Fejlesztés – Vanguard-osztályú nukleáris tengeralattjárók: a Királynő védelmében

A brit Vanguard-osztályú többcélú tengeralattjárók a Silent Thunderben Nagy-Britannia egyetlen platformja a nukleáris fegyverek számára.

Történelmi háttér

Az 1970-es évek közepére tisztává vált, hogy mind a brit tengeralattjárók ballisztikus fegyverzete, mind az ezekkel felszerelt Resolution-osztályú tengeralattjárók hirtelen elavulttá kezdtek válni és már nem voltak méltó kihívói a szovjetek új nukleáris fegyvereinek. A brit katonaságnak tetszettek az amerikai Trident rakéták, melyekről kiderült, hogy a Resolution-osztályon való alkalmazásuk lehetetlen a technikai korlátok miatt. 1980-ban a brit kormány az új cirkáló tengeralattjáró tervezése mellett döntött. A Vanguard-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárókat úgy tervezték, hogy azok felszerelhetők legyenek az amerikai Trident rakétákkal. Tervük alapjául a korábbi generációs Resolution-osztályú rakétahordozók szolgáltak. Az új fegyverzet mellett a Vanguardokat a legújabb szonárrendszerrel szerelték fel, lopakodóképességét és hajtásláncát továbbfejlesztették. A britek 6 vagy 7 darab Vanguard-osztályú atom-tengeralattjárót terveztek üzembe helyezni, ám a hidegháború egyre közeledő vége miatt a nukleáris arzenál bővítése már nem volt szükséges az Egyesült Királyság számára. Jelenleg négy darab Vanguard-osztályú tengeralattjáró van szolgálatban a brit Király Haditengerészetben, s ezek az Egyesült Királyság nukleáris fegyvereinek egyetlen platformjai.

image
A Silent Thunderben a Vanguard-osztályú atom-tengeralattjáró a brit haditengerészeti fejlesztési fa része lesz. A fentebb már említett Trident ballisztikus rakéták mellett az irányított torpedók lesznek az elsődleges fegyverek az ellenséggel való közvetlen találkozások eseteire. A Vanguard négy darab torpedóvető csővel rendelkezik testének elején. Az 533 milliméteres Spearfish irányított torpedókat kifejezetten a szovjet hajók és tengeralattjárók ellen tervezték. A torpedók vezetékes irányításúak, az általuk elért maximális sebesség 80 csomó. A behemótméretű robbanófejjel felszerelt, majdnem 2 tonnát nyomó Spearfish torpedók képesek bármely méretű felszíni és víz alatti célpontot megsemmisíteni.

uk_s30_vigilant_1280x720_logo_02_0253c8c

uk_s30_vigilant_1280x720_logo_04_6686221

uk_s30_vigilant_1280x720_logo_06_23173f8

uk_s30_vigilant_1280x720_logo_08_24af693Próbáljátok ki más játékosok ellen a víz alatti csatákban! Üdvözlünk a víz alatti flottában!

A Vanguard-osztályú atom-tengeralattjáró mindenki számára elérhető a Silent Thunder tesztjében!