Fejlesztés – Fritz-X irányítható bomba

Röviden: egy olyan légibomba, amelynek esési pályája kis mértékben korrigálható a célok pontosabb találata érdekében. Egy teljesen új fegyver a War Thunderben!

A PC-1400X (Fritz-X) nem csupán az első irányítható bomba a játékunkban, de az első ilyen bomba, amelyet harci körülmények között használtak felszíni célpont megsemmisítésére. A német tudós és feltaláló, Max Kramer 1938-ban kezdett bele a légibombák pontosságának növelésére szolgáló eszközök fejlesztésébe. A mérnök ragaszkodott hozzá, hogy a nagy pontosság elérése érdekében a bombát távvezérléssel kell felszerelni. Miután Dr. Kramer megérkezett a Ruhrstahl cég tudományos laboratóriumaihoz, a PC-1400 Fritz bomba robbanófejét választották az új bomba alapjának. 1942 elején a kísérleti Fritz-X irányított bomba első prototípusait a peenemündei kiképzőtelepre szállították, és néhány héttel később Olaszországban végeztek teszteket. A tesztek azt mutatták, hogy a bomba szórása 28 méteren belül van, és 1943-ban a csodafegyvert szolgálatba helyezték.

Összesen 1386 PC-1400X Fritz-X bombát állítottak elő, és 108 bombát dobtak le harci körülmények között. Az első és egyik legemlékezetesebb alkalom a bomba használatára az volt, mikor német bombázók megtámadták az olasz flottát, miközben az Málta felé tartott, hogy megadja magát a szövetségeseknek. A 4000-5000 méterről történő támadás eredményeképpen az Italia csatahajó egy közvetlen találatot és egy közeli robbanást szenvedett el, de túlélte a támadást. A Roma csatahajó kevésbé volt szerencsés: az első bomba áttörte a csatahajó fedélzetét a főütegek jobb oldalán, majd áthaladva a hajótesten,  a hajógerinc alatt felrobbant. A második bomba eltalálta a középső tornyot, és végül felrobbantotta a lőszerrekeszeket, melynek folytán a Roma elsüllyedt.

A Fritz-X egy 1570 kg súlyú, irányítható páncéltörő bomba, 320 kg robbanótöltettel. A bomba dúralumínium szárnyakkal és stabilizátorszárnyakkal volt felszerelve, de rádióberendezése is volt. A bombát rádióvezérléssel irányították egy speciális botkormány segítségével. A bomba repülése nyomon követhető, és útja módosítható volt a bombacélzó készüléken keresztül. Kioldás után világos jelzőfények gyúltak a bomba hátsó részében a jobb láthatóság végett.

Játékunkba a Fritz-X bomba az 1.79-es “Project-X” frissítéssel érkezik, és mostantól két bombázón (He 177 és He 111 H-6) is elérhető lesz. Az irányító rendszer lehetővé teszi, hogy a bomba esési pályáját kis mértékben javítsuk. Nagyobb hajók megsemmisítésére kifejezetten alkalmas. Tehetségesebb pilóták megpróbálhatják a harckocsikat is kidobni – még egy közvetett találat is kellemetlen meglepetés lesz.

Hamarosan kipróbálhatjátok ezt az új típusú fegyvert, amint a War Thunder 1.79-es frissítése megjelenik!