Alekszandr Pokriskin születésnapja

A híres pilóta, Alekszandr Pokriskin születésnapjának 105. évfordulója alkalmából a P-39N-0 típusú repülőgépe megvásárolható március 21. 10:00-ig.

Alekszandr Pokriskin 1913. március 6-án (Gergely-naptár: 1913. március 19.) született az uráli Novoszibirszk városában. Már gyermekkorában a repülésről álmodott, és készen állt minden megtenni álma valóra váltása érdekében.

Szülei akarata ellenére a fiatal Alekszandr műszaki iskolába iratkozott, hiszen pilóta csak úgy lehetett, ha szakmát szerez, s erre 4 év múlva sor is került. Tanulmányai során egy kétéves repülési tanfolyamot elvégzett csupán 17 nap alatt, vizsgáját pedig a legmagasabb pontszámmal abszolválta.

A repülőiskola elvégzése után Pokriskin csatlakozott az 55. gárda-vadászezredhez a balti légibázisnál, mely ez időben a szovjet-román határon volt. Alekszandr minden szabadidejét olyan tudományok önálló tanulására fordította, melyek valószínűleg nagy hatást gyakorolhattak szakmájának alapos elsajátítására. Életének egy másik különleges szakasza a testedzés volt, ugyanis egy pilótának kiváló fizikummal és helyzetismerettel kellett rendelkeznie egy repülőgép harcban való kezeléséhez. Az 55. gárda-vadászezredben eltöltött idő alatt Pokriskin I-15, I-153 és MiG-3 típusú repülőgépekkel repült.

A tapasztalt ellenfelekkel vívott heves csatái során Pokriskin hamarosan felismerte a légi csaták egyszerűsítésének szükségességét, s ennek eredményeképpen megírta egyik saját folyóiratát Fighter Tactics in Combat (Vadász taktikák harcban) címmel, mely később átadásra került a Fegyveres Erők Központi Múzeumának.

A háború során Pokriskint a fiatal pilóták kiképzésével bízták meg. A háború végén Pokriskin ezredest a 9. gárda-légihadosztály parancsnokságával bízták meg. 650 bevetésen vett részt, melyek során összesen 59 önálló és 6 megosztott légi győzelmet szerzett.