Fejlesztés – Messerschmitt Bf 109Z

Röviden: A “messer-vonal” legszokatlanabb modellje, amely két géptörzsből áll. Prémium repülő, jó függőleges irányú manőverezés, kitűnő fegyverek és sebesség… egy igazi gyöngyszem a gyűjteményben!

Bf 109Z “Zwilling” csomag előrendelés
Pre-order - Bf 109Z Zwilling Pack
A csomag tartalma:
  • Bf 109Z “Zwilling” nehézvadász (IV. rang) – elérhető az 1.79 megjelenése után;
  • 15 nap prémiumidő;
  • 1000 Arany Sas;
  • Előrendelési bónusz – “Amphisbaena” matrica;
  • Előrendelési bónusz – “Hasonmás” titulus.

A Bf 109Z egy prototípus nehézvadász verziója a már jól ismert Bf 109-nek, amelyet átmeneti megoldásként fejlesztettek ki a Luftwaffe sürgető igényének kielégítésére egy új, mégis olcsó és könnyen gyártható alternatívaként, a gyorsan elavuló Bf 110 leváltására. Bár a projekt soha nem jutott túl a prototípus fázison, a War Thunder pilótáinak lehetőségük nyílik arra, hogy teszteljék a koncepció hatékonyságát a következő 1.79-es frissítéssel!

1942-ben, a német stratégiai célpontokat célzó szövetséges bombázások kezdetével a Luftwaffe első ízben kényszerült védekezni a háborúban. Ez a hirtelen fordulat sürgető igényt támasztott egy új nehéz- és elfogóvadász iránt, amely kellően hatásos lenne a szövetséges bombázók és kísérővadászaik egyre növekvő fenyegetésével szemben. Bár a Messerschmitt cég ekkor már dolgozott a Bf 110 leváltására szánt repülőn – az Me 210-en – a fejlesztés során felmerülő számos probléma késleltette a projekt befejezését. Ennek eredményeként a Bf 110 új verzióit már az új igényeket szem előtt tartva kellett fejleszteni.
Az RLM azonban nem volt elégedett az egy gép több, különböző változatának gyártásával, mivel épp azt tervezték, hogy az adott időszakban üzemben lévő gépek különböző változatainak mennyiségét csökkentik, a logisztikai problémák megoldása érdekében. Az előző, He-111 “Zwilling” projekt által inspirálva a Messerschmitt mérnökei egy hasonló, alternatív, Bf 109-esen alapuló nehézvadászon kezdtek el dolgozni, amely könnyen gyártható és jobb teljesítményt nyújt (sebességre vonatkozóan), mint a már szolgálatban lévő Bf 110, ugyanakkor olcsóbb a gyártása, mint az újonnan tervezett gépeknek.

A Messerschmitt mérnökei a Bf 109Z-0-t – a Bf 109-es “zwilling” első prototípusát két sztenderd Bf 109F “összehegesztésével” hozták létre. 1943-ban azonban egy Augsburghoz közeli bombatámadás a prototípus megsemmisülését okozta, a tervezett teszteket így elvetették. Ennek ellenére a mérnökök folyamatosan dolgoztak a koncepción, és kevesebb mint egy évvel később, 1944 tavaszán egy új, Bf 109 G-6 alapú Z-1 prototípust hoztak létre. A második prototípus az elsőtől eltérően – azon kívül, hogy a 109-es egy későbbi változatán alapult – a kiskaliberű fegyverzet helyett felcserélhető, nagykaliberű fegyverzetet kapott, amely a háború vége felé gyakori tendencia volt a német járműveknél. A projektet végül megszüntették, mivel az erőforrások hiánya kezdte megbénítani a német ipart a háború végső szakaszában, így a dupla-Bf 109 vadász koncepcióját végleg elhagyták.

image
image
A War Thunderben a Bf 109 Z-1 egy új negyedik rangú, német prémium repülő, amely hamarosan megvásárolható lesz az összes játékos számára, az online boltban lévő csomag részeként. Azok a pilóták, akik a Bf 109-esek kései változatait már repülték a játékban, máris párhuzamot vonhatnak a Zwilling és az alapmodellek között. Azonban nehogy azt higgyétek, hogy ha két “összeragasztott” Bf 109-t kaptok, akkor az dupla olyan jó lesz, mint a sima. Tulajdonképpen pont az ellenkezője igaz. Bár a Zwilling alapja két sztenderd Bf 109-es, ebben a kialakításban mégis nehézvadászként viselkedik. A gép nagyobb méretének és súlyának köszönhetően a pilótáknak rosszabb kezelhetőséggel kell számolniuk. Különösen a veterán Messer-pilóták érzik majd az alacsonyabb maximális sebesség, gyorsulás, emelkedés és mozgékonyság negatív hatásait.
image

Érdekesség: A duplatörzsű repülőgép ötlete különböző nemzetek tervezőit is vonzotta. A németek sikeresen használták az iker-He 111 bombázót, és a Szovjetunióban egy projekt készült két Airacobra összeépítéséből. Az egyetlen igazi, sorozatgyártott duplatörzsű vadász a játékunkban is népszerű, amerikai “Twin Mustang” volt.

A maximális sebessége (6500 méteres magasságban 712 km/h), valamint az emelkedése és a mozgékonysága továbbra is tűrhető maradt a saját súlycsoportjában, és ne felejtsük, hogy nehézvadászról beszélünk. Szövetséges nehézbombázó-alakzatok ellen tervezték, ezért a Bf 109Z több mint elegendő fegyverzetet kapott, így tökéletesen alkalmas a feladatra. Négy 30 mm-es MK 108-as gépágyú, ami talán egy kicsit túlzásnak tűnhet még a legkeményebb bombázók ellen is. Azonban az MK 108-as ágyúk ismertek alacsony torkolati sebességükről és kis tűzgyorsaságukról, ezért nagyobb távolságokon vagy nagy sebességnél nehézzé válhat használatuk.

Fedezzétek fel a Bf 109 egyik legszokatlanabb és legkevésbé ismert változatát a War Thunder következő, 1.79-es frissítésében! Mindenképp kövessétek a híreket, hogy soha ne maradjatok le az általunk közzétett információkról a következő nagy frissítéssel kapcsolatban!