Fejlesztés – AMX-13 SS.11

Az AMX-13 SS.11 az 1940-es évek végén kifejlesztett jól ismert AMX-13 könnyű harckocsi modernizált változata. A harckocsi ezen hidegháborús változata az ellenséges páncélozott járművek elleni hatékonyságának növelése érdekében irányított páncéltörő rakétákkal lett felszerelve a 75 mm-es ágyúja kiegészítéseképpen. A kicsi, de nagyon halálos francia ragadozó hamarosan érkezik a War Thunder 1.75-ös „La Résistance” frissítésében.

Történelem
Az AMX-13 fejlesztése a második világháború után kezdődött. 1946-ban a francia hadseregnek szüksége volt egy új harci járműre az ejtőernyős csapataik támogatására. Az új járműnek gyorsnak és pehelysúlyúnak, maximum 13 tonnásnak kellett lennie. A szerződést a Párizshoz közeli székhelyű, állami tulajdonú Atelier de Construction d’Issy-les-Moulineaux (AMX) cég nyerte el. Az AMX képes volt csupán 3 éven belül megtervezni a járművet és megépíteni annak első prototípusait. Miután a kezdeti teszteken lenyűgöző sikerrel szerepelt, az AMX megkezdte az AMX-13-asok gyártását az ’50-es évek elején, s az egészen a ’80-as évekig folyt ahogy a korosodó AMX-13-at folyamatosan modernizálták, módosították és fejlesztették. Az AMX-13 SS.11 a hidegháborús AMX-13 egy modernizált változata. 1962-re az AMX-13 sztenderd 75 mm-es ágyúja már kevésbé volt hatásos a kortárs harckocsik páncélzatával szemben, melyek közül néhány már kompozit páncélzattal is rendelkezett.
1962-ben a francia hadsereg felső vezetése jóváhagyta az AMX-13 modernizálási munkálatait hogy annak tűzerején javítsanak, de az AMX-13 tömegét nem akarták túllépni. A korlátozott lehetőségek kizárták a nagy mértékű módosításokat, így a mérnökök az első generációs SS.11 irányított páncéltörő rakéták torony elejére való felszerelése mellett döntöttek. A lépésről lépésre történő változtatások elérték a kívánt a hatást. Az irányított páncéltörő rakétáknak köszönhetően az AMX-13 képes volt akár 3 kilométeres távolságról hatékonyan támadni és átütni 600 mm acélpáncélzatot, melyre korábban a 75 mm-es ágyú maga képtelen volt. Az AMX-13 SS.11 a ’60-as években csatlakozott a francia hadsereg soraihoz, majd bőven több mint két évtizedig maradt még szolgálatban.

 

image image

A francia szárazföldi erők (és az AMX-13) érkezése számos új és francia jellegzetességet hoz a játékba a türelmesen váró harckocsizók számára. Az egyik ilyen az AMX-13 lengőtornya. A lengőtornyok egy felső és egy alsó részből állnak, és lehetővé tették, hogy az ágyút a torony teljes felső részének döntésével együtt emeljék, míg az alsó rész a toronygyűrűhoz csatlakozva tette lehetővé az oldalirányú mozgást. Ez a dizájn számos előnnyel járt, beleértve a magas ágyúelhelyezést, a kisebb toronyméretet és az egyszerűbb, de megbízhatóbb automata töltőrendszer használatát. Az AMX-13 tornya helyt ad az automata töltésű 75 mm-es ágyúnak, a hatlövetű harckocsira szerelt megfelelőjének, ugyanis egymás utáni hat lövés gyors leadására volt képes a kettő darab, egyenként 6 lőszert tartalmazó dobtárának újratöltése előtt. Csak egy maroknyi francia hidegháborús harckocsiterv tartalmazta ezt a funkciót. Sajnos a tárak elfogyása után a személyzetnek vissza kellett vonulnia az AMX-13-mal a csatatérről, kiszállni a járműből és kézileg újratölteni az automata töltőrendszert. A War Thunderben ez egy hosszú újratöltési idővel lesz szimulálva.

amx_13_75_01_1280h720_dbbbd086d61a722f69Háttérkép letöltése: 1280×1024 1920×1080 2560×1440

A 75 mm-es ágyú mellett az AMX-13 SS.11-re szerelt irányított páncéltörő rakéták képesek a távoli és erősen páncélozott célpontokra csapást mérni, s ez egy kiváló kiegészítése a gyorstüzelő 75 mm-es “hatlövetűnek”, de ne engedd, hogy fejedbe szálljon a jó tűzerő, ugyanis az AMX-13 SS.11 ettől függetlenül egy könnyű harckocsi relatíve gyenge, 10-40 mm vastag páncélzattal, mely nem valószínű, hogy képes a repeszgránátoknál és kis kaliberű géppuskatűznél erősebb lőszerek megállítására. Továbbá a harckocsi viszonylag kicsi, és ahhoz három fős személyzet (vezető, parancsnok és irányzó) szükséges, melyből kettő a toronyban foglal helyet. Egy pontos találat a tornyára könnyedén harcképtelenné teszi az AMX-13-at. Sebességét és mozgékonyságát kihasználva gyors és erőteljes támadásokat hajthatsz végre vele, de el kell kerülnöd az ellenség tüzét. A 65 km/h-s végsebességgel és viszonylag kis talajnyomással az AMX-13 SS.11 más járműveknél korábban érheti el az előnyös pozíciókat, s ez teszi igazi lesből támadó ragadozóvá.

 


Előrendelés – AMX 13 SS.11 csomag
Предзаказ - Набор AMX 13 SS.11

 

A csomag tartalma:
  • AMX 13 SS.11 (IV. rang, Franciaország)
  • 1000 Arany Sas
  • 7 napnyi prémiumfiók
  • Hozzáférés a francia harckocsik zárt bétatesztjéhez
  • Előrendelési bónusz – MAS 36 puska 3D dekoráció
  • Előrendelési bónusz – “Bite hard” titulus

Csomagok előrendelése


Találkozunk a csatatéren!