Fejlesztés – Martin 167-A3: amerikai zsoldos

Az 1930-as években a Glenn L. Martin cég által fejlesztett Martin Model 167 egy kétmotoros, teljesen fémépítésű egyfedelű amerikai közepes bombázó. Habár a DB-7 sikeressége miatt nem állt szolgálatba az amerikai erőknél, a háború sújtotta Európában a francia és brit erőknél használatban volt egészen a háború végéig. A Martin 167-A3 a francia légierő erősítésére érkezik az 1.77-es frissítésben!

Történelmi áttekintés

A Martin Model 167 közepes bombázót az Amerikai Hadsereg Légi Hadteste által 1938-ban kiadott követelményekre válaszul kezdték el fejleszteni. Az előírásokat követve Martin kifejlesztette a Model 167 típusú bombázóját, melynek a tesztek során használt hivatalos megjelölése az XA-22 lett. Kedvező teljesítménye ellenére az XA-22 kudarcot vallott a  Douglas DB-7-tel, a leendő A-20 Havoc-kal szemben, s ennek megfelelően a Douglas került az Amerikai Hadsereg Légi Hadtestével kötött szerződésbe, ám Martin projektje nem került arra a sorsra, amire a legtöbb ilyen projekt számíthatott. Az európai fegyveres konfliktus miatt az olyan országok, mint például Franciaország az Egyesült Királyság kétségbeesetten táraztak be minden rendelkezésre álló katonai felszerelésből, beleértve a repülőgépeket is. Különösen Franciaország volt érdekelt bármilyen külföldi gyártó rendelkezésre álló repülőgépének megvásárlásában, ugyanis a hazai gyártásuk korlátozott volt. Ezek a gyártók sokszor amerikai cégeket jelentettek, csakúgy mint a Martin.

Martin új bombázójára hamarosan francia exportra érkezett megrendelés, ami lényegében romjaiból támasztotta fel a projektet. Az első megrendelés több mint 200 darab Martin 167-esre került leadásra, ám azokat francia használatra optimalizált módosításokkal kellett ellátni, beleértve a francia fegyverzet, metrikus műszerek és más motorok használatát. Hogy eleget tudjon tenni a megrendelések, Martin majdnem megduplázta a gyártást és sikeresen legyártott több mint 100 repülőgépet hat hónap alatt, ám a már kész egységes szállítása 1939 októberéig, az amerikai fegyverembargó megszüntetéséig késlekedett. Ez idő alatt a franciák újabb 100 repülőgépre adtak le rendelést, azonban ebből csak 25 repülőgép jutott el hozzájuk, ugyanis az országot 1940-ben megszállták a németek.  A leszállított egységek jól szerepeltek a harcokban, hatékonyságban és veszteségi arányban esetenként felülmúlva Franciaország néhány saját bombázóját, például a LeO 451-est. A fegyverszünet aláírása után a repülőgépek a Vichy-kormány parancsnoksága alatt az afrikai hadszíntéren vettek részt a szövetséges állások elleni bombázásokban. 1943-ban az Afrikában állomásozó Martin 167-eseket új repülőgépek váltották fel ahogy a francia erők újból csatlakoztak a szövetségesekhez. Összesen körülbelül 450 darab Martin 167 típusú  bombázó készült el és szolgált a francia és brit erők oldalán 1945-ig.

A Martin 167-A3 a francia légierő fejlesztési fájának kezdő rangjába érkezik az 1.77-es frissítésben. Néhány, a War Thunderben már megtalálható bombázó által felállított trendnek megfelelően, repülőgép-osztályához képest a Martin 167-A3-nak is viszonylag magas végsebessége lesz. A két darab Wright R-1820 Cyclone motor lehetővé teszi az 500 km/h-s sebesség elérést közepes magasságokban. A tiszteletreméltó végsebesség és a karcsú szerkezet által nyújtott kiváló mozgékonyság kombinációjának köszönhetően a francia légierő új játékosai megismerhetik a Martin 167-A3-at követő bombázók általános kezelhetőségét azok kipróbálása nélkül.

A Martin 167-A3 maximum 800 kilogramm bombát képes szállítani belső tárolóiban. Többet akarsz a pénzedért? Rendben… a bombák mellett a repülőgép szárnyaiban összesen négy darab 7,5 milliméteres FN Browning géppuska került elhelyezésre, melyekhez egyenként 750 lőszer áll rendelkezésre, s ez lehetővé teszi a csapat támogatását a bombák ledobása után is a „puha célpontok” támadása által. Ha a csapattársaid nem kísérnek vissza a bázisra, a géptörzs hátán és hasán található géppuskák segíthetnek a mögötted lévő tér tisztán tartásában.

maryland_mk1_01_1280h720_53dc9aa4c39043dHáttérkép letöltése: 1280×1024 | 1920×1080 | 2560×1440

Az 1.77-es frissítésben a Martin 167-A3 csatlakozik a francia légierő fejlesztési fájának első rangjába. Maradjatok velünk a további hírekért és információkért!