Fejlesztés – 90-es típusú harckocsi: könnyűsúlyú kiválóság

A 90-es típus egy japán, harmadik generációs alapharckocsi, melyet az 1980-as évek vége fele fejlesztettek az elavult 61-es és 74-es típusok leváltására. Az 1.79-es frissítésben a japán szárazföldi erők rajongói számára érkezik a várva várt Type 90.


Történelmi áttekintés

A Type 90 fejlesztése szinte közvetlenül a Type 74 szolgálatba állását követően kezdetét vette. Az új gépezet egy központi szempontja az volt, hogy képesnek kellett lennie felvenni a harcot a szovjet T-72-vel és győzedelmeskedni felette. Ezt szem előtt tartva a japán mérnökök elkezdtek dolgozni a prototípus tervein, mely 1980-ban készült el. A kezdeti tervek kettő prototípusa került megépítésre, tesztelésre és továbbfejlesztése 1980 és 1986 között. A teszteket 1986-ban további négy, második sorozatú prototípuson folytatták, melyek az eredeti kettőhöz képes számos fejlesztéssel rendelkeztek. A legjelentősebb változtatás a japán gyártmányú 120 milliméteres huzagolatlan ágyú Rheinmetall 120 L/44 típusúra való cserélése volt. A csere oka nagy valószínűséggel a gyártási költségek csökkentése volt. A nyugati hadseregek harckocsijaival szemben a 90-es típus tervezői az automata töltőberendezés beszerelése mellett döntöttek, így az egyetlen olyan jármű volt, melynél ezt a Rheinmetall 120 típusú ágyúval kombinálva hajtották végre. További tesztelésekre a 80-as évek végén került sor, mielőtt a japán hadsereg hivatalosan is szolgálatba állította a harckocsit 1990-ben. A 90-es típusú harckocsi gyártása 1990-ben vette kezdetét és 2009-ig folytatódott, összesen pedig 341 darab jármű készült el.


image


A War Thunderben a Type 90 minden játékos számára elérhető lesz a japán szárazföldi erők fejlesztési fájának VI. rangjában. Az elődeihez képest fejlesztések egész tárházával rendelkező 90-es típussal a japán harckocsik kedvelő első kézből tapasztalhatják meg, hogy milyen is a modern harckocsikkal vívott csata. Mivel eredetileg a T-72 ellen tervezték, már a projekt legelején nyilvánvaló volt, hogy igazán jó fegyverzettel kell felszerelni a cél elérése érdekében. A játékban megtalálható Leopard 2K-hoz hasonló ágyúval rendelkező harckocsi jövőbeni parancsnokai kiváló ballisztikai tulajdonságokra számíthatnak. A remek ágyú, az automata töltőberendezés és a lövegstabilizátor a Type 90 parancsnokai számára választási lehetőségeket kínálnak az ellenség leküzdésének kivitelezésében. Legyen szó extrém nagy távolságról való tüzelésről, közelharcról vagy nagy sebességgel való támadásról, a 90-es típus képes helyt állni majdnem minden harci helyzetben és gyorsan alkalmazkodni a csata hirtelen változásaihoz.


image

Háttérkép letöltése: 1280×1024 | 1920×1080 | 2560×1440


Mivel korának legfejlettebb harckocsijai ellen tervezték, a 90-es típusnak nem csak célpontjai megsemmisítésében kellett remekelnie, hanem saját maga védelme terén is. A harckocsi frontjának védelméről a torony és a test kombinált páncélzata gondoskodik. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy meglehetősen korlátozott a rész, melyben a speciális páncélzatblokkok a küzdőteret borítják, így mindig arra kell törekedni, hogy a harckocsi frontja az ellenséggel szemben legyen. A torony és a test oldalsó páncélzata csak kis kaliberű gépágyúkkal szemben nyújt védelmet. A torony hátuljában található lőszertárolót veszélyeztető találat esetén az M1 Abrams-hez hasonló módon a 90-es típus is képes megakadályozni a lőszerberobbanást.


image


Habár a frontpáncél és az okosan alkalmazott kifúvópanelek megakadályozhatják egy teli találat esetén a harckocsi azonnali megsemmisülését, mégsem annyira hatékonyak, mint arra törekedni, hogy ne találjanak el. Mindezek mellett az automata töltővel felszerelt szovjet harckocsikhoz hasonlóan csak három fő található a járműben. A 90-es típus parancsnokai számára megkönnyíti a helyzetet az 1500 lóerős motor. Annak ellenére, hogy a harckocsi több mint 50 tonnát nyom, az erőteljes Mitsubishi motor képes a járművet úton 70 km/-h-ra, hátramenetben pedig 32 km/h-ra gyorsítani. Remek mozgékonyságának köszönhetően a 90-es típus parancsnokai nem csak szinte alig vesztegetnek időt a megfelelő pozíció elérése során, hanem ha veszélyessé válik helyzetük, szempillantás alatt képesek újrapozicionálni is magukat. Állítható felfüggesztése, mely a 74-es típushoz képest jóval egyszerűbb, lehetővé teszi az egyenetlen talajhoz való alkalmazkodást és kiküszöbölni annak az ágyúkezelésre gyakorolt néhány hatását is.


type_90_04_1280h720_6e5105e090bff71a059c

type_90_02_1280h720_532c593f89688e62ef22


Habár szolgálati ideje alatt a 90-es típust soha nem tette próbára valódi tűz, a War Thunder játékosai az 1.79-es frissítésben összevethetik néhány kortársával. Maradjatok velünk!