Fejlesztés – Leopard 2A4

Röviden: a legkorszerűbb Leopard a játékban, ami egy új rang VI-os jármű a német ágban. A kiváló tűzerő és mozgékonyság mellett már több védelmet kapott, különösen szemből.

Történelmi áttekintés

A 80-as évek közepén, szolgálatba állításakor a Leopard 2A4 volt a korai Leopard 2-k utolsó, végső változata. A War Thunder harkocsizói és a német erők rajongói izgalommal várhatják minden idők egyik legikonikusabb német harci járművét, amely az 1.79-es frissítéssel érkezik a játékba!

A különböző Leopard 2K prototípusok tesztelési eredményei alapján egy új Leopard 2 prototípust terveztek, amely jobban reprezentálja a jármű végleges változatát. Az új prototípus – melyet Leopard 2AV-nak neveztek el – újratervezett testet és tornyot kapott a Leopard 2K után. Továbbá a prototípust két különböző ágyúval tesztelték; a brit L7 105 mm-es huzagolt és a német Rheinmetall 120 mm-es huzagolatlan löveggel.

1976-ban a Leopard 2AV-t a tengerentúlra küldték, hogy teszteljék az új, amerikai XM1 Abrams ellen. A tesztelés során a Leopard 2AV jó ellenfélnek bizonyult, habár épphogy alulmaradt kezelhetőség és védelem terén, de a löveg pontosabb volt. Visszatérve a hazájába, a pozitív vizsgálati eredmények alapján 1977-ben elrendelték a Leopard 2 tömeggyártását.

A Leopard 2 sorozatgyártott változata azonban különbözött az AV prototípusától, mivel nagyobb védelmet kapott még a gyártás megkezdése előtt. A Leopard 2 tömeggyártása végül 1979-ben indult a Leopard 2A0-val, amely 1980 végén a német Bundeswehrnél lépett szolgálatba.

A korai Leopard 2 verziók gyártási időszakában modernizálást és fejlesztéseket eszközöltek a szerelősoron annak érdekében, hogy a legújabb Leopardokat a legmodernebb szabványoknak megfelelően gyártsák. Ezek a modernizációs törekvések leginkább a belső felszerelések, például a célzó és kommunikációs rendszerek korszerűsítését jelentették. Ennek eredményeként minden korai Leopard 2 (A0-A4) ránézésre közel egyforma volt. A Leopard 2A4 volt a végső korai Leopard 2 változat, mielőtt a fejlettebb és komolyabban továbbfejlesztett Leopard 2 változatok a modernizációs törekvések új hullámának részeként megjelentek.

Az összes (2125 db), 1979 és 1991 között gyártott korai Leopard 2-es változatból 695 darab 2A4-t készült. A Leopard 2 és annak változatai elsősorban a német Szövetségi Védelmi Erőknél szolgáltak, de számos nemzetnek exportáltak szerte a világon, például Kanadának, Chilének, Dániának, Ausztriának, Görögországnak, Törökországnak, hogy csak néhányat említsünk.

image

image

A War Thunderben az új Leopard 2A4 tovább bővíti a német szárazföldi erők VI. rangjában elérhető járművek listáját. A már ismert Leopard 2K-hoz képest a 2A4 jelentősen bővíti a parancsnok rendelkezésre álló lehetőségeit, különösen figyelemreméltó javulást mutatva a védelem tekintetében.

A Leopárd 2A4 szakít a vékony, bár döntött többrétegű páncélra való hagyatkozásban a sokkal effektívebb kompozit páncél javára, mely gyakrabban képes megbízhatóan elhárítani az ellenséges tüzet, mint a Leopárd 2K esetében. A Leopard 2A4 képes a találatok ellenére is csatában maradni, ezért sokkal inkább központi szerepet tölthet be, hiszen a csata sűrűjében maradva reális esélye lesz rá, hogy ő kerüljön ki győztesen.

Azonban a jobb páncélvédelem általában súlytöbblettel jár. Ez a Leopard 2A4 esetében is így van, hiszen a harci súlya 55 tonna, egyértelmű súlynövekedést mutat a 2K 50 tonnájával szemben. Mivel mindkét jármű 1500 lóerős motort használ, a Leopard 2A4 parancsnokainak figyelembe kell vennie a kicsit kisebb teljesítmény/tömeg arányt, valamint a maximális sebesség csökkenését (körülbelül 2 km/h-val) a súlynövekedés következtében.

Az elsődleges fegyverzet ugyanaz marad a Leopard 2A4-en is. Ugyanazt a Rheinmetall 120 L/44 huzagolatlan ágyút használva a parancsnokok teljes mértékben kihasználhatják a Leopard 2K játéka alapján összegyűjtött tapasztalatokat, hogy a legnagyobb mértékben aknázhassák ki a legendás ágyú által kínált lehetőségeket.

image
image

Érdekesség: az amerikai levelezésből ítélve a németek egy kompozit páncél nélküli, könnyített prototípust küldtek tesztelésre az Egyesült Államokba.

A Leopard 2A4 azonban sokkal sebezhetőbb a légitámadásokkal szemben. Amíg a Leopard 2K tetőre szerelt 20 mm-es gépágyújával meglephettük a gyanútlan légi célpontokat, addig a 2A4 csak két kiskaliberű géppuskával van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy a Leopard 2A4 vezetőinek össze kell hangolniuk a helyezkedést a szövetséges légvédelmekkel annak érdekében, hogy biztonságban tudjanak maradni a légitámadásoktól.

A Leopard 2A4 a War Thunder legmagasabb szintjén fogja vívni csatáit a közelgő 1.79-es frissítés megjelenésétől kezdve. Mit gondoltok a Leopard 2A4-ről? Mondjátok el nekünk a véleményeteket és kövessétek figyelemmel az összes információt a War Thunder következő nagy frissítésével kapcsolatban.