Járműbemutató – Panzerjäger I

1939-ben a németek átmeneti megoldásnak szánt tankjai a Pz I-esek már elavultnak számítottak, azonban még meglehetősen sok állt a rendelkezésükre és ezeket könnyen át lehetett alakítani egy komolyabb löveget hordozó önjáró löveggé. A lengyelországi hadjárat tapasztalataiból, ahol sok Pz I, Pz II tankot kilőtt a méretben igen kicsi, de egy hatékony (wz.38 20 mm FK model A) AT löveggel felszerelt TKS tankocska, illetve a cseh hadiipar megszerzéséből egyenesen következett egy új, átmeneti megoldásnak szánt, de hatékony fegyverrel felszerelt SPG gyártása. Eredetileg a német 50 mm-es PaK 38-cal szerelték volna fel a Pz I alvázakat, ebből azonban akkor még nem állt rendelkezésre kellő mennyiség. A Škoda 4.7 cm (1.85 in) cm PaK(t) lövege pontosabb és nagyobb erejű volt a németek 37 mm-es PAK 36 páncéltörő ágyújánál, így kezdetben ezt szerelték fel a Pz I ausf.B alvázra. Ez a löveg képes volt 1000-1200 méterről is eltalálni a célt, 500 méteren belül pedig dőlésszögtől függően kb. 45-50 mm páncélt ütött át a kilőtt gránát. (Az afrikai hadszíntéren a PzGr.40-el több 60 mm-es frontpáncélzatú Matildát is kilőttek a Panzerjägerek.)
Az eredeti Pz I-es tornyának leszerelése után az alvázra egy öt oldalú védelemmel ellátott, nyitott tetejű, vékony, csak repeszek és puskatűz ellen védelmet nyújtó 14,5 mm páncélvastagságú felépítményt illesztettek (később, a balkáni hadjáratban ezt hét oldalassá alakították, ami jobb hátulsó védelmet jelentett). 1940-ben kezdte meg a sorozatgyártás az Alkett vállalat, míg a megrendelések másik felét a Klöckner-Humboldt-Deutz végezte el. Néhány darabot a Daimler-Benz és a Škoda készített el. A háború során összesen 202 db-ot gyártottak belőlük.

Panzerjäger I Franciaországban, Verdun közelében

A franciaországi hadjáratban sebezhetőségük ellenére viszonylag jól szerepeltek, ugyanis megfelelő páncéltörő lövegek híján csak ezek az egységek és a 88-as Flak 36-ok tudták távolabbról kilőni a jól páncélozott francia Char B1 és az S35 harckocsikat.
A balkáni hadjárat során (Jugoszlávia és Görögország lerohanása) alatt sem találkoztak igazán komoly ellenféllel.
Észak Afrikában a Crusader és Cruiser A13 tankok és páncélautók könnyű célpontot jelentettek a Panzerjäger I-nek, de részben sérülékenységük miatt, részben az M3 Grant megjelenésének is köszönhetően a második El-Alamein-i csatára már csak kb. 11 db volt bevethető. (Összesen 27 db-ot szállítottak Rommelnek, amit később 8 db-al kiegészítettek. Minden más Észak Afrikába szállított német utánpótlás is hasonlóan kevés és elégtelen mennyiségű volt. Ennek fényében Rommel sikerei még kiemelkedőbbek.)
A Szovjetunió elleni invázió kezdetén a vörös hadsereg katonái számára a T-26-os, T-28-as, BT-5-ös, BT-7-es, T-60-as tankok és a páncélautók páncélzata sem nyújtott még elég védelmet a cseh 47 mm-es löveg átütő ereje ellen. Nem tartott sokáig a német öröm, mert a tankvadászok hatékonysága drasztikusan csökkent a T-34-es közepes harckocsik megjelenésével. A nehéz KV-1-ek ellen pedig már szinte teljesen használhatatlannak bizonyultak a Panzerjäger I-esek. A rossz tapasztalatok és a veszteségek következtében a megmaradt egységeket a frontvonalból kivonták és a későbbiekben már csak rendfenntartói szerepek ellátására használták

1941, valahol Észak Afrikában

Összegzés:

– a löveg kezelői számára kilátás előre és oldalra korlátozott volt. Mivel az észlelés több életet menthetett meg, mint a páncélzat, a védelem szempontjából sokszor mellőzhető és sérülékeny felépítmény lemezeinek egy részét inkább eltávolította a legénység a jobb kilátás érdekében.
– a jármű hosszú távon mechanikailag megbízhatatlannak bizonyult és az alváz is sérülékeny volt a túlterhelés miatt.
– a második világháború kezdeti szakaszában a Panzerjäger I megfelelő átmeneti megoldás volt a hosszú csövű 50 és 75 mm-es lövegek megjelenéséig. Sok esetben az egyetlen elérhető tankvadásznak bizonyult, ami felvette a versenyt a korai szövetséges és szovjet páncélosokkal.

Érdekesség:

1944-ben Normandiában az Omaha szakaszon is bevetették őket az amerikaiak ellen.
Egyetlen Panzerjäger I élte túl a háborút, ez jelenleg Koblenzben, Németországban van kiállítva.

Panzerjäger I egy percben

https://www.youtube.com/watch?v=CrjbmB2b3Wg