Repülő elemzés – A7M1

Történelem

A japán második világháborús vadászrepülők közül talán a legismertebb az A6M „Rei-sen”, ismertebb nevén „Zeke” vagy „Zero”. Ennek a legendás masinának a továbbfejlesztéseként indult az A7M projekt. A projekt lényege a teljesítmény, fegyverzet és a páncélzat fejlesztése az A6M-hez képest. A fejlesztés meglehetősen lassan haladt. Az első prototípus (A7M1) első tesztrepülése 1944. május 6-án történt. Az alapvető probléma a motorral volt, merthogy a Nakajima Homare 22 szériájú motor teljesítménye nem bizonyult elegendőnek. A repülőgép manőverező képessége viszont megfelelt az elvárásoknak. A problémát a Ha-43 típusú motorral felszerelt A7M2 oldotta meg, viszont egyéb külső problémák miatt az A7M „Reppū” soha nem vehetett rész légi harcokban.

Játékbeli leírás

A játékban az A7M1 egy 3-as szintű 4.7-es besoroláson (battle rating-en) elhelyezett prémiumos repülő, ami 2190 Arany Sasba kerül. A fegyverzet szárnyanként egy 13.2 mm Type 3 nehézgéppuska 300 lőszerrel és egy 20 mm Type 99 Mk 2 gépágyú 200 lőszerrel. Ezen kívül lehetőség adódik két darab 60kg-os bomba felszerelésére is. A repülőgép repülési karakterisztikái az alábbi táblázatban láthatóak:

Használat

A sima realisztikus csatákba általában 30 perc üzemanyagot érdemes vinni, a géppuskába “Ground targets” lőszer, a gépágyúkba pedig “Universal” lőszer ajánlott. A tűzerő jó, a lőszermennyiség a fegyverzethez kifejezetten kellemes, hosszabb repülésekre és több ellenségre is bőven elegendő. A fegyverzettel általánosan 600m-ig lehet jól célozni, mivel a Type 99 gépágyúk alapvetően nem jók nagyobb lőtávolságokon. A motor melegedésével nincs sok gond, mivel egész jó ideig bírja a túlhajtást és 100%-os teljesítménynél egész jól le tud hűlni. Időnként, mikor van rá lehetőség, érdemes 100%-nál kisebb motorteljesítménnyel repülni, hogy a motor jobban bírja az elhúzódó közelharcokat is. Mivel alapvetően egy lassúnak nevezhető repülőről beszélünk, és a vízszintes gyorsulása is eléggé átlagos/gyenge, ezért érdemes minél nagyobb magasságra emelkedni vele. Az emelkedése átlagosnak mondható, másrészről viszont jól használható egészen 7000 méter magasságig. A gép vízszintes irányú manőverekben kiváló, függőleges irányú manőverekben jó, illetve az energiatartás többé-kevésbé átlagosnak nevezhető. Összességében elmondható, hogy az A7M1 nagyon jól manőverezhető. Ez megkönnyíti a fordulóharcokat, ugyanakkor 550-600 km/h-s sebességek felett az irányíthatóság romlik, amire figyelni kell. Elmondható viszont, hogy egészen 800 km/h-s sebességig lehet vele zuhanni, ami egy ilyen stílusú japán repülőtől kifejezetten szép teljesítmény. Egy elhúzódó fordulóharcban elég könnyen találja magát az ember kis sebességen, ahol az irányíthatóság még mindig elég jó, ugyanakkor a gyorsabb és nagyobb magasságon lévő gépek ellen tehetetlen az ember. Mindent összevéve egy olyan többcélú vadászrepülőről beszélhetünk, ami közepes sebességekig nagyon jól manőverezhető.

Előnyök:

  • Kiváló manőverező képesség
  • Nagy maximális zuhanó sebesség
  • Sok lőszer a gépágyúkban és a géppuskákban

Hátrányok:

  • Alacsony végsebesség egyenes vonalban
  • Egy kiadósabb fordulóharcban gyorsan el tud fogyni a sebessége

Játékstílus:

  • Alapvetően fordulóharcos
  • Rácsapásos taktikára (Boom & Zoom) is használható, ha megvan a kellő magasságelőny a célponthoz képest

Végszó

Prémium gépről lévén szó, felvetülhet a „Megéri-e?” kérdés. Személyes véleményem szerint igen. Komolyra fordítva a szót, a gép csak akkor éri meg, ha a stílus, amit képvisel, tetszik. Ha már játszottál valaha akármilyen A6M-el a játékban és tetszett is az a gép, akkor valószínű ez is tetszeni fog.