számos hadsereg kötelékében szolgálnak. A Magyar Honvédségből a T-55 és a T-55AM verzió már kivonásra került és a nagyrésze ócskavasként végezte...

Kezdetek

1945-ben egy új kísérleti páncélos projekt indult Objekt 137-es jelöléssel. Elsődleges cél a T-44 hiányosságainak kiküszöbölése volt, ezért az új harckocsi ágyúja a 100 mm-es D10-es lett, amit egy teljesen új gömbölyű, 200 mm-es frontpáncélzatú lövegtoronyban helyeztek el, valamint a harckocsitestet is jelentősen átalakították, ez utóbbi frontpáncélzatát 120 mm-re növelték (Ezt 1949-től 100 mm-re csökkentették). Az új páncélos a T-54-1-es (ez a T-54 1947 a játékban) lett, sorozatgyártását 1947-ben indították meg. Teljesen új modell volt, ezért sok apró hiányossággal és technikai, tervezési problémával küszködött. A harckocsitorony túlságosan széles lövegpajzsa nem nyújtott kellő védelmet, azért azt át kellett tervezni.

T-54-1 azaz a T-54 1947

1949-ben kezdődött meg a T-54-2-es (T-54 1949) sorozatgyártása. Ez a változat egy teljesen új lövegtornyot kapott, aminek kialakításakor az IS-3-as nehéz harckocsiból indultak ki. Toronypáncélzata szintén 200 mm volt a legkritikusabb területeken és az első széria széles lövegpajzsát is átalakították, így az már sokkal kedvezőbb ballisztikai tulajdonságokkal rendelkezett. Az új lövegtorony hátsó felének kitüremkedő része a T-54-2 sajátossága, erről lehet könnyen azonosítani.

T-54-2 azaz a T-54 1949

1951-ben egy újabb áttervezésen esett át a tank és az immáron T-54-3-as (T-54 1951) változat ekkor kapta meg a jellegzetes tojás formájú, gömbölyű lövegtornyot, ami ezután az összes későbbi változatot is jellemezte. A fejlesztések természetesen nem álltak meg itt, a következő években az új variáns a T-54A lövege új stabilizátort valamint teleszkópot is kapott. Az alapharckocsi különféle változatairól a cikkben nem teszek említést, mivel széleskörű alkalmazása miatt rengeteg altípus készült belőle. Ugyanakkor megemlítendő a T-55, amely első sorban abban különbözik az alaptípustól, hogy biológiai, kémiai és nukleáris védelemmel látták el.

T-54-3 azaz a T-54 1951 Budapesten az Oktogonnál 1956-ban

A T-54-es első harci bevetésére, mint már említettem Budapesten került sor az 1956 forradalom és szabadságharc alatt. A Bevonuló szovjet csapatok állámonyában voltak T-54-es harckocsik, amelyekből néhány példányt a forradalmárok is zsákmányoltak. 

Az 1950-es évek első felében a T-54-es még jelentős fenyegetést jelentett a NATO országok tankjaira, valamint még újnak és ismeretlennek is számított. Éppen ezért volt nagy jelentőségű, amikor a budapesti harcok alatt a forradalmárok egy zsákmányolt T-54-el behajtottak a brit nagykövetségre, ahol a páncélos komolyabb vizsgálat alá esett. A britek ezután kezdek bele a Centurion harckocsijaik tűzerejének fejlesztésébe, hogy elháríthassák a szovjet páncélos okozta fenyegetést. Ennek a fejlesztési programnak lett az eredménye a hidegháború egyik legjobb páncéltörő ágyúja a brit 105 mm-es L7, amely a későbbi generációs NATO harckocsik, mint a Leopard 1, M48A5 és M60 Patton vagy az M1 Abrams első verziójának standard fegyvere lett.

Kilőtt T-54-es Budapesten 1956-ban

A T-54-est a varsói szerződés államain kívül, melyek közül Lengyelország és Csehszlovákia licencelve gyártotta a harckocsit, Szovjetunió baráti országai is jelentős mennyiségben használták, ugyanis nagyjából 20 000 db-t exportáltak a világ szinte minden részébe, így nagy számban vett részt valamennyi arab-izraeli háborúban, de számos afrikai konfliktusban is.

Harci alkalmazás

A páncélos első IGAZI harci bevetése az 1967-es hatnapos háborúban történt, amelyet Izrael vívott Egyiptom, Szíria, Jordánia és Irak ellen. A Sínai-félszigeten állomásozó egyiptomi hadsereg kb. 930 harckocsiból állt, amelyekből jelentős mennyiségű T-54-es volt, de rendelkeztek még az ekkor már elavult T-34/85-össel, SZU-100-as páncélvadászokkal, IS-3-as nehéz harckocsikkal és amerikai M4 Sherman-ekkel is. A június 5-én megindult izraeli támadás hatására hamar rendszertelen visszavonulásba kezdett az egyiptomi sereg, elveszítve tankjaik nagy részét, melyekből 291 db T-54-es és 82 db T-55-ös volt. A szíriai hadszíntéren indított páncélostámadást Izrael pedig sikeresen megállította.

1973 októberében az arab-izraeli háborúk következő felvonásában, az arab országok mondhatni bosszút akartak állni a néhány évvel korábbi veszteségeikért. Ekkor Szíria rendelkezett a legnagyobb páncélos támadóerővel, amely nagyjából 1260 harckocsiból állt. A szírek jelentős mennyiségű teljesen új T-62-es tankot is kaptak a Szovjetuniótól, de a harckocsidandárok alaptípusa a T-55-ös volt. Az ekkor már nagyjából húsz éves tank kisebb ráncfelvarráson esett át új űrméret alatti páncéltörő lövedékének köszönhetően, amivel két kilométeres távolságból már át tudta ütni az izraeli Centurion és M60-as harckocsik toronypáncélzatát. Az 1973-as összecsapásokat viszont nem a technikai paraméterek döntötték el, hanem az izraeli harckocsizók nagyobb tapasztalata, így javarészt a Golán-fennsíknál megvívott páncéloscsatákat az arab támadó erők elvesztették.

Izrael az 1967-es és 1973-as háborúkban olyan sok T-54-est zsákmányolt, hogy azokat a 105 mm-es löveggel átfegyverezve rendszerbe állították.

A T-54/55-ös az 1970-es évektől kezdve már elavultnak számított, ám mind a mai napig modernizált változatai megtalálhatóak több hadsereg állományában és a Közel-Kelet konfliktusaiban is még jelentős szerepet játszik. Feltűnik még mai napig is Szíriában és Irakban az összes harcoló fél oldalán.


Valamelyik lázadó csoport által használ T-54/55 a jelenlegi Szíriai konfliktusban


Egyiptomi T-54-es egy ellenörző pontnál jól ismert társával


Szíria T-54/55 tüzelés közben napjainkban


Irániak által modernizált T-54/55

2017-et írunk tehát az 1945-ben tervezett Objekt 137-hez képest még 72 évvel (!!!) később is jelentős számban harcol. Vajon megéri a 100 évet? Biztosak lehetünk benne! :)

 

Forrás: Történelem444.hu PGFritz