A War Thunder első kézből – Interjú a P40 “Leoncello” készítőivel

Néhányotok már észrevette vagy akár meg is vásárolta a játékban meglehetősen különleges olasz P40 harckocsit. Lehetőségünk nyílt beszélgetni és néhány kérdést feltenni a projekt mögött álló srácoknak, akik közül az egyik már néhány éve a moderátori csapatot erősíti fáradhatatlanul. A kérdésekre Rik és Nick fog válaszolni, akik minden tőlük telhetőt megtettek, hogy az olasz nemzet rajongói számára megalkossanak egy precízen kivitelezett páncélost.

Kérdés: Meséljetek picit magatokról. Kik vagytok, mióta vagytok érdekeltek a War Thunderben és hogyan csöppentetek bele?

Rik: Sziasztok! Az én nevem Riccardo Lo Verso, vagy más néven BlueBeta, 33 éves vagyok, Róma közelében élek. Az olasz fórummoderátor, fordító és az olasz szárazföldi erők fejlesztési fájának történelmi tanácsadója vagyok. A játékban 2012 óta vagyok aktív, egy évvel később pedig kiválasztottak fórummoderátornak.

Nick: Sziasztok! Először is szeretném megköszönni az interjút. Nicola „Kolin0” Faggiani vagyok, 35 éves dél-olaszországi játékos. A War Thunder fantasztikus világába körülbelül 2 évvel ezelőtt csöppentem bele. Egy második világháborús harckocsis vagy repülős szimulátort kerestem, majd némi keresgélés után rájöttem, hogy a War Thunder a lehető legjobb választás, ugyanis a legjobb átmenetet nyújtja az árkád és szimulátor között.

 

Kérdés: Hogyan jött az ötlet, hogy modellt készítsetek a játék számára?

Nick: Egyből szembetűnő volt Olaszország hiánya mint a játék egyik önálló nemzete. Egy olyan, a második világháborúban fontos szerepet betöltő ország, mint Olaszország majdnem teljesen hiányzott a játékból. Emlékszem, hogy volt néhány repülőgép a német fejlesztési fán, de számomra ez nem volt elegendő.
Már körülbelül 15 éve foglalkozom 3D-s grafikával, szóval úgy döntöttem, nyitok egy témát az olasz fórumon, ahol is bejelentettem egy olasz jármű, mégpedig egy harckocsi lemodellezése iránti kőkemény elszántságomat.

Rik: A CDK kiadásának és a bevételrészesedési program bejelentésének köszönhetően arra gondoltam, hogy csinálni kellene egy 3D‑modellt a játék számára, bár magam nem vagyok 3D‑tervező. Mikor láttam Nick hozzászólását az olasz fórumon, egyből a projekt beindítására fordítottam a figyelmem.

 

Kérdés: Miért a P40-re esett a választás?

Rik: Maga az olasz közösség választotta ki a P40-et több lehetőség közül. Nick létrehozott egy szavazást, ahol ki lehetett választani a harckocsit, így alakult ki a végső döntés.

Nick: Ahogy azt Rik is említette, szavazást hoztunk létre, így demokratikus módon választottuk ki az olasz szárazföldi erők fejlesztési fájának első járművét.

 

Kérdés: Honnan szereztetek adatokat és mennyi időt vett igénybe az egész procedúra?

Rik: Tudtam, hogy Nicknek megvan a képessége a harckocsi elkészítéséhez, ezért megvártam, míg elkészül a modell első változatával. Néhány hónappal később (ha jól emlékszem, 4) felvettem vele a kapcsolatot, és javasoltam, hogy juttassuk el a modellt a Gaijinhoz, hátha érdekli őket. A Gaijin 3D‑modellezői nagyon kedvesek voltak és segítettek a projekt elkészítésében egy hozzá tartozó CDK-s útmutató elkészítésével.

Elmentem a Rómában található harckocsimúzeumba, adatokat gyűjtöttem és méréseket végeztem a háborút túlélő két harckocsi egyikén. Könyvek és kézikönyvek után kutakodtam, szakértőket kerestem fel… mindez öt hónapot vett igénybe. Meglehetősen nehéz volt ezt a harckocsit lemodellezni, ugyanis 1943-ban készült, Olaszország pedig ekkoriban adta meg magát. A más harcjárművekkel megegyező részek esetén számos egyéb harckocsit és önjáró löveget tanulmányoztunk. A projekt végül is egy évbe telt, de mivel időközben, 2017 márciusában újraindításra került, így hossza 8 hónapra tehető.

Nick: Csupán kettő darab ilyen harckocsi élte túl a háborút, az egyik Lecce városában található egy katonai laktanyán, így látogatása és tanulmányozása problémás. Hiteles engedélyre volt szükségünk. Szerencsére a másik darab a római katonai múzeumban található, ám sok alkatrésze nincsen meg. Riccardo kétszer is végzett méréseket a harckocsin, illetve készített precíz fényképes jelentést róla. Mindezek mellett történelmi kutatásokat végeztünk, továbbá tanulmányokat és műszaki kézikönyveket is vásároltunk.

 

Kérdés: Részt vettetek az olasz-magyar közös fejlesztési fa tervezésében is. Mekkora gondot jelenthet a magyar járművek hiánya egy önálló olasz fejlesztési fában?

Rik: Semmilyen problémát nem okoz, Olaszországnak volt elég harcjárműve, de mindig is úgy gondoltam, hogy valamilyen módon Magyarország részese lehetne a projektnek.

Nick: Egy dolog betenni egy másik nemzet repülőgépét vagy harckocsiját úgy, hogy azok között történelmileg hiteles összefüggés van (mint például Olaszország és Németország között) vagy éppen zsákmányolt jármű. Egy történelmileg nem hiteles, többnemzetiségű fejlesztési fa létrehozása nem megszokott. Ha egy nemzetnek nincsen elegendő járműve saját fejlesztési fájának megalkotásához, akkor akár úgymond szövetséget, tehát közös fejlesztési fát hozhatnának létre más, szomszédos nemzetekkel együtt. Egy kelet-európai fejlesztési fa érdekes lehet.

 

Kérdés: Mit szóltok az eddig bekerült olasz repülőkhöz? Repülőt nem szeretnétek készíteni?

Rik: Igen… mondtam már Nicknek néhányszor, hogy próbálkozzon meg egy repülőgéppel is, de nem túlzottan szereti őket. 😀

Nick: A játékba eddig bekerült olasz repülőgépek a valóban gyártottak jó részét lefedik. Nagyon jól sikerültek, még ha néhány igazán fontos repülőgép hiányzik is. A P40 elkészítése után javasolták, hogy modellezzek repülőgépet, de inkább a szárazföldi járművekkel való foglalkozás mellett vagyok.

 

Kérdés: Tudtatok előtte is 3D-modellezni, vagy direkt csak ezért tanultátok meg?

Rik: Megpróbálkoztam a CANT Z.1007bis lemodellezésével a 3dsMax program segítségével, de én nem vagyok olyan ügyes, így nagyon örülök, hogy rátaláltam Nickre. Tanultam Autocad‑használatot, így az adatkeresés mellett kicsit többet tudok segíteni neki.

Nick: Több éven át tartó tanulása után a modellezés munkámmá is vált. Miközben a P40-en dolgoztam, építészekkel is együttműködtem, ugyanakkor tagja vagyok egy olasz repülőgéptervező csapatnak. A Nemzeti Műrepülű Csapat MB339A típusú gépe készülőben van, idén kerül kiadásra FSX vagy P3D platformra.

 

Kérdés: Milyen volt az együttműködés a Gaijinnal?

Rik: A Gaijin egy kiváló cég, nagyon büszkék a munkájukra, az összes alkalmazottjuk kedves volt velünk. Minden nap segítettek, megválaszolták kérdéseinket és ellenőrizték, hogy a 3D‑s modell megfelel-e az alapvetően nagyon magas szintű normáiknak. Minden csavarnak, minden szegecsnek azon helyen és olyan méretűnek kellett lennie, ahogy azok a valóságban is vannak. Ha a P40‑nel (vagy bármi más harckocsival) játszol a War Thunderben, emlékeztessenek ezen kis részletek arra, hogy mennyi kemény munka is áll a háttérben.

Nick: Nagyon jól alakult az együttműködés. Nagyon barátságosak voltak és igazán sok segítséget nyújtottak, méghozzá nagyon értékes segítséget. Rendkívül precízek. El sem tudjátok képzelni, hogy hányszor kellett finomítanom a modellen, hogy az hibátlan legyen. Amikor bármilyen harckocsival játszol a játékban, jusson eszedbe, hogy az majdnem 12 hónapnyi munka eredménye és hogy amit külső nézetben láttok, azt más 3D‑grafikus már feladta volna. Én nem adtam fel, ugyanis az olasz fejlesztési fának létre kellett jönnie, és ez így is lett. Amit láttok, az egy külső csapattal való együttműködés gyümölcse, mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá.

 

Kérdés: Van bármi javaslatotok az olyan magyaroknak, akik érdekeltek 3D‑modellezésben és esetleg készítenének magyar járművet a játékba?

Rik: Nem, sajnos nem ismerek egy magyar 3D‑modellezőt sem, pedig érdekelnek a magyar harckocsik is, sőt, szerintem be kellene kerülniük a játékba, jót tennének.

Nick: Természetesen! Ha szereted a saját országod történelmét és a 3D‑grafikát, te is készíthetsz egy járművet. Harckocsit, repülőgépet vagy akár hajót is. Kutass fel minden lehetséges anyagot: történelmi fényképeket, műszaki rajzokat, üzemeltetési kézikönyveket, valamint ha esélyed van a valóságban is megnézni az adott járművet, ne hezitálj egy percet sem, fogj papírt, tollat, fényképezőgépet és sok-sok memóriakártyát. Légy türelmes, kezdj el dolgozni rajta. Leírhatatlan lesz az öröm, hogy az elkészített járművet a játékban láthatod.

A P40-es harckocsi megtalálható az üzletben.