Repülőgép típusok

Három igen erősen elkülöníthető légi alkalmatossággal indulhatunk csatába , amelyek sok szempontból különböznek egymástól.A különbségek a hozzájuk szükséges játék stílust határozzák meg. Mik is ezek a típusok és miben térnek el?Sorban haladva bemutatjuk őket.

Bomber-(Bombázó):
Mindenki számára egyértelmű hogy a bombázók milyen fontos feladat körrel rendelkeztek a háborúk folyamán. Ezek a gépek az elsődleges katonai létesítményeket és hadi gyárakat voltak hivatottak pusztítani de képesek páncélozott járművek és hajók megsemmisítésére is .Erős motorokkal és nagy teher bírásukkal alkalmasak voltak akár több tonnányi bomba szállítására és célba juttatására.Repertoárjukban a legkisebb 10 kg-os bombától a torpedókon át a legpusztítóbb 2000 kg-os ig terjed. Felépítésük a kor technikai lehetőségeit kihasználva nagy távolságok megtételére teszi alkalmassá őket. Ez a játékban is megmutatkozik , mivel ezek a gépek tudnak a legtovább a levegőben maradni újratöltés nélkül a sok üzemanyag kapacitásuknak köszönhetően. Sajnos azonban a nagy teher igen komoly hátrányokkal is jár ,ilyen például a hatalmas szárny felület ,amely szükséges a felszálláshoz de nehézkes manőverezést eredményez ,ami bizony könnyű célponttá teszi őket. Természetesen a legtöbb bombázó rendelkezik védelmi eszközökkel amikkel sikeresen védheti meg magát a rájuk támadó vadászoktól és elérheti küldetésének célját. Ezek az eszközök a gép különböző pontjain elhelyezett turret(löveg)-ek nagy szögben tüzelni képes géppuska állások ahonnan képzett lövészek fürkészik az eget. Számuk és az általuk használt fegyverek fajtái igen különbözőek. Egyes gépek mint például a B17-es Flying Fortress (repülő erőd) 9db ilyen löveggel rendelkezik, elképesztő tüzelési tartományt biztosítva az önvédelemre. Fegyverzetükön kívül többségüket erős páncél védettség is jellemzi. Ezeket a monstrumokat vezetve több féle játék stílust is alkalmazhatunk. Kedvünk szerint akár 5-6 ezer méteres magasságban az alacsonyan repülő nálunk gyengébb motorral és emelkedő képességgel rendelkező vadász gépektől védve végezhetünk szőnyeg bombázást vagy esetleg egy német ju87-el dive bombing (zuhanó bombázás) adta sebességi előnyünket kihasználva villám gyorsan lecsaphatunk célpontunkra és egy pontos találattal a földel tesszük egyenlővé.

Attacker/Heavy Fighter-(Támadó vagy nehéz vadász):
A harci repülők folyamatos fejlődése a két világháborút felölelő időszakban elengedhetetlenné tették a repülőgépek áttervezését és azok felszereléseinek lecserélését így alkalmazkodva a körülményekhez. Ezekben az időkben született meg ez a gép típus amely több különböző típus feladatait is el tudja látni egy személyben. Legegyszerűbben a bombázó és a vadász gép keresztezéseként lehetne őket jellemezni. Méreteiket figyelembe véve jócskán felülmúlják a vadász gépeket, ezzel egyenesen arányosan természetesen a szállítható fegyverzet mennyisége is nő ami miatt kijelenthető hogy a maguk szintjéhez képest a legnagyobb tűz erővel rendelkező vas madarak a játékban.Nem ritka hogy 4 esetleg 6 db nagy kaliberű gépágyúval vannak felszerelve rengeteg lőszerrel ,amikkel könnyedén a légtér függőleges irányba való elhagyására késztethetjük az ellenségeinket. Földi célpontok ellen is remekül alkalmazhatóak a széles körű fegyverzetüknek köszönhetően. Egyes gépekre szerelhetünk levegő-föld rakétákat ,torpedókat de nem ritkák a 250-500 kg os bombák sem. Azonban meg kell említeni hogy a bombázók egyeduralmát nem veszélyeztetik hiszen a nagy testvér így is jócskán felülmúlja ezen a téren. Erős motorjaiknak köszönhetően meglehetősen nagy sebesség elérésére is képesek viszont a fordulékonyságuk az achilles sarkuk.Egy nyílt ütközetben ahol a manőverezés sokat számít és nincs lehetőségünk nagy magasságból lesből támadni ott sajnos csekély az esély egy mozgékony vadász géppel szemben. Páncél védettség terén is széles a skála , vannak olyan repülőgépek mint például az orosz IL2-es amely a kisebb gyengébben felfegyverzett gépeknek leküzdhetetlen akadályt jelenthet de nem ritka az ellenpélda sem ahol csak a fegyverzeten van a hangsúly és elenyésző a védettség. Ahogy fegyverzetük és megjelenésük és sokféle úgy a hozzájuk párosuló játékstílus is.Mindenki megtalálja a neki tetszőt hisz egy univerzális harci repülőről van szó.

Fighter-(Vadászgép):
Ezen típus a nevéből is adódóan arra lett kitalálva,hogy az égen tartózkodó ellenséges gépeket levadássza.Ennek tudatában lettek az adottságai ki alakítva amely egy részt,a kisebb test a fentebb felsorolt gép típusokhoz viszonyítva így nehezebb célpontot adva egy bombázó lövészének , ehhez még párosul a mozgékonyságuk amit a nagyon jó motor erő és súly arányuknak köszönhetnek. Emellett még jó manőverező képességük segítségével gyors rajta ütéseket tudnak végre hajtani a náluk lassabb gépeken pl: bombázókon. Ezt a gép típust sok esetben a kis csoportokban úgy nevezett rajokban alkalmazták,minden pilótának meg volt a társa akivel együtt tudott dolgozni, és így tudták egymást fedezni, ezt a párosozásnak nevezett taktikát sokan alkalmazzák a játékban is,kisseb nagyobb sikerrel az igazán jó együtt működéshez sok gyakorlás és a gép pontos ismerete szükséges. Pár Híres vadászgép: Messerschmitt Bf 109, és ennek több típus változata,FW 190 széria és altípusai

A játékban e három alap gép típus képviselteti magát különböző összeállításban pl light fighter,heavy fighter,light bomber és még sok másik, ezen változatok ötvözik a különböző játék stílus és gép típus erősségeit,egy fajta több célú gépet létrehozva így, ezt játékon belül különböző színekkel és ezeknek az árnyalataival jelölik.

Bomber - Kék
Attacker - Zöld
Fighter - Sárga

Hasznos
-
Nem hasznos
Tőle Kashimus