Fejlesztés – BMP-2

Az új szovjet gyalogsági harci járművet az elődjének, a BMP-1-nek az erősségei és a gyengeségei figyelembe vételével tervezték.


Történelmi áttekintés

A BMP-1-es gyalogsági harci járműnek a Szovjet Hadseregbe való megérkezése nagymértékben megnövelte a gyalogsági egységek tűzerejét és mobilitását a csatatéren. Bár jelentős hiányosságai voltak, főleg a fegyverzet terén. A 73 mm-es Grom löveg, amelyet a BMP-1-re szereltek fel, nem volt különösen hatékony a gyalogsági egységek, a harckocsik és alacsonyan szálló légi célpontok ellen sem. Ezen kívül a lövedék repülési pályáját is lehetetlen volt megjósolni akkor, ha már csak egy kis keresztirányú szél jelen volt. Ezen problémák megoldásaként egy olyan BMP-1 alapú járművet terveztek, amelyen huzagolt automata gépágyú van. Számos projekt közül a Kurganmashzavod mérnökei által tervezett jármű emelkedett ki a többiek közül. A BMP-2, amelyet 1977-ben helyeztek szolgálatba, a BMP-1-hez hasonló elrendezéssel és az általános konfigurációval rendelkezett. Viszont a torony jelentős változásokon ment keresztül. A toronyban elfért a lövész és a parancsnok, és az automata 30 mm-es 2A42-as gépágyú. Elődjéhez hasonlóan, a BMP-2-t is egy olyan rakétavetővel szerelték fel, amely ki tudja lőni a Konkurs és a Fagot ATGM-eket is. A járművet meglehetősen sikeresnek tekintették, ezért a BMP-2 a szolgálati ideje során számos korszerűsítésen és módosításon ment keresztül, melyeknek célja a jármű védelmének javítása és a pusztító képességének növelése volt. A BMP-2-es mai napig szolgálatban van és jelentős igény van rá más országokban is.


image image

Érdekes tény: a modern orosz támadó helikopterek közül például a Ka-50 “Black Shark”-ot és a Mi-28 “Night Hunter”-t szintén felszerelték az automata 30 mm-es 2A42-es gépágyúkkal.

A War Thunder 1.81-es frissítésében bemutatjuk a BMP-2-es alap verzióját a 30 mm-es gépágyúval és a Konkurs típusú ATGM-ekkel. Harc közben ez a jármű kitűnő támogató harckocsi, elsődleges fegyvere a nyugati könnyű páncélozott tankok és harci járművek oldalán és egyéb vékonyabban páncélozott részein képes áthatolni. A nagy tűzsebességének köszönhetően a 30 mm-es gépágyú könnyedén le tudja szedni a helikoptereket, és a Konkurs ATGM-ek észrevehetően hatékonyabbak a BMP-1 Malyutka rakétáihoz képest, ez lehetővé teszi a játékosoknak, hogy az ellenfél csapatának páncélozottabb tankjait is megcélozhassák. A járműnek jó gyorsulása van és természetesen kétéltű is, amely néhány helyzetben jól tud jönni. Mindent egybevetve, hasznos dolog egy BMP-2-est vinni magasabb rangú csatákba, ez a sokoldalú jármű sokféle harci helyzetben hatékony lesz!

A BMP-2 és más új járművek érkeznek nemsoká az 1.81-es frissítéssel a War Thunderbe!