Fejlesztés – Leopard 1, 120mm-es Rheinmetall löveggel

A Leopard 1 kísérleti változata egy erős Rheinmetall 120 mm-es L44 űrmérethosszú löveggel, továbbá prémium bónusszal az ezüst oroszlán és a fejlesztési pont gyorsabb szerzéséhez.
Ezt a kései prototípust az 1980-as években fejlesztették ki annak bizonyítására, hogy a Rheinmetall 120mm-es löveg beszerelhető a Leopard 1-be. Ez az érdekes Leopard csatlakozik a német szárazföldi erőkhöz az 1.81-es frissítésben, mint V-ös rangú prémium tank, mely megvásárolható a boltban.


Történelmi áttekintés

A 120 mm-es L44-es ágyúval felszerelt Leopard 1 fejlesztése a Rheinmetall cég magánvállalkozásaként kezdődött, abban a reményben, hogy igény lenne egy ilyen Leopard 1 változatra, nemcsak a német hadseregnél (a Leopard 2-hoz való hasonlóság és nagyobb teljesítményű fegyverzet miatt), hanem a harmadik generációs MBT-funkciókat kereső, régebbi Leopard 1-eseket üzemeltető nemzetközi ügyfeleknek is.
Az 1980-as évek elején egy Leopard 1A1A1-et vastagabb öntött acél lövegpajzzsal láttak el, amely alkalmas volt a Rheinmetall 120 mm-es lövegének fogadására és belső változtatásokat eszközöltek a lőszerek tárolása érdekében. 1985 elején további módosításokat hajtottak végre, ekkor került beszerelésre a Leopard 1A5-ben is alkalmazott EMES 18 tűzvezető rendszer.
Annak ellenére, hogy többféle prototípus létezett 120 mm-es Rheinmetall ágyúval (Leopard 1 alapon), egyikük sem tudta kielégíteni a Leopard 1 modernizációjánál felmerülő igényeket. Továbbá a modernizációt feleslegessé tette a már szolgálatban lévő, fejlettebb Leopard 2.


image image

A játékban a 120 mm-es Leopard 1 a következő nagy frissítéssel lesz elérhető a tankosoknak és lelkes gyűjtőknek, mint V-ös rangú német prémium tank. A Leopard család rajongóinak ez a jármű képviseli a kapcsolatot a Leopard 1 és a Leopard 2 között.
Távolabbról nézve azt hihetjük, hogy csak egy Leopard A1A1-et látunk, mivel a jármű külső megjelenése nagyrészt változatlan maradt. Azonban, ha közelebbről vizsgáljuk, a számos különbség nyilvánvalóvá válik.

A legnagyobb és legfeltűnőbb változást az új, 120 mm-es L44 huzagolatlan löveg képviseli, amely a régi 105 mm-es L7-es löveget váltotta le. A tank tulajdonosai képesek lesznek erősen páncélozott célpontok, hosszabb távon történő leküzdésére is, mivel az új löveg képes hatékonyabb űrméret alatti lövedékek kilövésére (például a DM13).
Az új löveg azonban néhány hátránnyal is járt. A Leopard A1A1 lövegpajzsán található plusz páncéllemezt el kellett távolítani, ezzel a Leopard 1 lövegpajzsa valamivel gyengébb lett.

A tapasztalt tankosok tudják, hogy a Leopard 1 erőssége sose a páncélzata volt, hanem a mobilitása és a tűzereje. Ezek az erősségek most tovább javultak az új löveggel, mellyel csak jobb eredmények érhetők el. A Leopard 1 kísérleti változata szép tagja lehet a Leopard-sorozat rajongók gyűjteményének, valamint hasznos lehet olyan harckocsizók számára, akik fel akarják gyorsítani a német szárazföldi erők fejlesztését.

A Leopard 1 a 120 mm-es L44 űrmérethosszú huzagolatlan löveggel az 1.81-es frissítéssel lesz elérhető a War Thunderben. Addig is jó vadászatot, parancsnokok!