Fejlesztés – I.A.R. 81-C: a tengelyhatalmak támogatására


Röviden: az első Romániában gyártott repülőgép a War Thunderben. Prémiumként a II. rangban, könnyű kezelhetőséggel, két 20 mm-es, német MG 151/20 gépágyúval, nagy mennyiségű lőszerrel és géppuskákkal.

Az I.A.R. 81-C az egyik legismertebb saját gyártású román második világháborús katonai repülőgép legutolsó katonai változata. Ezt a repülőgép modellt az egyik játékosunk, Vitaliy Vostokov (ismertebb nevén NovA29R) készítette, és a War Thunder bevételrészesedési programnak köszönhetően az I.A.R. A 81-C egy új, felhasználó által készített repülőként emelkedik ismét az egekbe, és érkezik játékunkba a közelgő 1.79-es frissítéssel.

Története

Több kormányzati- és licencszerződés teljesítése után a viszonylag fiatal I.A.R. (Industria Aeronautică Română) cég elegendő erőforrással és szakértelemmel rendelkezett ahhoz, hogy saját harci repülőgépet kezdjen fejleszteni. Inspirálva a korábban engedélyezett projektektől, az I.A.R. mérnökök magánvállalkozást indítottak, és 1937-ben kezdtek el dolgozni saját vadászrepülőgépükön, mely később az I.A.R. 80-ként volt ismert. Mivel a munka lassan haladt előre, az első prototípus munkálatai 1939 tavaszáig nem fejeződtek be. Az első tesztelések pozitív eredményeket hoztak, bizonyítva, hogy az I.A.R. 80 modern vadászrepülőnek tekinthető, annak ellenére, hogy teljesítménye nincs egy szinten a kortárs Bf 109-ek és Spitfire-ökével.
Miután kiküszöböltek néhány kisebb hibát és továbbfejlesztették a prototípus motorját, az I.A.R. 80-at a német He 112-essel szembeállítva tesztelték. A bemutatón nyújtott teljesítménytől lenyűgözve a román kormány 100 darab I.A.R. 80-ast rendelt meg, míg csak korlátozott számú He 112-es gyártására adtak parancsot. Annak ellenére, hogy a megrendelést követően azonnal elkezdődött a gyártás, az I.A.R. nem tudta fokozni azt, ugyanis a belga gyártású FN Browning 7.92 mm-es géppuskák hiánya egyre nagyobb problémává vált a Benelux államok német inváziójának nyomán. Ám 1941 áprilisától – Románia csatlakozásával a tengelyhatalmakhoz, a fegyverzet hiányának problémája átmenetileg megoldódott. Kihasználva a lehetőséget, az I.A.R. továbbfejlesztette vadászát az I.A.R. 80-A típusra, a géppuskák számának növelésével (az eredetileg javasolt hatra), és egy erősebb motor beszerelésével, ezzel felszámolva számos korábbi aggodalmat a repülőgéppel kapcsolatban.

Még mielőtt Románia 1941-ben becsatlakozott a második világháborúba, a kormány a csapásmérő repülőgépek és zuhanóbombázók korszerűsítését sürgette. Utóbbi szerepét a Ju 87 Stuka-val töltötték be. Mivel azonban Németország eleinte nem engedélyezte a gyártást, az I.A.R. javaslatot tett néhány I.A.R. 80-as vadász zuhanóbombázóvá alakítására, ezzel létrehozva az I.A.R. 81-et. Ezek a gépek csak a bombafüggesztőben különböztek a vadászváltozatoktól, amelynek köszönhetően a törzs alatt egy 225 kg-os bombát voltak képesek hordozni. Az I.A.R. A sorozat utolsó változata a 81-C volt, amely a korábbi verziókhoz képest továbbfejlesztett MG 151/20 20mm-es gépágyúkkal volt felszerelve. Az összesen legyártott kb. 350 I.A.R. 80/81 közül nagyjából 150 példány került ki ebből a változatból.
A háború végére az I.A.R. 81-eseket nem használták a zuhanóbombázó szerepkörben, helyette az I.A.R. 80-as vadászokkal együtt alkalmazták őket, leginkább Ploesti híres védekező bevetésein az 1944-es amerikai bombázások ellen. Az I.A.R. 80-asok a második világháború után és még az 1950-es évek elején is folytatták szolgálatukat a román légierőnél, mielőtt a fejlettebb szovjet változatokkal helyettesítették őket.


image

A War Thunderben az I.A.R. 81-C az első rang II-es prémium repülőgép lesz az olasz fejlesztési fában. A játékosok egy meglehetősen gyors és mozgékony vadászra számíthatnak, amely több mint elegendő tűzerővel rendelkezik, és képes viszonylag könnyen kezelni a legtöbb veszélyt jelentő helyzetet. Az I.A.R. 81-C első feltűnő sajátossága a megnyújtott géptörzs, amely egy szokatlanul hátra helyezett pilótafülkének ad helyet. Bár ez a szokatlan elhelyezkedés azt is jelentette, hogy a pilóták nehézségekbe ütköztek le- és felszálláskor, a buborék alakú pilótafülke kiváló látási viszonyokat biztosított hátrafelé, amit a War Thunder szimulátor játékmód rajongói is biztosan értékelni fognak.

Az ok, amiért a tervezők megnyújtották a törzset, az ideális tömegközéppont megőrzése volt, ezáltal a nehezebb repülőgép is kiválóan irányítható maradt, amelyet számos pilóta dicsért. A kiváló mozgékonyság mellett az I.A.R. A 81-C nem okoz csalódást sebesség terén sem. A Gnome-Rhône Mistral Major motor 1025 lóerős licencelt változatával az I.A.R. A 81-C képes elérni a 485 km/h sebességet 5000 méteres magasságon. Egyes gépek, például a Spitfire és a Bf 109 korai verziói meghaladják az I.A.R. 81-C teljesítményét, a repülő ennek ellenére is képes lesz versenyben maradni, és a hiányzó teljesítményét tűzerővel kompenzálni.


image

Egyébként úgy döntöttünk, hogy az 1.79-es frissítéssel az olasz fejlesztési fához fogunk csatolni minden olyan tengelyhatalmi nemzet új repülőgépét, melyek nem fő nemzetként vannak a játékban.

Szárnyanként egy 20 mm-es gépágyúval felfegyverkezve az I.A.R. 81-C egy nagyon tiszteletreméltó tűzerőt kínál egy olyan rangban, ahol a legtöbb nemzet repülői épphogy csak elkezdtek a kisebb kaliberű fegyverzetről nagyobbra váltani. Ezzel együtt a felszerelt ágyúk típusát sem szabad alábecsülni. Az I.A.R. 81-C rangjában korai gépágyúk találhatóak, amelyek gyakran kis tűzgyorsasággal és alacsony pontossággal rendelkeznek. A német MG 151/20 gápágyúkkal felfegyverkezve ugyanez nem mondható el az I.A.R. 81-C-ről. Ezek az ágyúk már rettegett hírnévre tettek szert a War Thunder pilótái között, akik jól tudják, milyen pusztítást okozhatnak ezek az ágyúk a közepes és magas szintű gépeken, nem is beszélve a néhány kisebb rangú repülőgépről. Ezenkívül az I.A.R. 81-C egy 225 kg-os bombát tud vinni a törzs alatt, hogy páncélozott földi célpontokat, például harckocsikat és erődítményeket támadhassanak. Mindazonáltal a felfüggesztett fegyverzet plusz légellenállást és súlyt jelent, ezzel csökkentve a gép teljesítményét. Ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani olyan esetekben, mikor vadász és bombázó szerepkörre is alkalmas gépet repülünk.

Az I.A.R. 81-C minden War Thunder pilóta számára megvásárolható lesz a következő 1.79-es frissítésben. A War Thunder következő nagy frissítésének legfrissebb fejleményeihez kövessétek figyelemmel a híreket!