Légiharc

Alapelvek
Energiagazdálkodás.

Először azt kell megérteni mi is az energia a légiharcban. A repülőgép kétféle energiával rendelkezik. Mozgási energiával, illetve helyzeti energiával. A kettő együttesen adja meg a gép pillanatnyi energiáját. A Mozgási energiát a sebesség, a helyzetit a magasság határozza meg. Fontos, hogy a két fajta energia felcserélhető. A mozgási energia a sebesség emelkedéssel helyzeti energiává (magassággá) alakítható, míg a helyzeti energia zuhanással mozgási energiává alakítható (sebességgé). Miért fontos ez? A légiharcban az a gép van fölényben, amely magasabb energiaszinten van. Energiába kerül a manőver (sebesség, magasság veszteséggel jár), ezért az a gép amely több energiával rendelkezik, több manővert képes végezni.

Kétféle fő harcmodort lehet megkülönböztetni.

Fordulóharc:
Azoknak a gépeknek kedvez, melyek jó manőverezőképességgel és szűk fordulókörrel rendelkeznek.

Energia harc:
Azoknak a gépeknek kedvez, melyek manőverezőképessége rosszabb, de kiváló sebesség és emelkedési mutatókkal rendelkeznek.

A harcmodor kiválasztása:

Azt, hogy melyiket kell választani, két fő pont alapján kell eldönteni. Az ellenfél gépének tulajdonságai a saját géphez viszonyítva, valamint a pillanatnyi energiaállapot. Ha kb. azonos energiaállapotról indul a küzdelem (hasonló magasság és sebesség, vagy kisebb magasság de nagyobb sebesség, vagy nagyobb magasság de kisebb sebesség), akkor az ellenfél típusa ellen hatásosabb manővert kell választani. (pl: Egy Fw 190 vs Yak7 - Az FW emelkedésbe kezd, a Yak rögtön fordulóharcot kezdeményez). Cél, hogy azt a harcmodort kényszerítsd az ellenfélre, ami neked kedvezőbb. Ha neki sikerül a sajátjára kényszeríteni, elvesztél. Ehhez természetesen jól kell ismerni mind a saját, mind az ellenfél típusainak tulajdonságait. Ezt meg kell tanulni.

Különböző energiaállapotok esetén már egészen másképp alakul a harc. Először is le kell szögezni, hogy az energiaharc biztonságosabb és hatásosabb, nem kell fölösleges kockázatot vállalni vele. Hiába alkalmatlanabb a gépünk az energiaharcra az ellenfélével szembe, ha jelentős pillanatnyi energiafölényünk van, butaság kétes kimenetelű fordulóharcba bocsátkozni. Természetesen fel kell mérni az energiafölényünket. Ha csak csekély és az ellenfél a nagyobb teljesítményű gépével ezt gyorsan ledolgozhatja, abban az esetben pillanatnyi fölényünket kihasználva kell mögé kerülni és fordulóharcba kényszeríteni. A fordulóharc során is törekednünk kell rá, hogy az energiánkat megtartsuk, illetve magasabb állapotban tartsuk mint az ellenfélé. Így több és nagyobb sebesség, magasság igényes manővert tudunk végrehajtani, amelyekkel legyőzhetjük az ellenfelet.

Az összecsapások során mindenképpen kerülendő a föld közeli harc. A lassú, magasságát vesztett gép, nem több egy puszta célpontnál. EZ ALAPELV! Ha végkép bajban vagyunk, akkor se süllyedjünk. A felhőben mindig elbújhatunk, de a föld felett 50m-el már nincs hová menekülni.

Írta: MMaister
Köszönjük VO101_Tom-nak és a PumaSzállásnak (pumaszallas.hu)

Hasznos
-
Nem hasznos
Tőle Kazuya