Fejlesztés – T-64B: mikor a jó nem elég jó

A T-64A szolgálatba állásakor már kutatások folytak a potenciális fejlesztési területek megtalálására, mely végső soron a T-64B ’70-es évekbeli elkészítéséhez vezetett. Az új harckocsi már képes volt irányított páncéltörő rakétákat is kilőni fő lövegéből, ám ez csak a fejlesztések egyike volt. A War Thunder 1.77-es frissítésében érkezik a T-64B!

Történelmi áttekintés

A T-64B fejlesztése az 1970-es évek elején vette kezdetét, mikor is a szovjet mérnökök a T-64 tűzerejének fejlesztésére végeztek kutatásokat, egészen pontosan azt szerették volna elérni, hogy a T-64 képes legyen irányított páncéltörő rakétákat kilőni a fő lövegéből egy komplex vezérlési rendszeren keresztül. A sikeres próbálkozás eredményeképpen megépítették az Objekt 447A-t.

A Kobra típusú irányított páncéltörő rakéták kilövésének képessége mellett az Objekt 447 új lövegstabilizátort, modernizált automatikus töltőrendszert és továbbfejlesztett elektronikát is kapott. Mivel a páncéltörő rakéták kilövésének képessége magas gyártási költséget eredményezett, így a továbbfejlesztett T-64-ből két különálló típus készült, mégpedig az egyik képes volt a rakéták kilövésére, a másik nem. A két új harckocsi elnevezése rendre a T-64B és T-64B1 lett. A T-64B magas gyártási költsége miatt sokkal több darab készült a jóval egyszerűbb és olcsóbb T-64B1-ből. Az évek során a T-64-eket folyamatosan modernizálták és fejlesztették olyan funkciók bevezetésével, melyek a képességeiket és szolgálati idejüket voltak hivatottak megnövelni. Elmondhatjuk, hogy a T-64 későbbi változatai fektették le az új szovjet harckocsik (mint például a T-72 és T-80) megjelenésének alapjait, sőt, ezen modernebb harckocsik fejlesztéseinek zömét a T-64 alvázon tesztelték eredetileg.

 A War Thunderben a T-64B a szovjet szárazföldi erők fejlesztési fájának VI. rangjába érkezik több rugalmasságot és taktikai lehetőséget nyújtva a harckocsizóknak. A T-64B ugyan elődjétől, a T-64A-tól örökölte tulajdonságinak java részét, mégis felvonultat néhány jelentős módosítást hozzá képest. Egy ilyen módosítás például a 9M112 Kobra típusú irányított páncéltörő rakéták fő lövegből történő kilövésének lehetősége. A Kobra páncéltörő rakéta rádióhullám-vezérelt, ezáltal a játékosok a mozgáshoz szükséges gombok helyett az irányzékon keresztül tudják irányítani. A leendő T-64B-parancsnokoknak észben kell tartaniuk egy, a lőszermennyiséget és -kiosztást érintő korlátozást. Habár a T-64B a korábbi modellel azonos mennyiségű lőszert volt képes magával vinni, a legénység gyakran utasításba kapta, hogy java részt hagyományos lőszerekkel szereljék fel a harckocsit és csak pár irányított rakétát vigyenek. A játékban ez tükrözésre is kerül, s eredményeképpen a játékosok csak egy maréknyi páncéltörő rakétával lesznek képesek felszerelni T-64B-jüket.

Háttérkép letöltése: 1280×1024 | 1920×1080 | 2560×1440

Elődjéhez képest a T-64B egy másik megkülönböztető módosítása a front és torony megnövelt páncélvédelme volt. A betétként edzett páncélzatot használó kompozit toronypáncélzat a T-64A gyártása során leváltásra került. Ez a megvalósítás gyenge védelmet szolgáltatott, ugyanis több találat után a páncéllemez hátsó részén tönkrement a hegesztés. Az új torony esetében betétként már nagy keménységű porcelán került használatra, mely azonos mértékű védelem biztosítása mellett jobb túlélőképességet tett lehetővé kisebb tömeg mellett. 1983-tól kezdődően a T-64B harckocsik felső frontpáncéljának összetétele is átesett némi módosításon, s ennek eredményeképpen nagyobb hatékonyságot ért el minden lőszertípussal szemben. Mindezen nagyobb módosítások mellett a T-64B toronyra szerelt „Tucha” füstgránátvetőket és a parancsnoki kupolára erősített nagy kaliberű NSzVT géppuskát kapott. A bevezetett módosítások több taktikai lehetőséget és nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot eredményez a csatatéren.

Az 1.77-es frissítésben az 1984-es T-64B változat érkezik a szovjet szárazföldi erők fejlesztési fájának VI. rangjába. Maradjatok velünk a további hírekért és információkért!