Repülő elemzés – Corsair F. Mk. II

Történelem

A F4U-1 Corsair alapvetően egy amerikai haditengerészeti repülő, de a kölcsönbérleti szerződéssel a britek 95 F4U-1-et (Corsair I), 510 F4U-1A-t (Corsair II), 430 F3A-t (Corsair III) és 977 FG-1-et (Corsair IV) kaptak. Annak érdekében, hogy a brit anyahajókon tárolni lehessen, a Corsairek szárnya 20 cm-rel rövidebb volt az eredetihez képest. Az FAA által használt gépek közül sokat felszereltek az RP-3 rakéta kilövéséhez szükséges sínnel. A festésük az amerikai kékhez képest eltérő volt és a brit felségjelzéseket is megkapták. A németek elleni hadműveletekben ugyan több brit hadosztály is bevetette a kapott repülőket, de légi ellenállásba egyik esetben se botlottak. Ezek mellett 1944 áprilisától Kelet-Ázsiában is be voltak vetve.

Játékbeli Leírás

A különböző változatok közül a játékban a Corsair Mk. II a második rangban található meg 2.7-es harci minősítésen (BR). Ára 1150 Arany Sas. A fegyverzet szárnyanként három darab 12.7 mm-es M2 Browning nehézgéppuska összesen 2350 lőszerrel. A repülőgép repülési karakterisztikái az alábbi táblázatban láthatóak:

Használat:

A gépbe a 30 perc üzemanyag használata a legkézenfekvőbb, de pályától függően el lehet gondolkodni a 20 perc használatán, hogy kicsit jobb legyen az emelkedése. A 2350 lőszer a 6 géppuskába jónak nevezhető, főleg hogy a maga szintjén ez a fegyverzet kifejezetten erős a gyengébb vázszerkezetű repülők ellen. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy a komolyabb gépek ellen nem jó a tűzerő, ráadásul az M2-esek nagy távolságban is jó teljesítményt nyújtanak és könnyű velük a célzás is. A sárkányszerkezete jól bírja a lövéseket, de az orrában elhelyezkedő üzemanyagtankot a bombázók lövészei könnyen ki tudják gyújtani. A motormelegedésre fokozottan figyelni kell, mert 100%-on is fel tud melegedni egy idő után, ezért ha lehetőség adódik rá, akkor érdemes 95%-on használni. Túlhajtásból eleve csak 8,5 perc áll rendelkezésre, amire ugyanúgy érdemes odafigyelni. A végsebesség a szinten található legnagyobb. Tengerszinten közel 600 km/h-val tud repülni, ráadásul minden más magasságon gyorsnak nevezhető. A nagy végsebessége mellett a gyorsulása is jónak nevezhető, amire sokszor szükség van, mert a fordulóharcokban gyorsan el tudja égetni a sebességét. Mivel a szintjén messze ez a leggyorsabb repülő, így könnyűszerrel el tud menekülni majdnem minden más vadászgép elől. Az emelkedéssel előfordulhatnak problémák, mert egyrészt nem érdemes végig túlhajtással emelkedni, másrészt alapvetően nem kimagasló az emelkedési mutatója. Érdemes kimenni a pálya szélére, hogy több idő maradjon az emelkedésre, ami megéri, mert a gép nagyobb magasságokon is jó teljesítményt nyújt. A manőverező képesség jónak nevezhető, amíg 350-400 km/h alá nem lassulunk. Ilyen sebességeken vízszintes irányba még az energiatartás is egész jó mindaddig, amíg nincsenek túl éles manőverek, de függőleges irányba viszont nagyon figyelni kell. Nagyobb sebességen elég éles manővereket lehet csinálni, amik sok sebességet elégetnek. Itt arra kell figyelni, hogy a függőleges kormánylapát 600 km/h fölött meg tudja nehezíteni más gépek követését. Az amerikai gépektől megszokott rácsapásos taktika, illetve a rácsapás és elfutás alkalmazása a legjobb taktikák, amiket ezzel a géppel érdemes alkalmazni, a más gépeket felülmúló végsebességének és egyéb, fentebb már említett jó tulajdonságainak köszönhetően.

Előnyök:

  • Kiváló sebesség minden magasságon jó gyorsulással párosítva
  • A szintjéhez mérten erős fegyverzet
  • Nagyobb sebességeken éles fordulókra képes

Hátrányok:

  • Gyenge emelkedőképesség
  • A nagy sebességű manőverek sok sebességet égetnek
  • Az oldalkormány nagy sebességen gyenge

Játékstílus:

  • Rácsapásos taktika
  • Rácsapás és elfutás
  • Rövid időtartamú fordulóharcokra használható

Végszó

A Corsair F. Mk. II egy jó prémium repülő, amit megéri megvenni fejlesztés gyorsításához, de akkor is, ha csak simán érdekel maga a repülő. Mivel csak 2-es szintű, így a legjobb esetben 3-as szintű repülők kifejlesztésére alkalmas, így ha szükség van, hogy 4-es szintű repülők is egy prémiumos repülő segítségével gyűljenek össze, akkor érdemesebb inkább a 3-as esetleg a 4-es rangú brit prémium gépek között nézelődni.