Fejlesztés – Jaszeny-osztályú nukleáris tengeralattjáró

Történelmi háttér

A Szovjetunióban az 1970-es évek végén vette kezdetét a negyedik generációs tengeralattjárók fejlesztése. A hadihajó-építők elsődleges célja egy olyan többcélú tengeralattjáró létrehozása volt, mely képes volt ellátni mindazon harci feladatokat, melyek korábban több típusú tengeralattjáró között került elosztásra. A bizalomgerjesztő projekt a „885” jelölést és a Jaszeny nevet kapta. A Jaszeny-projekt első járművének építése 1993-ban kezdődött meg és 2010-ben bocsátották vízre. Megannyi változtatás – beleértve a fegyverzet fejlesztését is – került alkalmazásra a tengeralattjárón a hosszú építési időszak alatt. Ennek eredményeképpen az első Jaszeny-osztályú tengeralattjáró utáni járművek a modernizált, 885M tervszámú projektnek megfelelően épülnek, mely a tengeralattjárók taktikai és technikai sajátosságainak, valamint a fegyverzet fejlesztését célozza meg.

A Jaszeny gyorsabb a játékban található más tengeralattjáróknál, de zajosabb is. Fegyverzete a nyolc darab, vertikális helyzetű indítócsőben elhelyezett cirkálórakétákból, valamint a tíz darab torpedócsőben található irányított torpedókból áll, melyek a tengeralattjáró orra helyett annak oldalán találhatók. Ez a megoldás szokatlannak tűnhet más, hasonló osztályú tengeralattjárókhoz képest, ám elegendő indok rá a tény, miszerint az Jaszeny-osztályú tengeralattjáró orrában szonárrendszer található. A Silent Thunderben valamilyen szinten előnyös lehet ez az elrendezés, ugyanis lehetővé teszi egy, az orrot érő torpedótalálat túlélését, feltéve, hogy a legénység száma és képzettsége elegendő a sérült területek izolálásához.

ussr_p885_yasen_1280x720_logo_03_58a35fa

ussr_p885_yasen_1280x720_logo_05_e246f73

ussr_p885_yasen_1280x720_logo_08_d3fc3b3A Jaszeny-osztályú tengeralattjárókra szerelt fegyverzetnek csak egy része lesz elérhető a Silent Thunder online akciójáték kezdeti tesztjén. A jövőben tervezzük a rendelkezésre álló rakéták és torpedók választékának bővítését. A víz alatti csatákban fő fegyverzeteként a Fizik típusú irányított torpedók állnak rendelkezésre. Ezeket a többcélú mélyvízi torpedókat nem csak szonárral, hanem vezetékkel is irányítani lehet. Utóbbi mechanizmus elérhető lesz a víz alatti flotta tesztelői számára a kezdeti tesztek alatt. A torpedók mellett a Jaszeny-osztály ballisztikus és cirkálórakéták egész arzenáljával büszkélkedhet, melyek a jármű nyolc indítócsőben foglalnak helyet. Lemodelleztük a jelenkori orosz hadsereg által használt egyik legismertebb cirkálórakétát, a 3M-14K Kalibr típust. Más rakéták, beleértve a nukleáris robbanófejűek később kerülnek hozzáadásra.

A Jaszeny-osztályú atom-tengeralattjáró mindenki számára elérhető a Silent Thunder nyílt tesztjében!