Fejlesztés – Begleitpanzer 57

Mi történik, ha egy gyorstüzelő hajóágyút és irányított rakétákat szerelsz egy könnyű, lánctalpas alvázra? A német mérnökök pont ezt csinálták, eredményképpen pedig egy nagyon jellegzetes felderítő és támogató járművet kaptak. Ismerd meg a Begleitpanzer 57-et, a War Thunder német fejlesztési fájának egyik legmagasabb rangú könnyű harckocsiját!

Történet

A Thyssen-Henschel és Bofors cégek közös projektjeként tervezett Begleitpanzer 57 egy páncélozott támogató jármű, melyet a szovjet páncélozott személyszállító járművek és gyalogsági harcjárművek támogatás nélküli felderítésére és megsemmisítésére terveztek. Ennek elérése érdekében a mérnökök a német Marder harcjármű alvázát választották, majd erre felszereltek egy hozzáalakított 57 mm-es automata hajóágyút. Az ellenséges harckocsik ellen a Begleitpanzert amerikai TOW irányított páncéltörő rakétákkal látták el, melyhez olyan újratöltő rendszert fejlesztettek, ami a járművön belül található.

Az eredmény egy gyors és könnyű gyalogsági harcjármű, amely alkalmas az ellenséges harckocsik és páncélozott személyszállító járművek lenyűgöző távolságokról való megsemmisítésére, ugyanakkor egy három felderítőből álló kis csoportot is képes volt szállítani és kirakni. Jó ötletnek tűnik, de pont az egyetemessége volt az, ami megakadályozta a jármű sorozatgyártását. A Begleitpanzer 57 túl könnyű, hogy gyalogsági harcjármű és túl nehéz, hogy felderítő jármű legyen, valamint nem alkalmas nagyobb vízi akadályok leküzdésére. A katonai bizottság elvetette a kísérleti prototípust, így a projekt lezárásra került.


begleitpanzer_57_04_450_de48d2fd17c26371 begleitpanzer_57_06_1280h720_63570436f7b

A War Thunderben a Begleitpanzer 57 a német fejlesztési fa VI. rangjába kerül. Ez több mint válasz a szovjet BMP-1-re! A jármű fő jellemzője az 57 mm-es gyorstüzelő automata Bofors hajóágyú egy alacsony kialakítású toronyban. Lőszerkészlete négy darab, egyenként 24 lőszert tartalmazó tárból áll, így összesen 96 lőszerrel rendelkezik. Repeszgránát, páncéltörő lőszer és ballisztikai süveggel ellátott páncéltörő lőszer is válaszható. A páncéltörő lőszerek magabiztosan ütik át a könnyen páncélozott járműveket bármely távolságról, illetve lehetővé teszik, hogy bátran oldalba vagy hátba támadd az ellenséges harckocsikat. A nehezebb célpontok garantált likvidálása érdekében rendelkezésre áll a Begleitpanzer 57 automata újratöltésű és sokkal nagyobb átütéssel rendelkező TOW (ATGM) rendszere. A jármű személyzete öt főből áll, melyből kettő a jármű hátuljában helyt foglaló két töltőkezelő – ez a szokatlan megoldás sokszor megmenthet majd a csatában. Mint az a jármű feladatköréből sejthető, páncélzata gyenge, de kiváló mozgékonysággal rendelkezik – végsebessége 70 km/h.


begleitpanzer_57_01_1280h720_edfbb8ed105


A Begleitpanzer 57 vár rád a War Thunder 1.73-as frissítésében!