Fejlesztés – SAu 40, a rút kiskacsa

A SAu 40 egy francia páncélvadász prototípusa volt, amit a második világháború hajnalán hoztak létre, hogy felszereljék vele a francia hadsereg könnyű gépesített hadosztályait. Hamarosan a War Thunder harckocsizói is találkozhatnak vele a csatatéren az 1.75-ös frissítésben!

Történelem

A SAu 40 önjáró löveget a SOMUA vállalat fejlesztette ki 1935 és 1937 között, hasonló utasítás szerint, mint ahogy az S35 is készült. Ezekkel tervezték felszerelni a francia hadsereg könnyű gépesített hadosztályait és támogatni a nagyobb csata harckocsikat (chars de bataille). A jármű örökölte az S35 felfüggesztésének jellemzőit, de a páncéltest frontját átalakították, hogy alkalmas legyen a 75 mm-es APX ágyú befogadására. Emellett a küzdőtér feletti forgatható tornyot parancsnoki kupolává változtatták és a jármű oldalára tolták el, miközben a benne lévő 45 mm-es ágyút is lecserélték egy 7,5 mm-es géppuskára.

A SAu 40 teste 1937-re készült el, de nem sikerült rögtön befejezni, mivel az ágyú még nem állt készen, ezért a SOMUA tervezőinek két évet kellett várniuk, mire az ágyú felhasználhatóvá vált. A prototípust így csak 1939-ben sikerült teljesen összeszerelni, majd még ugyanezen év októberében kiadták az utasítást a tömeggyártására. Azonban nem tudni, hogy a prototípuson kívül végül készült-e több belőle, valamint arról sincs információ, hogy részt vett-e harcokban.

A War Thudnerben a SAu 40 a francia harckocsik fejlesztési fájának korai rangjait fogja erősíteni, mint egy megbízható (bár kissé furcsa kinézetű) páncélvadász platform. Mivel a SOUMA S35 közepes harckocsi alapjaira épült, a SAu 40 szinte ugyanazt a belső felépítést és páncélvédelmet kapta meg. A 40 mm-es acél páncélzat védi a modulokat és a legénységet, amivel túlélheti az alacsony rangú AT ágyúk lövéseit, miközben egy tapasztalt sofőrrel ügyes támadásokat lehet végrehajtani vele, amiben persze sokat segít az erős ágyúja.

Annak ellenére, hogy a tetején lévő toronyban az AT ágyút géppuskára cserélték, a SAu 40 tömege így is megnőtt. Az átalakított páncéltesttel és az új ágyúval a jármű tömege elérte a 24 tonnát. Azonban az erőforrásában nem történt változás, így a végsebessége 37 km/h-ra csökkent le.

somua_sau40_06_1280h720_8c813f689cf6db9bHáttérkép letöltése: 1280×1024 1920×1080 2560×1440

Bár a SAu 40 nem kifejezetten mobilis, vagy jól védett, a 75 mm-es ágyú meglehetősen erős. Azok a harckocsizók, akik alábecsülik az erejét, gyorsan el fogják ismerni a hibájukat, miután egy hatalmas lyuk fog tátongani a tankjuk oldalán. A páncéltörő lőszerek nagy mennyiségű robbanóanyaggal vannak megtöltve és könnyedén átütik az alacsonyabb rangú harckocsik páncélzatát, amikben hatalmas pusztításra képesek. Azonban a SAu 40 nagyon érzékeny az oldalba támadásra, ezért nagyon figyeljetek oda, hogy oldalról védve legyetek tereptárgyakkal, vagy a társaitok által. És persze ne ti legyetek azok, akik előrenyomulnak az ellenséges vonalak mögé.

A Sau 40 hamarosan megérkezik a War Thunderbe, az 1.75-ös frissítésben depütáló francia harckocsik fejlesztési fájában!