[Fejlesztés] M50 Ontos - valami ami nem közönséges

Kedves játékosok!

A következő jármű az 1.71 frissítésből az amerikai M50 Ontos, amely egy hátrasiklás nélküli rakétavetővel ellátott csodamasina!A Vietnambeli háború során elsősorban az USMC-ban szolgált, ahol az M50 Ontos nemcsak félelmetes hírnevet szerzett, hanem halálos hatékonyságát is bizonyította az ázsiai környezetben. Bár az igazi célját nem sikerült teljesíteni valódi küzdelemben, az M50 Ontos-nak minden esélye megvan, hogy bizonyítson a War Thunder közelgő 1.71-es frissítésében is!

Áttekintés

Az M50 Ontos fejlesztése az 1950-es évek elején kezdődött, mint egy könnyű tankellenes projekt, amelyet az amerikai hadsereg légi csapatai tudnak használni. A fejlesztési megbízást az Allis-Chalmers vállalat kapta, amely 1952-ben tesztelés céljából prototípust készített. 1955-ben a tesztelés befejezéséig az amerikai hadsereg elvesztette érdeklődését a projekt iránt, és úgy döntött, hogy megszünteti a megbízást. Azonban, mivel az amerikai tengerészgyalogságnak nagy szüksége volt minden tankellenes járműre, megragadták a lehetőséget és gyorsan megrendeltek  297 db M50 Ontos-t, és így újjáélesztették a projektet. Az Ontos első egységei már 1956-ban rendszeresítésre kerülnek USMC csapatainál.

A gyárból közvetlenül a folyamatban levő vietnami háborúba szállították, ahol az ellenséges páncélosok jelenlétének hiánya miatt egy sima támasztókonzolra helyezték át. Meglepő módon az Ontos nagyon hatásosnak bizonyult ebben a szerepben köszönhetően a rövid idő alatt rendelkezésre álló tűzkészségnek és az ellenséges dzsungel környezetben való mobilitásnak, gyakran képesek olyan helyekre menni, ahol más harckocsik elakadtak. A z M50 nagyon gyorsan  jó hírnévre tett szert a legénység és a csapatok körében, amiket a harc intenzitásában alá is támasztott. Ugyanakkor, miközben az Ontos pozitív hatást gyakorolt ​​a saját katonák moráljára, a pusztító hatékonysága miatt félelmet keltett az ellenséges csapatokban.

Az M50 Ontos nagy sikerei ellenére a vietnami háború idején a harcjármű nem rendelkezett hosszú élettartammal és 1970-ig szolgálta az amerikai fegyveres erőket, amikor is a túlélő járművek nagy részét szétszerelték és fémhulladékké alakították.


A War Thunderben azonban az M50 Ontos - ellentétben a valódi harci szerepével a háborúban - megtalálja a páncélozott célpontokat, hogy harcolni tudjon, így teljes mértékben az eredetileg tervezett könnyű páncéltörő szerepére összpontosíthat. Az M50 kicsi, könnyű vázát egy 6 hengeres 145 lóerős motor hajtja, amely 48 km / h sebességgel képes mozgatni a kecses járművet. A motorral kombinálva a harcjármű alacsony tömege és a kis fajlagos talajnyomása lehetővé teszi, hogy gyors sebességet érjen el, és ezt viszonylag jól megtartsa, még durva egyenetlenségeken is. De ahogy a harckocsi parancsnokok is tudják, a nem mobilitás az, ami megöli a többi tankot, hanem a fegyverek és az Ontosnak sok fegyvere van. A test felett helyezkedik el az Ontos alacsony profilú öntött acél tornya, amely két "pilonnal" rendelkezik, amiken 3-3 db 106 mm-es M40A1C típusú, hátrasiklás nélküli rakéta helyezkedik el. Annak ellenére, hogy bonyolult ballisztikája van, a lövedékek akár 380 mm-es öntött acélon is képesek áthatolni. Néhány játékos már ismeri ezeket a rakétákat, mivel a japán Type 60 SPRG két hasonló fegyvert alkalmaz! Ugyanúgy, mint a japán rokona, az Ontosnakis 0.5 inches (12.7 mm) nehézgéppuskája van. Az alacsonyan repülő repülőgépek és a könnyen páncélozott járművek veszélyeztetése érdekében az Ontos parancsnokok rendelkeznek egy 7.62 mm-es géppsukával is, amely a torony tetejére van szerelve.

Annak érdekében azonban, hogy a jármű súlyát a lehető legalacsonyabb szinten tartsák, az M50 Ontos nem kapott különösebben vastag páncélt, így sebezhető a kézi lőfegyverekkel szemben. Emellett a küzdőtér kis mérete miatt, a két fős legénység csak legfeljebb két újratöltést tud végrehajtani harc közben. A japán Type 60-al ellentétben az M50 Ontos nagyobb sziluettel rendelkezik a fegyver elrendezésnek köszönhetően, így kissé könnyebb észrevenni.

Az M50 Ontos készen áll, hogy bekerüljön az amerikai földi erők járművei közé a War Thunder következő, 1.71-es frissítésében.

Találkozunk a csatatéren!

 


Az 1.71 frissítés megjelent cikkei:

 

 

 

Forrás: War Thunder Hivatalos Oldal PGFritz