Fejlesztés – M1 Abrams

A harcjármű, melyet nem kell bemutatni. Az M1 Abrams egyike a csekély számú olyan harckocsinak, mely a legendás jelzőt nagyban felülmúló hírnevet szerzett világszerte. Az M1 Abrams maximális sebességgel rohamozza a War Thunder legmagasabb rangú csatáit az érkező 1.77-es frissítéssel. Készüljetek!

Történelmi áttekintés

Amikor a sikertelen német-amerikai projekt, az MBT-70 leállításra került 1971-ben, a Kongresszus újraszervezte a pénzügyeket az XM815 projekt (később XM1 Abrams) további fejlesztése érdekében. Az XM1 Abrams fejlesztése két cég, a Chrysler és a General Motors modelljének versengése volt. 1973 júliusának eleje a projekt egy fontos dátuma, ugyanis ekkor mindkét cég képviselői Nagy-Britanniába utaztak az új kompozit páncélzat, a Burlington fejlesztésének megtekintésére. Lenyűgözőnek találták a látottakat, így mindkét cég úgy döntött, hogy újraértékelik és optimalizálják a modelljük páncélzatát a hatékonyság növelése érdekében. A General Motors a torony frontját módosította döntött felületűre, míg a Chrysler megtartotta a vertikális elképzelését. 1976-ban az XM1 prototípusokat felkészítették tesztelésre, utolsó simítás az M68 típusú ágyú beszerelése volt. Mindkét modell tesztelése az új német harckocsi, a Leopard 2 jelenlétében történt, melyet kifejezetten összehasonlítása célokra szállítottak az Egyesült Államokba. Ahogy a tesztek véget értek, az eredmények pedig kiértékelésre kerültek, a Chrysler cég gázturbinás modellje került kihirdetésre mint győztes, ennélfogva a Chrysler által tervezett harckocsi került gyártásra az M1 Abrams név alatt.

Az M1 gyártása 1979-ben vette kezdetét, az első darab 1980 februárjában hagyta el a gyárat. A gyártás egészen 1985-ig folytatódott, 1984 és 1986 között pedig egy fejlesztett típus, az M1IP is gyártásra került. 1985-re több ezer M1 készült el és került szolgálatba. 1985 augusztusában az M1-et felszerelték a Leopard 2 harckocsi licenc-gyártott 120 milliméteres Rheinmetall ágyújával, s a továbbiakban M1A1 Abrams-ként került gyártásra. Ezen módosítást követően a korábbi M1-eket fokozatosan felfejlesztették az M1A1-szabványra, ám ez egy másik fejlesztői napló témája lesz. Az M1 Abrams az amerikai erőknél töltött be aktív szerepet a közel-keleti hadműveletekben, ám használta őket Ausztrália, Kuvait, Szaúd-Arábia, Egyiptom és más nemzetek is. Az amerikai M1 Abrams az egyik legsikeresebb és legszéleskörűbben használt modern harckocsi, s ennek megfelelően jogosan érdemli ki az ikonikus jelzőt más amerikai legendás járművek, például az M4 Sherman és M60 Patton mellett. A tény, miszerint az M1 Abrams-t évtizedekkel a megjelenése után még a mai napig gyártják és használják csak alátámasztja az előbbi állítást.

m1_abrams_07_1280h720_e470e64986399a9009

A War Thunderben az M1 Abrams kibővíti a játékosok számára az amerikai szárazföldi erők fejlesztési fájának VI. rangjában rendelkezésre álló járműveket. Óriási mérete és 60 tonnás tömege ellenére az M1 Abrams aligha nevezhető lomhának. 1500 lóerős vegyes üzemű gázturbinája 72,4 km/h-ás előremeneti és 40 km/h-ás hátrameneti végsebességre képes felgyorsítani a járművet. Ilyen mozgékonysággal gyorsan, szempillantások alatt képes pozícióba jutni és helyet változtatni a csatatéren. A támadási képességnek minősülő jó mozgékonyság mellett az Abrams egy erőteljes ágyúval és egy pár géppuskával rendelkezik. Elsődleges fegyverzeteként az amerikai mérnökök a 105 milliméteres M68A1 típusú ágyút választották, mely különböző lőszertípusok széles választékát képes kilőni. Az ágyú mellett az Abrams rendelkezik egy koaxiális 7,62 milliméteres géppuskával, egy újabb 7,62-es géppuska került elhelyezésre a töltő nyílása mellé és egy 12,7 milliméteres géppuska is található a torony tetején légvédelmi célokra.

Az M1 parancsnokai hatékony védelemre számíthatnak néhány, a magasabb rangokban legáltalánosabban használt lőszertípusok ellen, ám fontos megemlíteni, hogy mindezen hatékony páncélzat főleg a páncéltest és a torony frontján található. Oldalpáncélja viszonylag vékony, akár kisebb rangú járművek is képesek átütni. Mivel az M1 Abrams fejlesztésekor különös figyelmet szenteltek a legénység védelmére, így nem meglepő, hogy számos, különleges védelmi funkció került a járműre. A jármű elejében található üzemanyagtartályok páncélozott tárolókba kerültek elhelyezésre, mely megakadályozta, hogy tűz üssön ki a küzdőtérben, ugyanakkor pedig HEAT lőszerek elleni extra védelemként is szolgáltak. A legénység jobb túlélési esélyeit szolgáló még egy megoldás volt az, hogy a lőszereket szintén páncélozott tárolókba helyezték. Abban az esetben, ha a lőportöltetek kigyulladtak, a gáznyomást speciális, a páncéltestre és a toronyra szerelt paneleken keresztül vezették ki. A panelek megfelelő működése esetén a legénységnek lehetősége nyílt a járműben maradva kivárni a tűz kialvását, majd ezt követően elhagyni a harckocsit vagy egyszerűen visszavonulni azzal a csatatérről.

Háttérkép letöltése: 1280×1024 | 1920×1080 | 2560×1440

Ugyan ez a védelmi funkció a játékban is jelen lesz, az Abrams parancsnokai ne számítsanak garantált második esélyre a védelmi rendszertől. Igen, lehetséges a jármű hirtelen megsemmisülésének elkerülése, de csak akkor, ha a tárolót találat érte és a lőportöltet gyulladt ki. Ha a találat berobbantja a HEAT vagy HESH lőszereket, a harckocsi megsemmisül. Ha a játékosnak sikerül eloltania a tüzet, visszavonulhat biztonságos pozícióba javítani és újrafegyverezni. Összességében az Abrams védelme kis mértékben javítani fogja a túlélési esélyt, esetenként pedig megmentheti a játékost a járműve korai elvesztésétől.

Az M1 Abrams első gyártási változata útnak indult a War Thunder frontvonalára, tervezett érkezési időpontja a hamarosan érkező 1.77-es frissítés. Maradjatok velünk a további hírekért és információkért!