Fejlesztés – AH-1G „Cobra”

Az AH-1G Cobra egy igazi támadó helikopter, amely a jól ismert UH-1 Huey-ból származtatható. Elsősorban Egyesült Államok hadseregét támogatta a vietnami háború során.


Történelmi áttekintés

Az UH-1 szállító helikopter fejlesztésével párhuzamosan a Bell aktívan végzett harci helikopter fejlesztéseket is. Ez az “Iroquois Warrior” létrehozását eredményezte, amely az UH-1B Huey komponensek alapján készült harci helikopter egyik modellje. A terveket 1962 júniusában mutatták be a hadsereg tisztviselőinek, amely egy megrendeléshez vezetett még abban az évben. A szerződés aláírását követően Bell létrehozta a Model 207 “Sioux Scout” -ot, amelyet a hadsereg 1964 elején elbírált.
Bár a 207-es modellnek nagy hatása volt, de a hadseregnek máris egy nagyobb és erősebb típus lett az igénye, ami egy olyan új pályázat megszületését eredményezte, amelynek Bell már nem volt a része. Ehelyett Bell önállóan folytatta a harci helikopter fejlesztését, végül létrehozva a 209-es modellt, amely az Iroquois Warrior terv és a 207-es modell mögött álló koncepció volt.
Eközben a folyamatban levő vietnami háborúnak óriási igénye volt támadó helikopterekre. Noha az UH-1 változatai viszonylag sikerrel teljesítették ezt a szerepet, a tény, hogy eredetileg nem erre tervezték őket, némileg korlátozta hatékonyságukat. Eközben az államokban a hadsereg folyamatos pályázata nem eredményezett győztest a technikai és politikai nehézségek miatt. A hadsereg gyorsan keresgélni kezdett egy olyan átmeneti tervet, amely hézagpótlóként működhetne 1965-ben.
Nem sokkal később 1965 szeptemberében megkezdték a 209-es modell tesztelését, amelyet követően a hadsereg úgy döntött, hogy odaítéli gyártási szerződést Bell-nek még abban az évben. A szerződésnek megfelelően, a hadsereg által meghatározott UH-1H HueyCobra megnevezéssel gyártották a 209-es típust, de később átnevezték AH-1G Cobra-ra.
Az AH-1G Cobra 1967-ben állt szolgálatba, elsősorban a vietnami háború hátralevő részében vállalt szerepet, de más konfliktusokban is részt vett. Az AH-1G-t az 1980-as évek elején hívták vissza az aktív szolgálatból és a Cobra újabb modelljeivel helyettesítették.


image image

A War Thunderben az AH-1G Cobra az amerikai repülők fejlesztési fáján jelenik meg az 1.81-es frissítéssel. A Cobra egy támadó harci helikopter, amelyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki.
Habár elsőre nem feltétlenül látható, de, az AH-1G Cobra sok rokonságot mutat a Huey-val, például a farokszakasz, a rotorok és a turbina. Ha már a motornál tartunk, a Cobra ugyanazzal a Lycoming T53 motorral működik, mint az UH-1C, csak 1 100 lóerő helyett 1 400 lóerő teljesítménnyel.

Az erőteljes motor a Cobra kisebb méretével és súlyával kombinálva lehetővé teszi számára, hogy elérje a maximális 277 km/h sebességet, miközben jobbak a repülési tulajdonságai, mint a Huey-nak. A páncélvédelem ugyanakkor a Huey-hoz hasonlóan a Cobrán is elmarad, ami azt jelenti, hogy a gyorsasága és agilitása jelenti a védelmét.
Az AH-1G fejlesztésénél az egész járművet az alapoktól kezdve újra gondolták, hogy tökéletes legyen a támadó helikopter szerepre, ezért az UH-IC-hez képest jelentősen több és többféle fegyvert volt képes magával vinni. Elsődleges fegyverzetként leggyakrabban a hatcsövű, 7,62 mm-es gépfegyvert használta (4000 lőszerrel), amelyet egy 40 mm-es gránátvetővel párosítottak (231 gránáttal). Ezen kívül más fegyverkombinációk is felhasználhatók voltak.

Fő fegyverzetein kívül a Cobra számos másodlagos fegyverzetet is képes volt a szárnyai alatt hordozni, mint például: géppuska konténerek, valamint robbanó és kumulatív töltetű rakéta konténerek. A széles másodlagos fegyverválasztéknak és az elsődleges fegyvereknek köszönhetően a Cobra egy jelentős ellenfélnek minősül majd a csatatéren a harckocsi parancsnokok számára és egy valóságos rémálom lesz a könnyen páncélozott járműveknek.