Repülő elemzés – Republic P-47M-1-RE

Történelem

A P-47 „Thunderbolt” volt az egyik legnagyobb darabszámban gyártott és legtöbbet használt amerikai harci repülő. Több célra is használták; többek között kísérő vadász, vadászbombázó és földi támogató feladatkörökre. A P-47M volt a leggyorsabb sorozatgyártott P-47. Alapvetően nagy teljesítményű elfogó vadásznak szánták, hogy képes legyen elkapni a V-1-es repülő bombákat, ám végül a sorozatgyártott példányokat soha nem használták erre. A teljesítmény növelését a Pratt & Whitney R-2800-57C motor és a CH-5-ös turbó-szuperfeltöltő segítségével érték el, melyeket sorozatgyártásból kivett P-47D-27-eseken teszteltek. Ezek mellett légfékeket szereltek a szárnyak alá, hogy a nagyobb sebességű zuhanásokból könnyebben vissza lehessen hozni a gépet. Ezeket a prototípusokat YP-47M-nek nevezték el. Később a változtatásokat hozzáadták az utolsó 130 legyártott P-47D-30-hoz, melyek a P-47M-1-RE elnevezést kapták meg. A gép több problémával is küszködött, de a motor volt ezek közül a legnagyobb. Ráadásképp még a hatótávolság is jelentősen lecsökkent. Egészen 1945 áprilisáig nem került aktív használatba, ami elég késő volt ahhoz, hogy jelentős szerepe legyen. Ugyanakkor a megnövelt teljesítmény hozzásegítette, hogy harcba szállhasson a német Me 262-esekkel és le is lőhessen néhányat közülük.

Játékbeli leírás

A játék keretei között George E. Bostwick “Ugly Duckling” elnevezésű P-47M-jével repülhetünk, mely egy 4-es rangú, Realisztikus csatákban 5.7-as besorolású prémium gép. A fegyverzete 4-4 darab szárnyba szerelt 12,7 mm-es M2 Browning nehézgéppuskából áll 3400 lőszerrel. A többi P-47-esen ismert bomba és rakétateher erre a modellre is felszerelhető, melyek használata normál esetben nem ajánlott. A repülő karakterisztikáinak táblázata:

Használat

Realisztikus csatákban a 30 perc üzemanyag általánosan egy jó választás. A 45 perc se rossz, ha esélyes, hogy a csata el fog húzódni. A lőszermennyiség sokáig ki szokott tartani, így azzal nem nagyon szokott probléma előfordulni, főleg a fegyverzet nagy tűzereje mellett. A géppuskákba alapvetően az összes lőszerfajta jól használható, de az „Universal” típus a legajánlottabb, ha az ember még nem tapasztalta ki kellően a gépet. A fegyverzet egészen 800-1000 méteres távolságokig könnyen használható, mert az M2-eseknek alapvetően kicsinek nevezhető lövedékesése van. A sárkányszerkezet kellően strapabíró, így jó pár lövést ki szokott bírni még nagyobb kaliberű fegyverektől is. A motor melegedése jól kezelhető: alapvetően sokáig bírja a túlhajtást, de ha mégis elkezdene túlmelegedni, akkor 100%-on jól le szokott hűlni. A repülő végsebessége minden magasságon elég jónak mondható, de a nagyobb magasságokat jobban kedveli. Kisebb magasságon viszont problémát okozhat az egyenes vonalú gyorsulás. Az emelkedése kifejezetten erős, az előbb említett problémát legtöbbször semmissé teszi. A nagy magassági teljesítmény kiválónak mondható. Nem sok olyan légcsavaros vadászgép található a játékban, ami hasonlóan jól teljesít a 8000 és 10000 méteres magasságokon, mint a P-47M. Itt érdemes hozzá tenni, hogy a légfékek sokat segítenek az ilyen magasságokból való zuhanásokkor. A manőverező képessége vízszintes irányban átlagos vagy jó, függőleges irányban viszont nagyon jó tud lenni. Nagyobb sebességeken a legtöbb géppel képes fordulóharcot folytatni. A méreteihez és súlyához képest meglepően jól manőverezhető. Az energiatartás ennél a vadászgépnél kiválónak nevezhető, ami nagyon hasznos, ha ellenséges gépekre kell rácsapni vele. A zuhanás után jól meg tudja tartani a többlet sebességet, amit összeszedett, illetve, ha szükség van rá, jól vissza tud emelkedni a kiindulási magasságra. A felsorolt tulajdonságok alapján jól használható energiaharcokban is. Összegezve, a P-47M-1-RE egy nagy-magassági vadász, ami a saját szerepén kívül egyéb helyzetekben is megállja a helyét.

Előnyök:

  • Kiváló nagy-magassági teljesítmény
  • Kiváló energiatartás
  • Nagy tűzerő és lőszerkapacitás

Hátrányok:

  • Kis magasságon és alacsony sebességen könnyen sebezhető tud lenni
  • Gyengének nevezhető egyenes vonalú gyorsulás

Játékstílus:

  • Alapvetően rácsapásos taktika
  • Energiaharc
  • Kellő sebességgel és energiával fordulóharcra is jó tud lenni egyes esetekben

Végszó

A P-47M-1-RE az egyik legjobb prémiumos vadászgép a játékban. Ha valaki megtanulta, hogy hogyan kell használni a korábbi P-47-eket, akkor nagyon sok dolgot véghez tud vele vinni. Ha valakit csak egy kicsit is érdekel a stílus, amit ez a vasmadár jelképez, akkor nagy valószínűséggel megéri beszerezni.