Fejlesztés – T54E1

A T54E1 egy prototípus tank, mely az M48 Patton modifikációja volt, oszcilláló toronnyal és nagyobb tűzerővel. Ez a kísérleti technika csatlakozik az amerikai szárazföldi erők sorához, az 1.81-es “The Valkyries” frissítésben!


Történelmi áttekintés

Nemsokkal az M48 Patton megjelenése után az amerikai mérnökök már elkezdtek dolgozni a lehetséges fejlesztéseken, különösen a tűzerő növelésére összpontosítva. Ez vezetett a T54-hez, az M48 alvázon alapuló új jármű létrehozásához.
Eleinte két prototípust terveztek, de 1952-ben igény formálódott egy könnyebb és olcsóbb harmadik verzióra. A T54 mindhárom változatát a T5 105mm-es ágyú egy módosított változatával szerelték fel, de különböző tornyokkal és töltési módszerekkel rendelkeztek. A T54E1 a második prototípus volt, amely oszcilláló tornyával hasonlított a korabeli francia harckocsikra és 9 lőszer befogadására alkalmas dobtárral rendelkezett.
1957-re mindhárom prototípus széleskörű tesztelésen esett át Fort Knoxban és Aberdeen Proving Groundban. Mivel a hadsereg érdeklődése az ígéretesebb T95 projekt felé tolódott el, 1957-ben leállították a T54 projektet. Összesen kevesebb, mint egy tucat T54-et építettek, amelyek közül kettő volt T54E1.


image image

A T54E1 egy új prémium jármű lesz a War Thunderben, amely az 1.81 “The Valkyries” frissítés kiadásával válik elérhetővé az amerikai harckocsizók számára. A T54E1 a többi járművel ellentétben valóban egyedülálló jármű lesz az amerikai harckocsiágban, mivel az egyes, ismert tulajdonságokat ötvözi az újakkal.
A T54E1 legfeltűnőbb új vonása kétségtelenül az oszcilláló torony. Bár a francia harckocsizóknak ez nem újdonság, de az amerikai kollégáknak igen, mivel a T54E1 lesz az első amerikai harckocsi a játékban, amely ilyen típusú toronnyal rendelkezik.
Azonban néhány francia társtól eltérően a T54E1-nek sokkal keményebb toronypáncélja van, a torony elején a 60 fokban megdöntött páncéllemez eléri a 127 mm-es vastagságot, ezzel a helyesen pozicionált T54E1 könnyen túlélheti az ellenséges találatokat.

Az nyilvánvalóan fontosabb, hogy mi található az kemény páncél alatt. A T54E1 esetében ez egy, a manuális töltést leváltó, 9 lőszer befogadására alkalmas dobtáras automata töltőberendezéssel ellátott 105 mm-es ágyú lesz. Maga az ágyú, annak ellenére, hogy nem nyilvánvaló, kissé ismerős lehet a veterán amerikai tankparancsnokok számára. A T140 a T29-en és a T95-ön megtalálható T5 ágyú leszármazottja, amelyet úgy módosítottak, hogy alkalmas legyen egy darabból álló lőszerek kilövésére. Ez a változtatás elsősorban azért történt, hogy lehetővé tehessék a viszonylag egyszerű töltőberendezés gyors működését.
A nagy tűzgyorsaság mellett a módosított ágyúnak sokkal nagyobb választéka van az elérhető lőszertípusok terén. A T54E1 minden lehetséges szituációnak megfelelő lőszerrel rendelkezik, a hagyományos páncéltörő lőszerektől kezdve, az űrméret alatti lőszeren át a kumulatív lőszerig. Az ágyún kívül a T54E1 fel van szerelve a standard amerikai géppuskaduóval,  egy 7,62 mm-es koaxiális és egy 12,7 mm-es légvédelmi géppuskával, amelyből az utóbbi a parancsnok kupolájára van felszerelve.

Bár a T54E1 az M48-as alvázra épül, a sokkal nehezebb torony, löveg és töltőberendezés jelentős, 8 tonnát meghaladó súlytöbblethez vezetett. Mivel T54E1 még mindig az eredeti 810 lóerős motort használja, a jövőbeli parancsnokoknak számolniuk kell a megnövekedett súly általi rosszabb mobilitással.

A T54E1 az 1.81-es “The Valkyries” frissítéssel lesz elérhető, mint V. rangú, Arany Sassal megvásárolható amerikai prémium jármű.