Tank elemzés – Tortoise

Történelmi Áttekintés

A háború végének közeledtével a brit haderőnek szüksége volt egy járműre, mely segíti a gyalogságot a Siegfried-vonalhoz hasonló német erődrendszerek leküzdésében. Tehát kellett egy rohamlöveg, mely kellően vastag páncélzattal és erős löveggel rendelkezett. Az eredmény az A39 Tortoise lett.
A végleges verzió (18. variáns) közel 80 tonnás felépítményébe egy 94 mm-es Ordnance QF (Quick-Firing) 32 fontos löveget szereltek. A mozgásért egy 650 lóerős V12-es Rolls-Royce Meteor motor felelt. Mobilitása úton meglepően jó volt (19 km/h-s végsebességéhez mérten), de ez drasztikusan romlott terepen, érthető okok miatt. Összesen 25 darabot terveztek gyártani, de idő közben az európai hadszíntéren véget ért a háború és addigra csak 6 darab készült el. Sosem kerültek hadrendbe, ám egyet a háború után kivittek Németországba tesztelés céljából. A löveg erejét jól szemléltette, hogy a párducra leadott tesztlövések keresztül mentek azon. Az utolsó ép és üzemképes darab a bovingtoni tank múzeumban található.

Az utolsó működőképes Tortoise a bovingtoni tank múzeumban

A játékban

A Tortoise egy rang IV-es brit páncélvadász, mely az 1.55-ös “Royal Armour” frissítéssel érkezett. A kezdetek óta tartja magát a 6.7-es harci minősítéshez, mely abszolút megfelelő ennek a járműnek.

Löveg:

Páncélvadászunkat a fentebb említett 32 fontos löveggel szerelték fel, mely csak két lőszertípussal rendelkezik. Lágy-orrú páncéltörő, ballisztikai süveggel ellátott (APCBC) és repesz-romboló (HE) lőszerrel, melyeket már alapból megkap, tehát nem kerülnek ezüst oroszlánba. Ezekből csak az APCBC-t fogjuk használni, mellyel nem lehet különösebb gondunk 6.7-es harci minősítés környékén a nem túl távoli ellenfeleink átütésével (a HE lőszert alapból el is felejthetjük). Továbbá átütés után is szépen sebzi a modulokat, legényeket (köszönhetően a robbanótöltet nélküli páncéltörő lőszerek erősítésének). A löveg alapból 11,2 másodperc alatt tölt be, ami ász legénységgel 8,6 másodpercre csökken (tapasztalt legénységgel és ötös szintű töltővel 9,5 másodperc körül tölt). A löveget jobbra és balra egyaránt 20-20 fokkal tudjuk kitéríteni, ami jó értéknek mondható a többi páncélvadászhoz viszonyítva.
A Tortoise tetején található parancsnoki kupola 360 fokban körbeforgatható és 2 darab 7.92 mm-es BESA géppuskát is tartalmaz, mellyel hatékonyan lőhetünk ki teljesen nyitott légvédelmeket.

QF 3,7 hüvelykes légvédelmi ágyú, mely továbbfejlesztett
változata került a Tortoise-ba

Páncélzat:

A történelmi áttekintésből sejthetjük, hogy a játékban is a páncélzatunk lesz az egyik erősségünk (a lövegen kívül). A páncélunk felső része szinte teljes egészében öntött páncél (kivitelezése elég szép mérnöki teljesítményt takar), mely a löveg mellett 215 mm-es és legnagyobb része döntött. Ez a 215 mm-es vastagság a lövegtől a tank oldala felé haladva (mindkét oldalt) 152 mm-re csökken, mely 42 fokban van megdöntve (így effektív 200-230 mm-es páncélt eredményezve). Itt találkozunk páncélvadászunk első sebezhető pontjával. Szemből nézve jobb oldalt a géppuska körüli 152 mm-es páncél nincs megdöntve. Páncélunk oldalt ugyanúgy 152 mm-es vastagsággal folytatódik, majd hátul 110 mm-re redukálódik.
Alvázunk már kevésbé páncélozott. Elöl a váltót 170 mm-es páncél védi (amit a maga a váltó tovább növel), de a váltó tetejénél, már egy 75 fokban megdöntött 55 milliméteres lemez található. Effektív vastagságban ez 170 (szemből)-200 mm-es vastagságot jelent, ezzel el is jutottunk második viszonylag sérülékeny pontunkhoz. Alvázunk oldalról 50,8+110 mm (a lánctalp, valamint a felfüggesztés ezt jócskán növeli), hátulról 100 mm.
Páncélvadászunkat a repülők (fő fegyverzetükkel) csak a 25 mm-es motorteret fedő lemez átütésével tudnák megsebezni (mk 103-at és társait nem számítva), ami általában megfelelő védelmet jelent.

Tortoise pár jellemző páncélértéke: látható, hogy érdemes bedönteni

Mobilitás:

Elérkeztünk páncélvadászunk nem túl erős oldalához. Ha 81,3 tonnát 650 lóerővel (fejlesztve) hajtunk meg, körülbelül 8 lóerő/tonnás értéket kapunk. Ez nem eredményezhet túl jó mobilitást. 19 km/h-ás végsebességét egyenes vonalban vízszintes úton egész hamar eléri és tartja is, de hegyet mászni ne akarjunk. Fordulni nehezen tud, lendületből körülbelül 45 fokot fordul, majd megáll.  Álló helyzetben képesek vagyunk helyben megfordulni, egy teljes körbeforduláshoz közel 30 másodpercre van szükségünk. Fontos megjegyezni, hogy a Tortoise hátrafelé is képes elérni a 18 km/h-ás végsebességet, ami néhány menekülős helyzetben jól jöhet.

Előnyök/hátrányok:

Előnyök:

  • nagy tűzerő (ingyen lőszerrel)
  • nagyon jó páncél (kitűnően megtanulható a páncél döntésének fontossága)
  • heten ülnek benne
  • 18 km/h-ás tolatási sebesség
  • körbeforgatható parancsnoki kupola, géppuskákkal

Hátrányok:

  • rossz mobilitás (nem fogunk pontot foglalni a csata elején)
  • sérülékeny gyenge pontok a frontpáncélon (páncéldöntés nélkül)
  • a váltó kilövése után kevés esélyünk van
  • terepen nagyon lomha

Hogyan használjuk:

A Tortoise-val a mozgékonyság hiánya miatt nem fogunk ellenfeleink mögött ellopakodva cselesen áldozatokat szedni. Akkor pozicionáljuk magunkat a legjobban, ha nem vagy csak nehezen tudnak rálőni oldalunkra, hátunkra és előttünk várhatóan sok tank lesz. Azonban nem elég, ha beállunk egy utcába és várjuk, hogy meglőjenek minket, mivel a tank bedöntése nélkül könnyedén belövik gyenge pontjainkat (a váltónkat érdemes bokorral fedni). A jobb oldali (szemből nézve) géppuska környékét a lehető legjobban el kell rejteni (kihasználva az oldalankénti 20 fokos lövegkitéríthetőséget) az ellenséges tűz elől, valahogy így:

Ilyen állapotban még a Kirátlytigris se tudja átütni páncélunkat. Viszont közelről még így is problémát okozhatnak az orosz 100 mm-es és 122 mm-es löveggel szerelt tankok (fejlesztett APCBC lőszerrel), a német 10,5 cm-es és 12,8 cm-es löveggel szerelt tankok valamint az összes olyan tank, amiben elérhető a kumulatív lőszer (HEAT). Nagyon sokan a parancsnoki kupolát próbálják meg átütni. Ez általában sikerül is (kilőve ezzel parancsnokunkat), de további problémákat csak a robbanótöltetes páncéltörő lőszerek okozhatnak, mivel ezek ritkán (szökőévente egyszer) berobbantják lőszerrekeszünket, mely a tank alján található.

Lövegünkkel a nagy repeszképződésnek hála sokszor egy lövéssel kilőjük ellenfeleinket (ha szemből vagy hátulról lőttük meg őket) vagy nagy kárt okozunk bennük. A nagy átütés nem jelenti azt, hogy csak rá kell lőni az ellenfélre és azzal a lendülettel ki is tudjuk lőni. Például a Királytigrist szemből a felső frontlemezén ugyanúgy nem tudjuk átütni (és a többi erősen döntött és vastag fronttal rendelkező tankot se, T-44 stb). Helyette a toronyra, illetve ha lehetséges, a hasára kell célozni. Sokaknak zavaró lehet a kis nagyítású optika (régebben még kisebb volt), mellyel nehéz a távolra célzás.

Igen, a képen egy IS-2 látható a messzi távolban

A lehető leghamarabb fejlesszük ki a javítókészletet és a tűzoltó készüléket majd a lövegkalibrálást és legénység pótlást. Ezek után talán érdemes a motormodifikációkat fejleszteni majd ezt követően a kimaradt modulokat.