Fejlesztés – Leopard 2K: egy legenda ébredése

Amint nyilvánvalóvá vált az amerikai-német fejlesztésű MBT-70 projekt bukása, a német mérnökök elkezdtek dolgozni egy új általános célú harckocsi tervein, mely az MBT-70 számára fejlesztett technológiák egy részét is hivatott volt felvonultatni. Ennek eredménye volt a Leopard 2K harckocsi fejlesztése, melyből körülbelül egy tucatnyi különböző prototípus került legyártásra. A War Thunder 1.77-es frissítésében érkezik az egyik ilyen Leopard 2K változat.

Történelmi áttekintés

Az 1960-as években Németország és az Amerikai Egyesült Államok közösen fejlesztették az MBT-70-es harckocsit, a közös projekt elkészültéig pedig Németországot szerződés tiltotta bármilyen új általános célú harckocsi önálló fejlesztésétől. Az MBT-70 projektet sújtó problémák miatt úgy tűnt, hogy a jármű nem fog elkészülni elfogadható időn belül, így Németország a szerződés általi korlátozások megkerülésére keresett és talált is módot. Egy új harckocsi fejlesztésére leadott rendelés helyett a német kormány megbízta a Porsche céget, hogy találjanak módot a már szolgálatban lévő Leopard I típusú harckocsijaik fejlesztésére, s ez tette lehetővé egy fejlettebb harcjármű szerződésszegés nélküli fejlesztését.

A Porsche cég Leopard I harckocsin végzett első tanulmánya sok fejlesztési lehetőséget tárt fel, majd a harckocsi tűzerejének az MBT-70-esével megegyező szintűre hozataláról szólt a szinte azonnal az első után elindított második tanulmány. Mindez végeredményben két prototípus létrehozásához vezetett: a Keiler (vaddisznó) névre keresztelt jármű első prototípusa 1969-ben, míg a második 1970-ben készült el. Az 1970-es évek elején Németország képes volt kilépni az MBT-70 projektből a spirális fejlesztés költségei miatt, helyette pedig folytatták a Leopard 2-re átkeresztelt Keiler fejlesztését.

A Leopard 2 projekttől két változat volt várható: az ágyúval szerelt Leopard 2K és az MBT-70-esre szerelt ágyú/rakétakilövőhöz hasonlóval szerelt Leopard 2FK. 1971-ben tíz darab prototípusra adtak le rendelést, majd nem sokkal ez után újabb hétre. Hogy a lehető legtöbbet kihozzák a prototípusokból, a német mérnökök mindegyiket különböző módon szereltél fel annak kiderítése céljából, hogy melyik működik a legjobban. Néhány Leopard 2-est 105 milliméteres sima csövű ágyúval szereltek fel, míg másokat 120 milliméteres, szintén sima csövű ágyúval. Néhány prototípus hidraulikus felfüggesztéssel került ellátásra, míg mások nem, sőt, volt egy változat, amelynek tornyán egy 20 milliméteres légvédelmi fegyver is helyt kapott. A Leopard 2 tizenhét prototípusából tizenhat épült meg és került tesztelésre is, sok finomítást biztosítva ezáltal az alapelképzelés számára. A későbbi modellek egyre tovább javították a Leopard 2 képességeit, minden változat egyre erősebbé tette a harckocsit egészen a napjainkban ismert változatig.

A War Thunderben a Leopard 2K a VI. rangban bővíti ki a német szárazföldi erők fejlesztési fájának Leopard-ágát. Habár egy volt a sok prototípus közül, mi a 120 milliméteres sima csövű Rh120 L/44 ágyúval és a toronyra szerelt 20 milliméteres Rh202 gépágyúval szerelt Leopard 2K változatot választottuk, ugyanis szerintünk a War Thunder játékosok számára ez a legérdekesebb (és legélvezetesebb) verzió. A Leopard 2K hozza a jól ismert Leopard-formulát, ám meg is teszi a következő lépést. Egyik kivételes erőssége a 120 milliméteres sima csövű ágyúja, mely képes a War Thunderben található legvastagabb páncélzatot is viszonylag könnyen átütni. Halálos fegyverzet egy 1500 lóerős motorral szerelt, óránkénti 70 kilométeres sebességre képes járművön, ez a klasszikus Leopard-formula.

leopard_2k_01_968_c391394e97f3485c6cc406Háttérkép letöltése: 1280×1024 1920×1080 2560×1440

Habár a War Thunder VI. rangú járművei leginkább a továbbfejlesztett páncélvédettségükről ismertek (mint például a robbanó reaktív és a kompozit páncélzat), a Leopard 2K a többrétegű, nagy mértékben döntött és viszonylag vékony acélpáncélzat komplex kombinációjára hagyatkozik, s mindez a Leopard 2K-t más VI. rangú járművekhez hasonló páncélvédettséggel ruházza fel kevesebb többletsúly mellett. Egy harckész, teljesen felszerelt Leopard 2K körülbelül 50 tonnát nyom, így kicsit könnyebb az MBT-70-nél.

Még ha kicsit védtelennek is érzed magad a Leopard 2K páncélzata miatt, mozgékonysága biztosan kárpótolni fog. Nem találhat el az ellenség, ha egyszerűen nem lát, és a Leopard 2K sebessége és mozgékonysága kvázi szellemmé teszi a csatatéren. Mikorra meglátod a 120 milliméteres ágyút és meghallod annak dörrenését, valószínűleg már halott vagy. A Leopard 2K csatlakozik a német szárazföldi erők fejlesztési fájának legmagasabb rangjába a War Thunder 1.77-es frissítésében.

Izgatott vagy már? Valami másra vágysz a következő frissítésben? Halljuk!