Fejlesztés – Mi-35M


A Mi-35M az orosz hadsereg modern szállító harci helikoptere, az ikonikus “Hind” korszerűsített öröksége.

image image

Jelenleg a Mi-35M a Mi-24 sorozat legmodernebb változata. Afganisztánban, Indiában és más régiókban a “Hind” jól teljesített, de előjött néhány súlyos hibája. A helikopter új erősebb hajtóműveket kapott, a fém lapátokat kompozitra cserélték, a 3 lapátos farokrotort lecserélték egy X alakú kompozitból készült rotorra. A Mi-35M rögzített futóművet, rövidebb szárnyakat és mindössze négy fegyverrögzítési pontot kapott. A fegyvereit is fejlesztették, a 4 csövű 50 kaliberes gépfegyvereket az orrban egy dupla csövű 23-mm-es GSh-23L típusú gépágyúra cserélték

A függesztett fegyverek között kétféle ATGM (Shturm-V és Ataka-V) 8-as vagy 16-os kiosztásban, modern S-8-as levegő-föld rakéták 40-es vagy 80-as rakétakonténerekben, kétszer dupla 23 mm-es gépágyúkonténerek és ezek kombinációi találhatóak. Ennek eredményeként a helikopter tökéletesen alkalmas akár agresszív közeli, vagy távoli tűztámogatásra is. A Mi-35M-nek nincsenek kritikus hibái, leszámítva a méretét és súlyát. A Mi-35M jelenleg az orosz légierőnél és más nemzeteknél van szolgálatában. Az orosz és az iraki Mi-35M-eket a közelmúltban Szíriában vetették be.

Az 1.81-es frissítéssel a Mi-35M az orosz helikopter ág legvégére kerül be. Akik korábban a „Hind”-el vadásztak, azok hamar hozzá fognak szokni a Mi-35M-hez, mert hasonlóan kell őket használni.